Küresel bir köy haline gelen dünyamızdaki en güncel ekollerden biri yurt dışı eğitimleri olmaya başladı. Öğrenciler son zamanlarda yurt dışında öğrenim görmek ve bu öğrenim süresince yabancı dil öğrenmek, yeni kültürler tanımak ve yeni coğrafyalar keşfetmek gibi pek çok önemli kazanımı bir araya getirmek istiyor. Bu noktada yurt dışı eğitim süreçleri ile ilgili hem öğrenciler için hem de aileler için bazı soru işaretleri bulunuyor. Öyleyse gelin bu sorulara birlikte yanıt bulalım?
İlk adım: Karar
Yurt dışı eğitiminin avantajlarından faydalanmak isteyen öğrencilerin öncelikli olarak yapması gereken şey, süreci tüm yönleri ile düşünerek bu konuda kesin bir karar vermektir. Bununla birlikte öğrenciler eğitimlerini sürdürmek istediği konunun ne olacağını belirleyebilir. Bu konuda öğrenciler için birden fazla alternatif olabilir, yapılması gereken en önemli şey öncelikli olarak bir liste çıkarmak ve bu liste üzerinden artıları ve eksileri tespit ederek seçim sürecini kolaylaştırmaktır.
Ülke Seçerken Dikkat
Öğrenciler bölümlerini belirledikten sonra eğitim alacakları ülkeyi seçmelidir. Bu konu oldukça hassas ve içinde pek çok faktörü barındıran bir konudur. Bu noktada birkaç ayrı ülkedeki üniversitelere başvuru yapılabilmesi mümkün olmakla birlikte en sağlıklı olanı tek bir ülke üzerine yoğunlaşmak olacaktır.
Öğrencilerin seçtikleri bölümlere eşlik edecek en doğru ülkeyi bulabilmeleri için birtakım kriterlere bakmaları gerekmektedir. Bunların başında seçilecek ülkenin Türkiye’ye uzaklığı, iklimi, hava şartları ve kültürel yapısı gelmektedir. Eğitim için yıllarca yaşanacak ülkenin öğrencileri mutlaka mutlu etmesi ve sağlıklı bir yaşam alanı sunması gereklidir.
Tabii ki ülke seçiminde aslında en kritik konulardan biri de kesinlikle maliyettir. Tercih edilecek ülkenin para biriminin Türk Lirasına göre mevcut değerinin kontrol edilmesi okul, konaklama, yol masraflarının aylık ve yıllık peridotlarda oluşturacağı tutar ile birlikte ülke seçimi yapmayı çok daha kolay bir hale getirecektir.
Okulun Yeri ve Yabancı Öğrenciye Sunduğu Olanaklar
Öğrencilerin seçim süreçlerinde öncelik göstermeleri gereken bir diğer konu okulun yeridir. Her ne kadar çok ivedi bir başlık gibi görünmese de bu konu aslında oldukça önemli. Öğrencilerin seçtikleri eyaletler, şehirler ya da kasabalar eğer kendilerine uygun, doğru yerler ise, yabancısı oldukları yeni bir ortama dahil olacakları başlangıç süreçlerinde motivasyon olarak kendilerini pozitif yönde etkileyecek ve adaptasyon süreçlerini kolaylaştıracaktır.
Akademik Eş Değerlilik
Öğrencilerin yurt dışı eğitim süreçlerinde dikkat etmesi gereken bir diğer konu da seçecekleri okulların hem kendi ülkemizde hem de yurt dışında birçok ülkede akademik olarak eş değerde uygunluk göstermesidir. Sürecin bu kısmında hassas davranmak öğrencilerin eğitimlerini tamamlamalarının ardından başlayacakları kariyer yolculuklarında oldukça önemli geri dönüşlere kapı aralayacaktır.
Başvuru Gereklilikleri
Başvuru aşaması yurt dışında eğitim planlarının en hassas kısmını oluşturuyor. En çok dikkat edilmesi gereken konu kesinlikle tüm üniversitelerinin kendi akademik takvimlerine göre son kayıt başvuru tarihi. Bu tarihlerin bir veya birkaç gün gecikmesi durumunda öğrenciler yeni kayıt dönemini beklemek zorunda kalacaktır.
Yurt Dışı Başvurularında Gereken Ortak Evraklar
Lisans:
Uluslararası öğrenci başvuru formu ve başvuru ücreti
Orijinal lise transkripti
Lise mezuniyet belgesi
Referans mektupları
TOEFL ve SAT skorları
Banka referans mektubu
Yüksek lisans:
Uluslararası öğrenci başvuru formu ve başvuru ücreti
Orijinal üniversite transkripti
Üniversite mezuniyet belgesi
Referans mektupları
CV ( eğitim ve iş tecrübesi)
TOEFL ve GMAT skorları
Banka referans mektubu
Eğitimde En iyi 10 Ülke
Her yıl düzenlenen uluslararası öğrenci anketi, 2022 yılında 181 ülkeden 10.000 öğrenciye ulaşarak anket süreçlerini tamamladı. Bunun sonucunda yurtdışında eğitim almak için en önemli gerekçeleri kullanarak, doğru ülkeyi bulmaya öncelik veren öğrenciler dünyanın en iyi 10 eğitim ülkesi sıralandı. Anket sonuçlarına göre;
- Avustralya
- Kanada
- Almanya
- Amerika Birleşik Devletler
- İsviçre
- Birleşik Krallık
- Hollanda
- Fransa
- Yeni Zelanda
- İspanya oldu.
Eve Başarı ve Beceri ile Dönüş
Yurt dışı eğitimleri sırasında öğrenciler ülkelerinden, ailelerinden ve kültürlerinden uzakta kalmanın getirileri olarak zaman zaman duygu durum değişiklikleri ve kültür şoku yaşayabilirler. Ancak bu duygular, kişilerin hem büyük bir değişime hem de önemli bir değişime girdiklerinin en büyük kanıtıdır. Bu süreçte akademik başarıya ve kişisel gelişime odaklanarak yeni deneyimlerin ve yeni kazanımların tadını çıkartmayı öğrenmek gerekmektedir. Unutmayın bu yolculuktan çantanızda başarı ve beceri ile döneceksiniz!