Meslekleri ele aldığımız içeriklerimize yunus polislik ile devam ediyoruz. Yunus polis olabilmek için birtakım şartların sağlanması gerekir. Yunus polis olma şartları ve yunus polis nasıl olunur gibi soruların karşılığını sizler için araştırdık. İşte, yunus polis olmak isteyenlerin aradığı tüm cevaplar.
Yunus polis olmak için şartlar ve yunus polisliğe diğer detaylara değinmeden önce “yunus” ifadesinin neden kaynaklandığına açıklık getirelim. Eğitimli yunuslar insan canlısı özellikleriyle bilinir. Yunus polisler de motosiklet sayesinde olaylara kısa sürede müdahale ederek halkla yakın ilişki kurabilen polislerdir.
Yunus Polisi Nasıl Olunur?
Yunus polisliği birimi 1993 yılında kurulmuştur. Devriye Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde görev yapan yunus polisleri, diğer polislerden farklı olarak motosiklet kullanır ve farklı bir üniforma giyer. Yunus timi olarak da adlandırılan yunus polisleri de polis memurlarıdır. Dolayısıyla yunus polis olabilmek için öncelikle polis olabilmek gerekir. Polis olmanın şartları şöyledir:
- POMEM ve PMYO okullarından mezun olmak
- Motosiklet kullanma ehliyetine sahip olmak
- 28 yaşını aşmamış olmak
- Erkekler için 175 cm, kadınlar için 170 cm boy sınırının altında olmamak
- Beden kitle endeksinin 27’yi aşmamış olması
- Adli sicili temiz olmak
POMEM şartları | PMYO şartları |
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak | |
KPSS taban puanına sahip olmak | TYT puan türünde ham puanı almış olmak |
Lisans ve ön lisans mezunu olmak | Lise ve dengi okullardan mezun olmuş olmak |
30 yaşını geçmemiş olmak | 18 yaşını tamamlamış ve 26 yaşından gün almamış olmak |
Silah taşımaya engel durumun olmaması | Sağlık şartları yönetmeliğinde belirlenen şartları taşımak, silah taşımaya engel durumun olmaması |
Ceza almamış olma | Ceza almamış olma |
Aşağıdaki durumlarda kişilerin polis olması, dolayısıyla da yunus polisi olması mümkün değildir:
- Kasten işlenen bir suçtan dolayı hüküm giymiş olmak
- Anayasal düzene ve devletin güvenliğine karşı işlenen suçlardan hüküm giymemiş olmak
- Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanmak
- Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmak
- Siyasi parti veya ilişkili kuruluşlara üye olmak
Yunus polis boy sınırı ve diğer şartları sağlayabilmek yeterli değildir. Yunus polislerin birçok eğitimden geçmeleri ve mülakatlarda başarılı olmaları gerekir. Yunus polislik eğitimi motosiklet kullanımına ilişkin detaylardan ve aşağıdaki konu başlıklarından oluşur:
- Arama ve el koyma
- Çevre güvenliği
- Uyuşturucu ile mücadele
- Silah ve patlayıcı madde ile başa çıkma
Yunus polis adayları, mülakatlarda başarısız olmaları durumunda teşkilatın farklı birimlerinde görevlendirilir.
Kadın Yunus Polis Nasıl Olunur?
Yunus polis olmak için gerekenler kadınlar ile erkekler arasında farklılık göstermez. Bununla birlikte yunus polis boy ve kilo şartları farklılık gösterir. Yunus polisleri motosikleti aktif kullandıklarından dolayı çevik ve atletik olmak da önem taşır. Yunus polis çalışma saatleri ve maaşı da kadınlar ile erkekler arasında farklılık göstermez.
Yunus Polis Ne İş Yapar?
Yunus polis birimi asayişin sağlanması, güvenlik hizmetlerinin artırılması ve halkla ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla oluşturulmuştur. Önleyici polislik hizmeti yapmak genel güvenliği sağlamakla sorumlu olan yunus polis görevleri şunlardır:
- Suçun konusuna göre ilgili birimlere bildirilmesi
- Suç delillerini ilgili birim gelinceye dek muhafaza etmek
- Şüpheli ve sanıkların korunması için tedbir almak
- Şüpheli ve sanıkları gözaltına almak ve ilgili birimlere teslim etmek
Yunus polisle de polis memurları oldukları için yetkileri aynıdır. Yunus polisler halka daha yakındır. Nitekim üniformalarındaki kırmızı renk hoşgörüyü simgeler. Takım halinde dolaşarak ekip ruhunu yansıtan yunus polisler motosiklet kullanmaları nedeniyle olay yerine kısa sürede ulaşır.
Yunus polisi olarak görev yapan polisler olay yerine ilk ulaşan birimdir. Bu durum dezavantaj olsa da yunus polis olmanın pek çok avantajı vardır. Bu avantajları şöyle sıralayabiliriz:
- Doğu görevi ve tehlike içeren görevlerde tazminat almak
- Takım ruhuyla çalışmak
- Ülkenin farklı şehirlerinde görev yapmak
- Görevde yükselebilmek
- Askerlikten muaf sayılmak (belli şarlar söz konusudur)
Yunus Polis Ne Kadar Maaş Alır?
Yunus polis maaşı mesleğe ilişkin en çok merak edilen konudur. Göreve yeni başlayan yunus polis ile hizmet süresi uzun olan yunus polis maaşı arasında farklılık vardır. Yunus polis maaşları; medeni durum, risk birimi, doğu tazminatı ve görev tazminatı doğrultusunda da değişkenlik gösterir. Yunus polislerin maaşı 2022 yılında, 13.125,00 TL ile 13.950,00 TL civarındadır.
Yunus Polis Olma Şartları Hakkında SSS
Yunus olmak için öncelikle polis olmak, yani polis akademisi mezunu olmak gereklidir. Yunus polislerin atletik vücuda sahip olmaları da önemlidir. Şartları taşıyan yunus polisi adaylarının birtakım eğitimleri ve mülakat sürecini tamamlamış olması gerekir.
Yunus polis olmak isteyenlerin POMEM ya da PMYO mezunu olmaları zorunludur. Polis meslek yüksekokullarında TYT puanı baz alınır. TYT taban puanı 200’dür. Bu koşul, emniyet teşkilatı çalışanlarının veya emekli olanların eş ve çocukları için geçerli değildir.
POMEM (Polis Meslek Eğitim Merkezi) lise mezunu öğrenci kabul etmeyen bir kurumdur. Polis meslek yüksekokulları lise mezunu öğrenci alımı da yapar. Dolayısıyla lise mezunlarının yunus polis olması için PMYO mezunu olması ve diğer şartları taşıması gerekir.
Özetle;
Polislerin görev tanımı ve unvanı mesleklerini icra ederken kullandıkları araçlara göre değişir. Yunus polis nasıl olunur konusu polisliğe dair en çok merak edilen detaylardan biridir. Biz de bu gerçekten yola çıkarak yunus polis olma şartları, yunus polis maaşı ne kadar gibi konulara değindik. Farklı mesleklere ilişkin bilgi edinmek için meslekler sayfamızı takipte kalın!