Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK’te gerçekleştirilen toplantının başlangıcında yaptığı konuşmasında Yükseköğretimde Büyük Veri Projesi’nin başlatılması ile Türkiye yükseköğretim döneminde yepyeni bir döneme geçileceğini belirtti.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Yükseköğretimde Büyük Veri Projesiyl ilgili olarak “Farklı kaynaklardan elde edilen büyük miktarda verinin keşfedilmesi ve yaygın kullanımı, ulusal ve uluslararası düzeyde Türk yükseköğretimine önemli ivmeler kazandıracaktır. Yükseköğretimde, eğitimde ve araştırmada büyük veri, eşsiz fırsatlar vadetmektedir.” cümlelerini dinleyenlerle paylaştı.
8 Pilot Üniversite Belirlendi
Büyük Veri Projesi’nin YÖK Danışma Kurulu tarafından değerlendirildiğini belirten Özvar, projenin ilk etapta 8 pilot üniversitede uygulamaya geçeceğini belirtti.
Özvar aynı zamanda konuşmasında ülkemizde bu alanda çalışan araştırmacı sayısının azlığına dikkat çekerek “Büyük veriyle ilgili 2003-2022 yılları arasında Türkiye’de üniversitelerimizde 57 doktora ve 171 yüksek lisans tezi olmak üzere, 228 tez çalışması üretilmiştir. Bu proje, bu alanlarda yeni bir akademik kitlenin yetişmesine de vesile olacaktır.” ibaresini paylaştı.
Dijital sistemlerin gelişiminin hem ülkemizde hem de dünyadaki hakimiyetine dikkat çeken YÖK Başkanı 1990’lı yıllarda en büyük veri boyutu terabayt iken 2000’li yıllarda petabayt ve 2010’lı yıllarda exabayt olduğuna işaret ederek “Günümüzde exabaytın 1000 katı olan zetabayt ve zetabaytın 1000 katı olan yotabayt olmak üzere depolanan veri miktarının devamlı bir yükseliş gösterdiği bilinmektedir. Bu tip büyük veriler oluşturulurken geleneksel yapılandırılmamış verilerden, veri madenciliği marifeti ile bilgi toplanmakta, toplanan bilgiler yapılandırılmış veriye dönüştürülmektedir ve son aşamada veriler yorumlanmakta, değerlendirilmekte ve analiz edilmektedir. Büyük orandaki sayısal veriler, yazılı ayrıca sesli kayıtları ve video görüntüleri ile de çözümleyebilmektedir. Bir örnek verilirse yükseköğretimde büyük veri araçlarının kullanılması, öğrencilerin bireysel performans ve beceri seviyelerini analiz etme çalışmalarında kullanılacaktır.” dedi.
Verisine sahip çıkamayan, üniversitesine sahip çıkamaz
Özvar, bu çalışmaların yürütülmesi esnasında öğrenciler ve öğretim üyeleri ile ayrı ayrı görüşeceğini ve eğitim kalitesi hep birlikte arttıracaklarını dile getirerek “Dijital dönüşüm, yüksek teknoloji ve inovasyon çağını yaşadığımız bugünlerde birçok farklı kaynaktan elde edilen büyük miktarda verinin içinde yer alan çok değerli bilgilerin keşfi ve analizi yükseköğretimde alacağımız kritik kararlar için kullanılacaktır. Eğitimde ölçme ve değerlendirme, araştırma yöntemleri, öğrencilerin meslek seçimleri, kontenjanların dağılım kapasiteleri, eğitimin kalitesi ve performansı gibi konular, Büyük Veri Projesi’nden istifade edilerek tahlil edilecektir.” sözlerini “Verisine sahip çıkamayan, üniversitesine sahip çıkamaz” şeklinde tamamladı.
Yapılan toplantıda proje kapsamında belirlenen 8 pilot üniversitenin İTÜ, ODTÜ, Atatürk Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Trabzon Üniversitesi olduğunu belirtilirken pilot uygulamanın sonuçlarına göre ülkemizdeki tüm üniversiteler için hızla hareket alınacağı paylaşıldı.
Kaynak: https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2022/yuksekogretimde-buyuk-veri-projesi-basliyor.aspx