Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından hazırlanan “2021 Yılı Yükseköğretim Değerlendirme ve Kalite Güvencesi Durum Raporuna göre 2020-2021’de 23 üniversite, kurumsal akreditasyon belgesi almaya hak kazandı.
Yükseköğretim Kurumlarındaki Kalite Çalışmaları Çok Boyutlu Şekilde Değerlendiriliyor
YÖKAK başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar yaptığı açıklamada, kurum tarafından hazırlanan 2021 Yılı Yükseköğretim Değerlendirme ve Kalite Güvencesi Durum Raporunun yayımlandığını dile getirdi.
Muhsin Kar, üniversitelerdeki kalite çalışmalarının çok boyutlu olarak yıl yıl değerlendirildiği ve kalite çalışmaları konusunda kısa zamanda kayda değer bir mesafenin alındığını vurguladı.
Kar ayrıca, YÖKAK’ın üniversitelerdeki iç kalite güvencesi sistemlerinin de desteklendiğini ve sürekli iyileştirme kültürünün oluşturulduğunu söyledi. Buna yönelik olarak da kalite kültürünün ilerlemeci bir anlayışını gerekli kıldığından söz etti. Kar konuya dair sözlerine şöyle devam etti: Üniversitelerimizin eğilimlerdeki değişimin sağladığı fırsatları görerek değişimi yönetmesi, gerçek hayattaki değişime paralel olarak paydaş beklentilerini dikkate alması, mezunların yeterliliklerinden emin olması ve bunların sürekliliğini sağlaması kurumsallaşmış bir iç kalite güvencesi sistemi ile mümkündür.” ifadelerini kullandı. Kar, kalitenin bir süreç işi olduğunu belirterek su sözleri ekledi:
“Yükseköğretim kurumlarının kurumsal özerkliklerine ve akademik özgürlüklere azami hassasiyet gösteren YÖKAK’ın üniversitelerde kalitenin kurum kültürü haline dönüşmesi için ardışık olarak dört farklı program yürüttüğünü belirten Kar, “Kalite bir süreç işidir. Uzun ince bir yolculuktur. Görece olarak yeni bir süreç olan kalite güvencesi ile yükseköğretim kurumlarımızın tanışıklığı oldukça yenidir. YÖKAK olarak, aşamalı ve tedrici bir anlayışla yükseköğretim kurumlarımızdaki kalite çalışmalarını desteklemeye ve onları akreditasyona hazırlamaya çalışıyoruz.” dedi.
YÖKAK Raporunda Önerilere de Yer Verildi
Öte yandan kurum tarafından yayımlanan raporda; politika geliştiriciler, karar alıcılar, iş dünyası, mezunlar, üniversiteler, öğrenciler ve akreditasyon kuruluşlarını kapsayan paydaşlara rehberlik etmesi ve yükseköğretim sisteminin rekabet edebilirliğini güçlendirmek amacıyla önerilere yer verildi. Mevcut öneriler hakkında Kar, geliştirilen önerilerinin geniş biçimde yol gösterici olacağına inandığını ifade etti.