Ana SayfaHaberlerYÖK, Araştırma Üniversitelerini Mercek Altına Aldı

YÖK, Araştırma Üniversitelerini Mercek Altına Aldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, araştırma üniversitelerinden; hem ulusal hem de uluslararası düzeyde nitelikli akademik üretime öncülük etmelerini ve Türkiye’nin doktoralı insan kaynağı kapasitesini geliştirmelerini öncelikli olarak beklediklerini dile getirdi.

YÖK Araştırma Üniversiteleri Toplantısı Düzenledi

YÖK, Araştırma Üniversiteleri Toplantısını Fırat Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirdi. Toplantıya YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar haricinde, araştırma üniversitesi olarak belirlenen 20’si devlet, 3’ü de vakıf olmak üzere tam 23 üniversite rektörü katıldı.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof.Dr. Naci Gündoğan toplantı dahilinde Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) isimli sunum yaptı. Sunumda araştırma üniversitelerinin; “araştırma kapasitesi”, “araştırma kalitesi” ve “etkileşim-iş birliği” alanlarında belirlenen 32 gösterge dahilinde 2022 yılı performans sıralamaları açıklanmış oldu.  Buna göre de 23 araştırma üniversitesi arasından ODTÜ birinci, Koç Üniversitesi ikinci, Sabancı Üniversitesi ise üçüncü sırada yer aldı.

Araştırma Üniversiteleri 3 Farklı Performans Grubuna Göre Ayrılacak

YÖK Başkanı Erol Özvar, Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programından önemli değişiklikler yaptıklarını ve programının hedeflerini de netleştirerek içeriğini güçlendirdiklerini söyledi. Ayrıca Özvar, programa dahil olan 3 vakıf üniversitesiyle 2022 yılında 20’si devlet ve 3’ü vakıf olmak üzere toplam 23 araştırma üniversiteni sayısına ulaştıklarını açıkladı. Özvar yine, genişleyen araştırma üniversitelerini 3 performans gruplarında değerlendireceklerini açıkladı Buna göre araştırma üniversitelerine verilmesi planlanan destekler, yer aldıkları A1, A2 ve A3 grubuna göre farklılaşacak.

Bununla beraber YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversitelerden her yıl talep edilen raporlar ile birlikte üniversitelerin performanslarının 32 ölçüt kapsamında değerlendirildiğini de bildirdi. Bu kapsamda bir değerlendirme sıralaması yaptıklarını belirten Özvar, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 100 milyon liralık bütçe dağılımın Araştırma Üniversiteleri Yıllık Performans Sıralaması üzerinden yapıldığını sözlerine ekledi. Özvar, araştırma üniversitelerinden beklentilerini ise şu sözlerle dile getirdi:

“ Araştırma üniversitelerinden öncelikli beklentimiz hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yüksek katma değerli akademik üretime öncülük etmeleri ve Türkiye’nin doktoralı insan kaynağı kapasitesini güçlendirmeleridir. Bu minvalde toplumun ve sektörlerin ihtiyaçlarının farkında olarak ulusal ihtiyaçları da gözeterek uluslararası alanı takip eden bir rota çizmeleri oldukça önemlidir. Özellikle 2006 sonrası yükseköğretim sistemimizde yaşanan genişlemeyle birlikte, tüm yükseköğretim kurumlarımızın yaşadığı fiili farklılaşmayı daha sistematik hale getirmeleri ve kaynakların verimli kullanılması adına misyon farklılaşmasını özümsemelerini ve bu doğrultuda faaliyet göstermelerini özellikle önemsiyoruz. ”

Özvar konuya dair son olarak 2021-2022 yılı itibariyle doktoralı insan kaynağı yetiştirme yükünün yaklaşık olarak yarısını üstlendiklerini ve 185 yükseköğretim kurumu ile de tatlı bir rekabet halinde olduklarını söyledi. Ayrıca Özvar, doktorasını tamamlamış genç araştırmacılara doktora sonrasında bir süre çalışma imkânı sağladıklarını ve yurt dışı akademik izin sisteminin bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/egitim/yok-arastirma-universitelerinin-performansini-masaya-yatirdi/2742078

İLGİLİ HABERLER

Popüler Haberler