Yapılan araştırmalar beden dilinin iletişimdeki etkisinin yüzde 60 olduğunu ortaya koymuştur. İlk izlenimin 30 saniyede oluştuğunu da göz önünde bulundurduğumuzda etkili bir iletişim için kilit noktanın beden dili olduğunu söyleyebiliriz. Peki, beden dili hareketleri ve anlamları nasıldır? Gelin, yanıtı bulalım.
Bazı beden dili hareketi ve anlamları olumlu; bazıları ise olumsuz izlenim uyandırabilir. Erkek ve kadınlar için beden dili ve anlamları farklılık gösterebilir. Oturma pozisyonundan bakışlara vücut dili için her şeyin bir anlamı olduğunu söyleyebiliriz. Yazımızın devamında beden dili işaretleri hakkındaki bilgilendirmemizde hareketleri olumlu ve olumsuz etkisi üzerinden ele alacağız.
Olumlu Beden Dili Hareketleri
Karşınızdaki kişinin üzerinde olumlu izlenim uyandırmak için sosyal mesafeyi korumanız, doğal davranmanız, açık ve kolay anlaşılabilen jest ve hareketlerde bulunanız yeterlidir. Bununla birlikte şu hareketler konuştuğunuz kişiyle olumlu iletişim kurmanızı sağlayabilecektir:
Göz Teması Kurmak
İletişimde beden dili söz konusu olduğunda en önemli organımız şüphesiz gözlerimizdir. Birisiyle konuşurken göz teması kurmaya çalışmak dinlemenin ve anlamaya çalışıldığının göstergesidir. Gözlerin içine bakmak özgüvene, gözleri kaçırmak ise özgüvensizliğe işaret eder.
Gözleri kaçırmak Türk toplumu için saygısızlık anlamına gelir. Gözleri aşağı yöneltmek korku, suçluluk ve boyun eğme anlamlarına gelirken; gözleri büyültmek ilginin canlı kaldığı anlamına gelir. Dolayısıyla sözlü iletişim sırasında olumlu izlenim kurmak için konuştuğunuz kişiyle göz kontağı kurmanızı; aşırı göz temasından da kaçınmanızı öneririz.
Gülümsemek
Gülümsemenin içten olması durumunda olumlu izlenim oluşturduğunu söyleyebiliriz. Gülümsemenin farklı çeşitleri olduğundan bahsedebiliriz. Dolayısıyla etki de bu doğrultuda değişkenlik gösterir. Dudaklar kapalı ve kaşlar yukarıda gülümsemek kendini beğenmiş izlenimi oluşturur.
Eli Yanağa Yerleştirmek
Konuşma sırasında eli yanağa yerleştirmek bilgilerin titizlikle değerlendirildiğinin göstergesidir. Karşınızdaki insanın siz konuştuğunuz sırada elinin yanağında olması durumunda sizi dikkatle dinlediği sonucunu çıkarabilirsiniz.
El Yere Dik Olacak Şekilde Tokalaşmak
Elin yere dik konumda olup avucun tam olarak açık veya tam olarak kapalı olmaması en iyi tokalaşma biçimidir. Eli avuçların arasına alarak sıkmak samimiyet göstergesidir. Tokalaşırken olumsuz izlenim uyandırmamak için;
- Eli tam olarak kavramaya,
- Eldiven varsa çıkarmaya,
- Elin ıslak veya terli olmamasına,
- Hafif tebessüm etmeye,
- Tokalaşma süresini uzatmamaya
- Ayakta olmaya dikkat etmek gerekir.
Bacak Bacak Üstüne Atmak
Bacak bacak üstüne atmanın verdiği izlenim de olumludur. Karşı tarafa kendinizden emin olduğunuzun mesajını vermek istiyorsanız bacak bacak üstüne atmayı tercih edebilirsiniz. Nitekim bacakların birleşik olması özgüvensizlik olarak algılanır. Özellikle kadınların bacak bacak üstüne atması kendine güven anlamı taşır. Türk toplumunda yaşlı birinin önünde bacak bacak üstüne atmanın saygısızlık olarak yorumlandığının da altını çizmeliyiz.
Olumsuz Beden Dili Hareketleri
Beden dilinde olumsuz sayılabilecek pek çok hareket olduğunu söyleyebiliriz. En sık kullanılan ve olumsuz izlenim uyandıran beden dili hareketleri şunlardır:
Kolları Bağlamak
En sık kullanılan ve olumsuz izlenim oluşturan beden dili hareketi kolları bağlamaktır. Kol kavuşturma hareketi iletişime kapalı olmak ve savunmaya geçmek olarak algılanır. Konuya ilişkin yapılan bir araştırmada dersleri kolları bağlı şekilde dinleyen öğrencilerin diğerlerine göre yüzde 40 daha az bilgi aldığı tespit edilmiştir.
Elleri Cepte Tutmak
Topluluk içinde elin cepte olması olumsuz izlenim oluşturur. Kişinin ellerinin cebinde olması dış dünyayla bağlantı kurmak istemediğinin göstergesidir. Özellikle de sol elin cepte olması şu mesajı verir: İç dünyamı gizleyip kapatıyorum.
Yalan İşaretleri
Vücut dili ve anlamları konusunda en çok merak edilen yalan söyleme işaretleridir. Yalan söyleyen kişiler gerginliğini beden dilini kullanarak belli eder. Karşınızdaki kişi;
- Burnunuzu kaşıyorsa,
- Ellerin yüz çevresiyle teması artıyorsa,
- Gözlerini kaçırıyorsa,
- Daha çok yutkunuyorsa,
- Dudaklarını yalıyorsa,
- Sık sık öksürüp boğazını temizliyorsa,
- Gereğinden fazla hareket ediyorsa,
- Zoraki gülümsüyorsa,
- Normalin üzerinde dik durma çabası gösteriyorsa yalan söylediğini anlayabilirsiniz.
Boynu Ovalamak
Gerginlik ve huzursuzluk göstergesi olan beden dili hareketlerinden biri de boynu ovalamaktır. Stres altında olan ve rahatsız edici bir durumla karşı karşıya kalan kişiler boynunu ovalama eğilimi gösterir. Genel olarak bu hareketin rahatlatıcı etkisi vardır ve uzun süre bilgisayar başında stresli bir işte çalışan kişilere önerilen bir harekettir. Bununla birlikte toplum içinde yapılması durumunda olumsuz izlenim oluşturur.
Tırnak Yemek
Toplumda çok görülen tırnak yemek alışkanlığı beden dilinde stres göstergesidir. Tırnak yemek karşınızdaki kişi için dikkat dağıtıcıdır ve kötü izlenim oluşmasına neden olur. Fiziksel görünüş de olumsuz etkilenir.
Kambur Durmak
Kambur duruş özgüvensizliği, aynı zamanda kararsızlığı ifade eder. Özellikle de iş görüşmelerinde kambur durulması iş başvurusu sonucunun olumsuz olmasında etkili olabilir. Özgüvenli bir duruş için omuzlarınızı hizalayıp dik durmanızı ve kıpırdanmadan durmanızı öneririz.
Göz Devirmek
Göz devirmek iletişimin kötü olduğunun en önemli göstergesidir. Bu hareket beden dilinde saygısızlık ifade eder. Özellikle de iş dünyasında göz devirmek rahatsızlığı belli eder.
Beden Dili Hakkında Merak Edilen Sorular
Beden Dili Ne Demektir?
Beden dili, sözlü iletişim için kullanılan unsurların kullanılmayıp sözlerin beden dili hareketleriyle değerlendirilmesidir. Beden dili ile sözlü iletişimin uyumlu olmaması olumsuz izlenim anlamına gelir. Bu nedenle beden dili hem iş hayatında hem günlük hayatta oldukça önemlidir. Öyle ki beden dili kurumsal eğitimler arasında da yer alır.
Beden Dili Unsurları Nelerdir?
İletişimin en önemli unsurlarından biri olan beden dili, sözsüz iletişim kurulmasına yardımcı olan organları ve pek çok faktörü kapsar. Beden dili unsurları şunlardır:
- Göz teması ve bakışlar
- Jest ve mimik
- Duruş ve oturma pozisyonu
- El, ayak ve baş hareketleri
- Oturmak için seçilen yer
- Aksesuar kullanımı
- Bakım ve makyaj
- Giyim
Beden Dili Evrensel Midir?
Beden dilinin verdiği mesajlar evrenseldir. Vücut dilinde her bir hareket dünyanın hemen her yerinde bir duyguyu belirtir. Bununla birlikte sözsüz iletişim kültüre göre biçimlendiğini söyleyebiliriz. Örneğin, Uzak Doğu ülkelerinde işaret parmağı kullanmak ayıp sayılırken batı ülkelerinde bu normal karşılanan bir harekettir.
Özetle;
Sessiz sözel iletişim davranışları karşınızdakini çözümlemek için oldukça etkili bir yoldur. Biz de bu yadsınamaz gerçeğe dayanarak karşısındakini daha iyi anlamak veya karşısındakinde olumlu izlenim uyandırabilmek isteyenler için beden dili hareketleri ve anlamları hakkında yazdık. Beden dili ile sözcük dilinde uyumsuzluk olması durumunda beden dilinin mesajını dikkate almanızı öneririz.
Beden dili hakkında kapsamlı bilgi edinmek istiyorsanız beden dili üzerine eğitim veren kurslara katılmanızı öneririz. Beden dili eğitimi hakkında daha fazla bilgi edinmeye ihtiyaç duyuyorsanız beden dili eğitimi veren kurs programlarına katılmanızı öneririz.