Her insanın hassas olduğu konular vardır. Sizin için bunlardan biri de hayvanlar ise veterinerlik sizin için uygun bir meslek olabilir. Peki, veteriner nasıl olunur? Gelin veteriner olmak için gereken özellikler ve alınması gereken eğitim ile ilgili konuları detaylıca irdeleyelim.
Veteriner Olmak İçin Gereken Özellikler
Her mesleki unvan için eğitim zorunludur. Veterinerlik için de eğitim almak zorunludur. Veteriner olmak için hangi bölümü seçmeliyim sorunuzu yanıtlamadan önce, veterinerlik mesleği için bazı şartları taşımak gerektiğinin altını çizmeliyim. Nitekim mesleki nitelikleri kişisel özellikleriyle uyumlu olmayan kişilerin sahip oldukları mesleki unvanın hakkını vermeleri mümkün olmayacaktır.
Öncelikle “veteriner olmak istiyorum ama hayvanlardan korkuyorum” diyenlerin veteriner olup olamayacağı konusuna açıklık getirelim. Hayvan fobisi en yaygın fobilerden biridir. Veteriner olmak istiyorsanız ve hayvanlardan korkuyorsanız bu fobinizi yenmeniz gerekir. Korkuların fakültede uygulamalı dersler sırasında yenilmesi de mümkündür; fakat bir veteriner hekimin hayvan korkusuna sahip olması düşünülemez. Bu noktada kandan korkan bir kişinin cerrah olmayacağı veya uçma korkusu olan birinin pilot olamayacağı örneğini de verebiliriz.
Üniversitelerin veterinerlik bölümlerinden mezun olmak veteriner olmak için yasal olarak yeterlidir. Bununla birlikte veterinerlerin şu kişisel özelliklere mutlaka sahip olması gerekir:
- Hayvanları sevmek ve hayvan korkusuna sahip olmamak,
- Kan tutması, kan korkusu gibi sorunların olmaması,
- Yüksek sorumluluk bilincine sahip olmak,
- Hijyen kurallarına karşı hassas olmak,
- Yoğun çalışma temposu ve uzun çalışma saatine karşı dayanıklı olmak,
- Analitik ve sonuç odaklı düşünme becerisine sahip olmak,
- Sağlık sektörüne ve pozitif bilimlere ilgili olmak.
Nasıl Veteriner Olunur?
Veteriner olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren veterinerlik fakültelerinden mezun olmak gerekir. Yani, yalnızca veterinerlik fakültesi mezunları veteriner olabilir. Sayısal alandan öğrenci alımı yapan veterinerlik fakültesinde yabancı dil hazırlık eğitimi ile birlikte altı yıllık eğitim alınır. Laborant ve veteriner sağlık bölümü mezunları ise yalnızca veteriner teknikeri olarak çalışabilirler. Veterinerlik fakültesi mezunları, şu alanlarda yüksek lisans alarak uzmanlaşabilirler:
- İç hastalıkları
- Veterinerlik cerrahisi
- Su ürünleri ve hastalıkları
- Sucul hayvan hastalıkları ve yetiştiriciliği
- Dölerme ve suni tohumlama
- Zootekni
Askeri Veteriner Hekim Nasıl Olunur?
Askeriyede muharebe hizmet destek birlikleri arasındaki sınıflardan biri de veterinerdir. Askeri veterinerler, askeri sağlık kuruluşlarına veya laboratuvarlara ya da direkt olarak komutana bağlı olarak çalışabilirler. Askeri veteriner olmak için ise subay olma şartlarını taşımak ve subaylık için eğitim almak gerekir.
Veteriner Ne İş Yapar?
Veterinerlik fakültesinden mezun olan kişiler veteriner olarak kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda çalışabilirler. Gerekli yeterlilikleri sağlamaları durumunda akademisyenlik de yapabilirler. Veteriner hekimler kendi özel kliniklerini de açabilirler. Veterinerlerin çalışabilecekleri alanlar şöyledir:
- Büyükbaş hayvan çiftlikleri
- Hayvan hastaneleri
- Veteriner klinikleri
- Yem fabrikaları
- Özel şirketler
- İlaç firmaları
- Gıda kontrol merkezleri
- Kamu kuruluşları
Veterinerler; çiftlik hayvanları, evcil hayvanlar ve hayvanseverlerin kendilerine getirdikleri diğer hayvanların hastalıklarını teşhis eder ve hayvanların tedavisini yapar. Veterinerlerin görevleri genel olarak şöyle sıralanabilir:
- Hayvan hastalıkları olması durumuna karşı kesimhanelerde ve hayvan barınaklarında denetim yapma ve denetimdeki izlenimlerini raporlayarak ilgili kuruma iletme,
- Aşı ve serum geliştirme gibi konularda bilimsel araştırmalar yapmak,
- Hayvan sahiplerine hayvan bakımı, hayvan sağlığı ve beslenmesi gibi konularda eğitim vermek,
- Kedi ve köpekleri kısırlaştırmak,
- Obez hayvanların kilo takibini yapmak,
- Hayvanların doğum yapmasını sağlamak,
- Hayvandan insana bulaşabilecek hastalıklar konusunda farkındalık oluşmasını sağlamak,
- İlaç-aşı-damızlık-yem- firmalarına danışmanlık yapmak.
Son dönemde veterinerler için kamu sektöründe 392 veteriner hekim kadrosu açılmıştır ve en düşük atama puanı 76,8541 olmuştur. Bu da veterinerliği en çok talep gösterilen meslekler arasına yerleştirmiştir. Veterinerlik maaşları özel sektör ve kamu sektöründe farklıdır. Kamu sektöründe veteriner hekimlerin alabileceği en yüksek ücret 16 bin 780 TL‘dir. Serbest çalışan bir veterinerin hasta sayısına göre 60 bin TL’ye varan kazanç elde etmesi mümkündür.
Veterinerlik Hakkında SSS
Veteriner olabilmenin tek yolu veterinerlik fakültesini kazanmaktır. Veterinerlik bölümü için sayısal derslerin iyi olması gerekir. Özellikle de biyoloji dersinin iyi olması, eğitim sürecinin daha kolay geçmesi açısından avantaj sağlar.
Veteriner hekim olmak için TYT ve AYT puanına sahip olmak gerekir. Veterinerlik fakültesine alım yapılan en düşük taban puanı 257,67 (vakıf üniversitesi) olmuştur. En yüksek taban puanı ise 395,19’dur.
Veterinerlik için hangi liseye gidildiğinin önemi yoktur. Bununla birlikte fen liselerinde eğitim almış olmak önem taşır. Nitekim fen liselerinde ağırlık sayısal derslerdedir.
Özetle;
Meslek seçiminde olup veterinerliği düşünenler veteriner nasıl olunur kısaca bilgi sahibidir. Bu yazımızda veteriner olmak için ne yapmalıyım, veteriner olabilmek için hangi alandan mezun olmalıyım gibi sorularına yanıt arayanlar için daha kapsamlı bilgiler paylaştık. Farklı alandan mezunsanız veya farklı bir meslek tercih ediyorsanız meslekler sayfamızı takipte kalın. Veterinerlik bölümü taban puanları ve dersleri gibi konularda bilgi edinmek için de şu yazımızı okumanızı öneririz.