Vale Görevlisi Kimdir?
Vale, otopark görevlisi olarak AVM’lerde, otopark işletmelerinde, eğlence mekanlarında, restoranlarda ve otellerde çalışan kişilerdir. Vale görevlisinin görevleri şöyledir:
- Araç ile gelen konukların karşılanması,
- Araç park işlemlerinin düzenlenmesi,
- Aracın sorunsuz teslim edilmesi.
Vale Eğitimi Nedir?
Otopark ve vale işletmeciliği yapan kurumlar, kaliteli hizmet sunabilmek için eğitimli ve vale belgesi olan personel çalıştırmaktadır. Vale görevlisi kursu adıyla verilen eğitimler de bu gerekliliğin bir sonucudur. Vale eğitimi sonunda kursiyerler, mesleki yeterlilik belgesi için ön hazırlık niteliği taşıyan kurs bitirme belgesine sahip olurlar.
Vale eğitimi, özel nitelik gerektiren bir meslek edindirme kursudur. Eğitim Otopark İşletmecileri Derneği ile belediye kuruluşları arasındaki iş birliği ile açılan kurslarda alınabilir. Son dönemlerde ileri güvenli sürüş teknikleri eğitimi veren kurumlar da vale eğitimi vermeye başlamıştır. Eğitim yalnızca teorik bilgilerden oluşmaz, pratik eğitim de verilir.
Daha yetkin ve bilgili otopark vale görevlisi yetiştirmeyi amaçlayan kurs programında vale işi yapmak isteyenlerin hem iş sağlığı güvenliği hem de mesleki konularda bilgi edinmeleri amaçlanır. Bu amaca yönelik olarak planlanan eğitim içeriği şu konu başlıklarından oluşur:
- Defansif Sürüş Teknikleri
- Vale İşletmesi
- Vale Hizmeti
- Valenin Görevleri
Pratik eğitim sürecine dahil olan konular şöyledir:
- Dar Alanda Geri Manevra Teknikleri, L Dönüşleri
- Yavaşlama ve Burun Verme
- Yarım Boy Sıfır Geçişleri
- 5 Cm Mesafede İki Araç Arasına Girme, Çıkma
- Yan ve Dik Konumda Park Etme
- Geri Geri Giderek Park Etmek
- Kapı Boşluğu Ayarlama
- Üçgen Giriş
- Yarım Dönüş
- Mesafe Algılama
- Doğru Yer Seçimi
- Hatalı ve Doğru Sürüş Teknikleri
Vale Kursuna Kimler Katılabilir?
Vale görevlisi kursuhem halihazırda otopark görevlisi vale unvanıyla çalışmakta olan kişiler hem de vale görevlisi mesleki yeterlilik belgesi almak için MYK sınavlarına hazırlanan kişilere hitap eder. Kursiyerlerin ehliyet sahibi olmaları öncelikli koşuldur.
Online Vale Eğitimi Var Mı?
Teknolojideki gelişmelerin eğitim sektörüne yansımasıyla pek çok eğitim uzaktan eğitime uyarlanmıştır. Vale eğitimi de online eğitim programlarına dahil olan eğitimlerden biridir. Yalnız eğitimde temel teorik bilgiler aktarılır. Odak noktasında araç kullanmak olan bu tür eğitimleri uygulamalı olarak yüz yüze almak daha faydalı olur. Uzaktan eğitim programlarının açılması için yeterli katılımcı sayısına ulaşılması gerekir. Bilgisayara ve internet bağlantısına sahip olan herkes online eğitim programına katılım sağlayabilir.
Online Vale Eğitimi Faydalı Mıdır?
Online eğitim örgün eğitime göre ekstra bazı avantajlara sahiptir. Belirli zamanda belirli yerde eğitim alma zorunluluğu olmadığı gibi eğitim içeriklerine eğitim sürecinin sonunda da ulaşmak mümkündür. İçeriğin dijital ortamda olması çıktı, ulaşım gibi ek masrafları oradan kaldırır.
Vale Eğitimi Kazanımları
Vale eğitimi alan kursiyerler vale işletmeleri ve görevlisinin iş süreçleri hakkında detaylı bilgi sahibi olurlar. Bir valenin görevini sorunsuz olarak yapabilmesi için gerekli olan bilgi ve beceri kurs sayesine kazanılabilir. Kurs sürecinde, vale görevlisi olmak isteyen kişiler temel olarak şu sorulara yanıt bulmuş olurlar:
- Defansif sürüş teknikleri nelerdir?
- Vale ne demek, vale görevlisi ne iş yapar?
- Valenin müşteri memnuniyetini sağlamak için dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
Otopark Görevlisi Vale Olmak İçin Gerekenler
Mesleki faaliyetlerin yerine getirilmesi mesleki ve teknik eğitim alınmasını gerektirir. Vale görevlisi olmak için de eğitim almak gereklidir. Mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişilerin otopark vale görevlisi olarak çalıştırılmaları mümkün değildir. Vale olmak isteyen kişilerin iletişim becerilerinin güçlü olması, diksiyonunun düzün olması ve trafik kuralarına uymada hassasiyet göstermesi önem taşır.
Vale Sertifikası Nasıl Alınır?
Sertifika kurs bitirme belgesi niteliği taşıyan yasal bir evraktır. Sertifika sahibi olmak için vale eğitimi kurs programını başarıyla tamamlamak gerekir. Eğitim sonunda sertifika yerine katılımcı belgesi de verilebilir. Kurs, vale mesleki yeterlilik belgesi sınavına hazırlık niteliğindedir. MYK belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetki verilmiş kurumlar tarafından yapılan sınav ile alınabilir.