Tercih sürecinin sonunda herhangi bir üniversite programına yerleşemediyseniz veya hızlıca iş hayatına atılmanız gerekiyorsa doğru sayfadasınız. Sizler için üniversite okumadan yapılabilecek meslekler listesi hazırladık. Paylaştığımız detaylar sayesinde çalışma yaşamına hızlıca başlayarak gelir elde edebilirsiniz.
Üniversite Okumadan Yapılabilecek İşler
Eğitim hayat standardının yükselmesini sağlar. Üniversite eğitimiyle ufkunu genişletmek herkesin hayali olsa da şartlar bazen direkt olarak iş hayatına atılmayı gerektirebilir. Siz de böyle bir durumda karşılaştıysanız aşağıda listelediğimiz meslekleri icra edebilirsiniz. Nasıl mı? İşte detaylar:
Dijital Çağın Popüler Mesleği: Sosyal Medya Uzmanlığı/Dijital Pazarlama
Uzmanlık ibaresinin bulunduğu bir mesleği üniversite okumadan yapılabilecek meslekler listesinde görmek sizi şaşırtmış olabilir. Ancak dijital pazarlama eğitimi veya sosyal medya uzmanlığı kursuna katılarak sertifika edinebilirsiniz. Esasında uzmanlık da eğitimden ziyade deneyimle kazanılır; fakat uzmanlık eğitimlerine katılarak işletmelerin sosyal medyadaki varlıklarını yönetme becerisi kazanan kişiler deneyim edinerek uzmanlaşabilirler. Sosyal medya uzmanlığı hem freelancer iş olarak hem de maaşlı iş olarak yapılabilir. Yalnız sosyal medya yönetimi/ dijital pazarlama konusunda uzmanlaşmak istiyorsanız sosyal ağların dinamiğine ayak uydurmalısınız.
Kalemi Güçlü Olanlar İçin: İçerik Yazarlığı
İçerik yazarlığı, SEO içerik editörlüğü veya metin yazarlığı gibi unvanlarla da bilinen bir meslektir. Herhangi bir sertifika programına katılmayı gerektirmese de işin doğru şekilde en yüksek verimlilikle yapılması için temel SEO ve WordPress eğitimi almak gerekir. İçerik yazarak para kazanmak istiyorsanız araştırma ve zaman yönetimi konusunda iyi olmanız gerektiğinin altını çizelim.
Dental Alanda Sekreterlik: Diş Hekimi Asistanı
Lise diploması aldıktan sonra üniversite okumadan yapılabilecek meslekler listemize diş hekimi asistanlığıyla devam ediyoruz. Diş hekimleri için asistanlarının öğrenim durumu önemli olmasa da alan eğitimi almış olmaları önemlidir. Diş hekimi asistanlığı kursuna katılarak edineceğiniz sertifika sayesinde özel muayenehanelerde veya diğer sağlık kuruluşlarında diş hekimlerini asiste edebilirsiniz.
Dinamik Sektöre İlk Adım: Emlak Danışmanlığı
Emlak sektörü Türkiye’nin en dinamik sektörlerinden biridir. Bu sektörde yükseköğrenime sahip olmayan kişiler de kariyer yapabilirler. Yalnız taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik gereğince emlak danışmanlığı yapmak için 100 saatlik sertifika programına katılarak emlakçılık belgesi edinmek zorunludur. İletişim becerilerinize güveniyorsanız emlakçılık eğitimlerine katılarak mesleği icra edebilirsiniz.
Eczaneler İçin Olmazsa Olmaz: Eczacı Kalfalığı
Eczane asistanlığı yapmak için de üniversite eğitimi almış olmanız gerekmez. Eczacı kalfası kursuna katılarak sertifika edinen herkes eczacı asistanlığı yapabilir. Üstelik çalışma alanı yalnızca eczaneler değildir. İlaç şirketleri ve ecza depoları da bu alanda eğitim almış kişilere istihdam desteği vermektedir.
Sağlık Sektöründe İstihdam Garantisi: Tıbbi Sekreterlik
Meslekleri cinsiyetlere göre ayırmayı doğru bulmasak da okumadan yapılacak meslekler kadın için gerekliyse en çok önerilen mesleğin tıbbi sekreterlik olduğunu belirtmeliyiz. Tıbbi sekreterlikte çalışma alanı çok geniştir. Yalnız tıbbi terminolojiye vâkıf olmak gereklidir. Bu nedenle tıbbi sekreter veya hastane sekreteri unvanıyla çalışmak isterseniz tıbbi sekreterlik eğitimi almalısınız. Nitekim istihdamda tıbbi sekreterlik ve dokümantasyon diploması yoksa sertifika talep edilir.
İdeal Bir Meslek: Yardımcı Öğretmen
Öğretmenlikte tüm branşlarda üniversite eğitimi zorunludur; fakat kreşlerde yardımcı öğretmen olarak çalışmak için ilgili bölümü okumak şart değildir. Çocuk gelişimi eğitimi alan ve 936 saatlik sertifika edinen herkes kreşlerde yardımcı öğretmen olarak çalışabilir. Bu mesleği icra etmek için çocuklara karşı sevgi ve şefkat beslemenin yeterli olmadığını, disiplinli ve sorumluluk sahibi olmanın da kritik önem taşıdığını belirtmeliyiz.
Hızlı İstihdam İçin: İnsan Kaynakları Uzmanlığı
Okumadan yapılacak meslekler ve maaşları rehberimize bir uzmanlık mesleğiyle daha devam ediyoruz. Liseden mezun olduktan sonra insan kaynakları eğitimine katılarak kısa sürede işe başlayabilirsiniz. Yalnız bu mesleği icra etmek için liderlik vasıflarına sahip olmalısınız.
Özel Çocuklara Hizmet: Özel Eğitim Yardımcısı
Özel eğitim gerektiren çocuklara eğitim vermek için eğitim almak zorunludur. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde yardımcı eleman olarak çalışmaksa uzmanlık gerektirmez. Sertifika programına katılarak kısa bir eğitimden geçen ve eğitimi belgeleyen kişiler özel eğitim kurumlarında çalışabilirler. Yalnız bu mesleği icra etmek istiyorsanız sabırlı olmanız gerektiğinin altını çizelim.
Üniformalı Mesleklerden Biri: Güvenlik Görevlisi
5188 sayılı yasa gereğince temel eğitime katılarak özel güvenlik belgesi alan herkes özel güvenlik görevlisi olabilir. Silahlı güvenlik görevlisi olmak için lise eğitimini tamamlamış olmak gereklidir. Silahlı güvenlik görevlileri için çalışma alanı oldukça geniştir.
Sıraladığımız mesleklere ek olarak aşağıdaki meslekleri de yalnızca sertifika programlarına katılarak icra edebilirsiniz:
- Otomotiv arıza tespit elemanı
- Sıhhi tesisatçı
- Otomotiv elektrikçisi
- Havuz suyu operatörlüğü
- CNC operatörlüğü
Lise Okumadan Yapılacak Meslekler
Eğitim veya yaş gerektirmeyen meslekler konulu rehberimizin bu aşamasına kadar bahsettiğimiz meslekler üniversite eğitimi gerektirmiyordu. Ancak bu meslekler, istihdamda avantajlı olmak ve verimli bir çalışma süreci için lise eğitimini tamamlamış olmayı gerektirir. Bazı meslekler ise lise eğitimi olmasa da kolaylıkla icra edilebilir.
İçecek Kültüründen Doğan Meslek: Baristalık
Baristalık, üçüncü dalga kahve akımıyla birlikte popülerlik kazanmış diploma gerektirmeyen bir meslektir. 18 yaşın üzerindeki herkes hem part time (yarı zamanlı) hem de full time (tam zamanlı) çalışabilir. Genellikle şirketler oryantasyon eğitimi verir; fakat önceden barista eğitimi ile baristalık sertifikası alanlar avantajlı olarak işe başlayabilirler. Barista olmak istiyorsanız enerjik olmalı ve etkili iletişim becerilerine sahip olmalısınız.
Müşterilere Ulaşmanın Anahtarı: Satış Temsilcisi
Türkiye’de eğitimden sağlığa, inşaattan bilişime onlarca sektör var. Tüm sektörlerde müşteriye ulaşmanın tek yolu iyi bir satış temsilcisine sahip olmak. Yalnızca ilkokul mezunu da olsanız etkili iletişim becerilerine sahipseniz bu meslekte başarılı olabilirsiniz. Üstelik telefonda satış eğitimi, etkili iletişim teknikleri eğitimi, takım çalışması eğitimi gibi eğitimlere katılarak başarınızı katlayabilirsiniz.
Turizm Sektörünün İhtiyacı: Bahçıvanlık
Bahçıvan olmak için lise eğitimi almanız gerekmez. Hatta otel, pansiyon, apart, airbnb anlaşmalı vb. konaklama yerlerinde bahçıvanlık yaparak düzenli ve iyi gelire sahip olabilirsiniz. Yalnız bunun için bahçıvanlık belgesi istenir. Bu belgeye sahip olmak ancak bahçıvanlık eğitimlerine katılmak ve süreci başarıyla tamamlamakla mümkündür.
Sağlık Sisteminin Bir Parçası: Hasta ve Yaşlı Bakımı
Sağlık sektöründe lise okumadan yapabilen mesleklerden biri hasta ve yaşlı bakımıdır. Yalnız mesleği yapmak istiyorsanız temel yaşlı bakım hizmetlerinin ilke ve uygulamalarını öğrenmelisiniz. Bunun için de üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri veya özel sektörde hizmet veren eğitim kurumlarının sertifika programlarını takip edebilirsiniz.
Özetle;
Üniversite veya lise diploması olmadan hangi işlere girilir tercih döneminden sonra en çok merak edilen konulardan biri. Türkiye’nin eğitim portalı olarak merak edilen bu konu karşısında kayıtsız kalamadık ve üniversite okumadan yapılabilecek meslekler listesi hazırladık. Bir üniversite programında eğitim almasanız da mesleki ve kişisel gelişiminiz için sertifika programlarına katılmanızı ve e-devlete işlenen sertifikalar edinmenizi öneririz. Meslekler hakkındaki şu yazımızı da incelemek isteyebilirsiniz: En çok para kazandıran meslekler.