Ana SayfaBlogTıbbi Sekreter Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Tıbbi Sekreter Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Tıbbi sekreter olarak çalışmak istiyorsanız birtakım koşulları sağlamanız gerekir. Peki, tıbbi sekreter olmak için gereken şartlar nelerdir? Yanıt ve tıbbi sekreterlik kursu için gerekli şartlar konusundaki bilgiler yazımızın devamında!

Strateji ve Bütçe Başkanlığının sitesinde yayımlanan verilere göre işsizlik oranı 2022 yılı Temmuz ayında yüzde 10,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Oysa birçok sektörde nitelikli eleman açığı vardır. Bu sektörlerden biri de sağlık sektörüdür. Tıbbi sekreterlik sağlık sektöründe ihtiyaç duyulan, işsizliğin azalmasında etkili olabilecek mesleklerden biridir.

Tıbbi Sekreterlik İçin Gerekli Belgeler

Türkiye’de herhangi bir sektörde özel niteliklere sahip olunmasını gerektiren bir mesleği icra edebilmek için mesleki eğitim almış olmak zorunludur. Mesleki eğitim almak için ise iki yol vardır: Meslek lisesi veya üniversitede ilgili bölümden mezun olmak, kurs bitirme sertifikasına sahip olmak. Tıbbi sekreterlik için de gereken belge diploma veya sertifikadır. İki alternatifi de hem kamu sektörü hem de özel sektör açısından detaylıca irdeleyelim.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü

Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik, iki yıllık mesleki eğitim veren yüksekokullarında eğitimi verilen bölümlerden biridir. İki yıllık eğitim sürecinde tıbbi terminoloji, sağlık kurumlarında bilgi teknolojilerinin önemi, temel ilk yardım bilgisi, sağlık kurumları işletmeciliği gibi dersler mevcuttur. Bu dersler teorik olarak verildiği gibi uygulamalı olarak da verilir.

Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü okuyanlar patoloji laboratuvar teknikleri ve tıbbi laboratuvar teknikleri programlarında çift ana dal yapabilirler. Mezunların, dikey geçiş ile sağlık kurumları işletmeciliği bölümünde okumak için hak kazanmaları da mümkündür. YÖK Yürütme Kurulunun 27.07.1992 tarih ve 92.26.698 sayılı kararı gereğince tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümünden mezun olanlara sağlık teknikeri (tıbbi sekreter) unvanı verilir.

İki yıllık bölümden mezun onların hem kamu sektöründe hem de özel sektörde çalışmaları mümkündür. Mezunlar özel ve kamuya ait sağlık kuruluşlarının tıbbi birimlerinde ve idari birimlerinde görev yapabilirler. Atamalarda en düşük taban puanı 80,67065 olmuştur. Mezunların çalışma alanları şöyledir:

  • Kamu sağlık kurumları
  • Özel hastane ve sağlık kuruluşları
  • Tıbbi yazılım şirketleri
  • Ambulans şirketleri
  • Özel muayenehaneler
  • Medikal şirketleri
  • Ecza depoları ve eczaneler

Tıbbi sekreterler için her yıl kamu kuruluşlarında çok sayıda kadro açılır. Ne var ki atama puanı yüksektir. Bu nedenle kamu kuruluşunda tıbbi sekreterlik mesleğini icra etmek çok kolay değildir. Durum böyle olunca eğitim alan kişiler özel sektöre yönelir.

Özel sektörde tıbbi sekreterlik yapmak görece dezavantajlıdır. Bununla birlikte meslekte gelişmek açısından özel sektör avantajlıdır. Özel sektörde hastanelerin yanı sıra çok sayıda tıp merkezi ve sağlık kuruluşu vardır.

Tıbbi sekreterlikte hastane otomasyon sistemlerinin kullanılması gerekli olur. Bu nedenle sertifika sahiplerinin de ilgili bölümden mezun olanların da bilgisayarı iyi seviyede bilmesi tıbbi sekreter olmak için gereken şartlar arasında bulunur. Tıbbi sekreterlerin yabancı dil bilmesi birçok kurum için zorunlu değildir; fakat yabancı dil hatta işaret dili bilinmesi ve diksiyon, beden dili gibi eğitimlerin alınmış olması mesleki gelişim açısından kritik önem taşır.

Tıbbi sekreterler hastane ve tıp merkezlerinde vardiyalı düzende uzun çalışma saatlerinde çalışabilirler. Bu nedenle tıbbi sekreter olarak çalışmak isteyenlerin uzun süre çalışmaya dayanıklı olması önem taşır. Sağlık sektörü sağlık açısından riskli bir sektör olduğundan bireylerin bağışıklığının güçlü olması ve kişisel hijyene dikkat ediyor olmaları da önemlidir.

Tıbbi Sekreterlik Kursu

Tıbbi sekreterlik kursu, iki yıllık bölüme alternatif niteliğinde bir sertifika programıdır. Hem uzaktan eğitim hem de örgün eğitim olarak tıbbi sekreterlik eğitimi almak mümkündür. Kurs programının amacı kursiyerlerin tıbbi sekreterlik mesleğinin gereklerini yerine getirebilmelerini sağlamaktır. Kurs programında mesleki yeterlilik kazandırmak amacıyla tıbbi terminolojiden dosyalamaya, acil sağlık hizmetlerinden hastane hizmetlerinde kalite standartlarına kadar birçok konu üzerinde durulur.

Tıbbi sekreterlik sertifikası almak için de birtakım şartların sağlanması gerekir. Kurs sürecinin sonunda kursiyerler sınava tabi tutulurlar. Sertifika sınavından 100 puan üzerinden en az 45 puan alanlar sertifika sınavına tabi tutulurlar.Tıp sekreterliği sertifikası olarak da adlandırılan sertifika sayesinde hasta kabul sekreterliği yapmak mümkün olur.

tıbbi sekreterlik kursu için gerekli şartlar

Tıbbi Sekreterlik Kursu İçin Gerekli Şartlar

Tıbbi sekreterlik kursu meslek edindirme kursudur. Bu nedenle kursa katılmak için öncelikli koşul okuryazar olmaktır. Kursa katılımda özel koşullar yoktur; fakat istihdamda en az lise mezunu olanlara öncelik tanınır. Kursun katılımcı profili genellikle yeni meslek arayışındakilerdir. Kursiyerlerin meslekle uyumlu olarak şu kişilik özelliklerine sahip olmaları da önem taşır.

  • Etkili iletişim becerilerine sahip olmak
  • Stres durumunda da hızlı ve etkili karar alabilme
  • Sonuç odaklı olma
  • Takım çalışmasına yatkın olma
  • Soğukkanlılık
  • Dikkatli ve titiz olma
  • Disiplinli olma
  • Düzgün diksiyona sahip olma
  • Beden dilini doğru kullanabilme
  • Güler yüzlü olma
  • Yazışma kurallarına hakim olmak

Tıbbi sekreter olmak için şartları sağlayan ve diploma ya da sertifika ile mesleki unvana sahip olan kişilerin görev ve sorumlulukları şöyledir:

  • Hastalara randevu vermek ve hastaların randevu ile ilgili iptal, erteleme gibi taleplerini karşılamak
  • Gelen hastaları ilgili birimlere yönlendirmek
  • Prosedüre göre tıbbi kayıt oluşturulmasını sağlamak
  • Hasta ile doktor arasında iletişim kurulmasını sağlamak
  • Giriş çıkış işlemlerinin yapılmasını sağlamak ve yapmak
  • Hastalara özel sağlık sigortası konusunda bilgi vermek
  • Tektik, operasyon gibi işlemlerden önce doldurması gereken formları hastalara iletmek
  • Doktorun çalışma takvimini yönetmek
  • Sonuç raporlarını hastalara veya ilgili birimlere iletmek
  • Doktora hasta dosyasını iletmek
  • Hastaların laboratuvar sonuçlarını ilgili birime iletmek
  • Raporları veya diğer tıbbi kayıtları arşivlemek
  • Faturalama yapmak
  • Ofis ekipmanlarındaki arızaların giderilmesini sağlamak
  • Ofis malzemelerinin temin edilmesini sağlamak

Tıbbi Sekreterlik Hakkında Merak Edilen Diğer Konular

Tıbbi Sekreter Ne Yapar?

Tıbbi sekreterlik hastaların sağlık kuruluşlarında hastanın tüm işlemlerinin gerçekleştirilmesi hizmetidir. Tıbbi sekreter görev tanımı çalıştığı kuruma ve bağlı bulunduğu birime göre değişkenlik gösterir. Genel olarak hasta giriş çıkış işlemlerinin yapılmasını sağlamak tıbbi sekreterlerin sorumluluğundadır.

Tıbbi Sekreter Nasıl Giyinir?

Tıbbi sekreterlerin giyimi de çalışılan kurum ve bağlı bulunulan kurum doğrultusunda değişir. Genellikle tıbbi sekreterlerin tek tip giyinmeleri sağlanır. Gömlek- fular- pantolon veya etek şeklinde kombin yapılması mümkündür. Bazı kurumlarda tıbbi sekreter kıyafeti ekip lideri gibi statü doğrultusunda diğer tıbbi sekreterlerden farklı renkte olur.

Tıbbi Sekreter Maaşları Nasıldır?

Tıbbi sekreter maaşları kurum ve çalışma süresi doğrultusunda değişir. Deneyimli bir tıbbi sekreterin asgari ücretin iki katı ücret alması mümkündür. Tıbbi sekreterlikte deneyim yalnızca çalışılan yıl sayısı anlamına gelmez. Özel sektörde farklı polikliniklerde çalışan kişiler deneyimli sayılırlar. Kamu sektöründe tıbbi sekreter maaşı mezun olunan yıldan dereceye, medeni durumdan mezuniyet tarihine kadar pek çok unsura göre değişkenlik gösterir.

Özetle;

Sekreterlik birçok niş alana sahiptir. İnsan hayatına doğrudan dokunan sağlık sektöründe bu mesleğin niş alanını icra etmek birtakım şartların sağlanmasını gerektirir. Bu gerçekten yola çıkarak tıbbi sekreter olmak için gereken şartlar nelerdir konusuna açıklık getirdik. Tıbbi sekreterlik ve dokümantasyon bölümünden mezun değilseniz bölümün alternatifi niteliği taşıyan sertifika programına katılabilirsiniz. Kurs programının online olmasını tercih ediyorsanız sizin için uzaktanegitim.com’u öneririz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.