Millî Eğitim Bakanlığı ile Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı arasındaki protokol, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat’ın katılımıyla imzalandı.
İmza töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 20 yılda okullaşma oranlarında azami artışlar sağlandığını, eğitimin en verimli kullanıldığı dönemin yine bu dönem olduğunu söyleyen Bakan Özer, “İlkokul ve ortaokuldaki okullaşma oranlarımız yüzde 100’e yaklaştı ve Millî Eğitim Bakanlığı 19,1 milyon öğrencisiyle ve 1,2 milyon öğretmeniyle devasa bir eğitim sistemine sahip oldu. Biz büyük bir aileyiz. Millî Eğitim Bakanlığı olarak Türkiye’nin geleceğinin umudu olan gençlerin nitelikli eğitim alabilmeleri için ve herkesin en nitelikli eğitime erişiminin kolaylaştığı bir sistemi oluşturabilmek ve güçlendirmek için tüm çalışma arkadaşlarımızla büyük bir çaba sarf ediyoruz.” dedi.
Öğretmenlerin eğitim sisteminin lokomotif gücü olduğunun altını çizen Bakan Özer, öğretmene ne kadar yatırım yapılırsa bunun okullara o ölçüde yansıyacağını anlattı.
THY ile imzalanan iş birliğinin iki boyutu olduğunu kaydeden Özer, protokol kapsamında resmî okullarda görevli öğretmenlerin kasım ve nisan arasındaki 6 aylık dönemdeki yurt içi uçuşlarında yüzde 20’lik indirimden yararlanacaklarını kaydetti. Özer, ilk kez bu kadar geniş bir döneme tekabül eden bir indirim uygulandığını ve bu indirimden öğretmenlerin eş ve çocuklarının da faydalanacağını söyledi. Öğretmenlerin yalnızca mesleki ve kişisel gelişim alanlarını değil, her türlü imkânlarını geliştirmek istediklerini aktaran Özer, iş birliğinin ikinci boyutunun da 1416 Sayılı Kanun kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı bursu ile yurt dışına lisansüstü öğrenime gönderilen bursiyerlere yönelik olduğunu ifade etti.
Özer, kökleri II. Abdülhamid zamanına ulaşan ve 1929’dan bu yana süren geleneği sürdüren MEB yurt dışı bursuna ilişkin şunları söyledi:
“Özellikle yükseköğretim alanında nitelikli insan kaynağı oluşturabilmekle ilgili başarılı bir şekilde uygulanan proje. Aslında bu Atatürk’ün de yükseköğretimin çok daha nitelikli olmasıyla ilgili verdiği önemi göstermesi bağlamında çok kıymetli. Biliyorsunuz Atatürk yurt dışına gidecek olan tüm 1416 bursu kapsamındaki öğrencilere bizzat mektup göndererek ülke için ne kadar kıymetli olduklarını hissettirdi. 2002 yılına kadar bu burs kapsamında 9 bin 540 öğrencimiz yurt dışına gitti. 2000’li yıllardaki bu eğitim hamlesiyle birlikte 1929’dan 2002 yılına kadar gönderilen öğrenci sayısından daha fazlası yani yaklaşık 11 bin 749 öğrencimiz yurt dışına bu kapsamda gittiler.”
Bursiyerlerin ülkenin medarıiftiharı olan gençler olduğunu belirten Özer, projenin beyin göçünü tersine çevirme potansiyeli olan çok başarılı öğrencilerin Türkiye’de çok farklı noktalarda çalışabilme kapasitesini göstermesi bağlamında sembolik bir anlamı olduğunu söyleyerek “İnşallah, nice yüzyıllar Türk Hava Yollarımız öğrencilerimizin yurt dışında ve yurt içindeki seyahatlerinde indirim yapmaya da devam eder.” diye konuştu.
Özer, New York’ta Birleşmiş Milletler Eğitimin Dönüştürülmesi Zirvesi kapsamında yurt dışında okuyan öğrencilerle bir araya geldiğini anımsatarak uluslararası uçuş konusunun en fazla gündeme gelen konulardan biri olduğunu belirtti. Özer, “Orada Türk Evi’nden THY Başkanımızı aradık, Başkanımız da ‘Başımız gözümüz üstüne, öğrencilerimize ne kadar imkânlarımızı zorlayıp yardım edebilirsek o kadar faydalı oluruz.’ dedi ve hızlı bir şekilde bugün bir araya gelebilme imkânımız oldu.” dedi.
Özer sözlerini şöyle tamamladı: “1416 Sayılı Kanun kapsamında yaklaşık 51 ülkede şu anda 4 bin öğrencimiz var. Artık bu öğrencilerimize kendileri, eşleri ve çocukları hem uluslararası uçuşlarda hem de yurt içi uçuşlarında yüzde 25 indirim ve 40 kiloluk bir bagaj desteği veriliyor. Kıymetli THY Başkanıma ve THY’nin değerli ailesine yanımızda yer aldıkları için çok teşekkür ederim.”