Tekvando Nedir?
Tekvando, savunma sanatları arasında bulunan Kore kökenli bir spordur. Türkçede sırasıyla tekme, yumruk ve yol anlamına gelen tae, kwon, do kelimelerinden türemiştir. Tekvando, bir spor dalı olmanın ötesinde savaşı durdurmak ve barışçıl dünya inşa etmek anlamını taşır. Kökeni 2000 yıl önceye dayanan tekvando, çıplak el ve ayakla yapılan bir spordur.
Tekvando savunma sanatını yapan kişiler tekvandocu olarak adlandırılır. Tekvandocular, tekvando müsabakası sırasında dobok olarak adlandırılan özel bir kıyafet giyerler. Tekvando kıyafeti; ruhun temiz oluşunu, alçakgönüllülüğü ve geçmişe olan saygıyı sembolize eder. Tekvando için başka malzemeler de kullanılır. Bunlar kuki (kasık koruyucu), kaval koruyucu ve ayaküstü korumalığıdır.
Tekvando Kursu Nedir?
Tekvando kursu, tekvando sporunu öğrenmek isteyenler için sporu tüm detayları öğreten ve sporcuların tekvando lisansı almasını sağlayan eğitim programlarıdır. Tekvando kursları; Kore kültür merkezlerinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde hizmet veren spor kulüplerinde ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde hizmet veren halk eğitim merkezlerinde düzenlenir. Antrenör kursu için ise adres Türkiye Taekwondo Federasyonu’dur.
Tekvando sistematik bir spordur. Eğitim sürecinde 4 aylık periyot halinde tekvando kuşak sınavları yapılır. Sınav sonucu doğrultusunda tekvando kuşak renkleri değişir. Tekvando kuşak sırası, tecrübeyi ve ustalığı ifade eder. Tekvandoda toplam 6 tane kuşak vardır. Her bir kuşak farklı anlam ifade eden renge sahiptir. Sarı yeşil, yeşil mavi, mavi kırmızı ve kırmızı siyah renklerde ara kuşaklar da vardır.
Tekvando kuşak sıralaması ve anlamları şu şekildedir:
- Beyaz kuşak
Tekvando kursuna yeni kayıt olup henüz tekvando hakkında bilgisi olmayanlar beyaz kuşak takar. Beyaz kuşak tekvando için masumiyet anlamını taşır.
- Sarı kuşak
Taekwondo sarı kuşak pumsesi, kök salmak anlamına gelir. Kuşak sahibinin tekvando dünyası için hazır olduğuna işaret eder.
- Yeşil kuşak
Tekvandoda kuşak renkleri arasında yer alan yeşil sürgün vermek anlamına gelir. Yeşil kuşak sahibi temel teknikleri öğrenmiş yavaş yavaş gerekli becerileri kazanmış demektir.
- Mavi kuşak
Tekvandoda mavi gelişmek demektir. Dolayısıyla mavi kuşak tekvandocunun gelişimini tamamladığını gösterir.
- Kırmızı kuşak
Kırmızı kemerdeki anlam taekwondocu artık dikkate alınacak şeklindedir. Kırmızı kuşak takan sporcu artık tekvando maçları sırasında kolaylıkla galip gelebilir.
- Siyah kuşak
Siyah, taekwondoda olgunluğu ve profesyonelliği temsil eder. Tekvando siyah kuşak sahibi tekvandocu hem fiziksel hem ahlaki hem de ruhsal açıdan zirvede bir kişiliktir.
Tekvando Kursuna Kimler Katılmalı?
Tekvando savunma sporu her yaşa ve hem kadınlara hem de erkeklere hitap eder. Bu evrensel sporu herkes yapabilir. Dolayısıyla tekvando kursuna kimler katılabilir konusunda kesin sınırlamalar yoktur. Ön koşul ruhen ve bedenen bu sporu yapmak için uygun olmaktır.
Taekwando kursu katılımıyla ilgili sınırlama olmasa da tekvando kurs programları genellikle çocuklar için düzenlenir. Bu noktada tekvando kaç yaşında başlanır merak edilir. Tekvando sporunu öğrenmek için yaş alt sınırı 7’dir. Tekvandoda lisans alma yaşı ise 8’dir. Kadın tekvando kursu ve yetişkinler için tekvando kursu ibaresiyle gruplar hakinde kurslar düzenlenebilir.
Tekvando Kursu Ne İşe Yarar?
Tekvando kursu, tekvando öğrenmek ve bu sporda profesyonel olmak isteyenlerin sporu öğrenmesini sağlar. Tekvando şiddet içermeyen bir spor dalıdır. Derin bir felsefeye dayanan bu sporu öğrenmek Kore kültürüne aşinalık kazanmak açısından da faydalı olabilir.
Tekvando sporu diğer pek çok spor için geçerli olduğu gibi fiziksel açıdan fayda sağlayan bir spordur. Tekvandonun fiziksel olarak en önemli avantajı zor ve kompleks aktiviteler için ön hazırlık niteliği taşımasıdır. Tekvando sayesinde kas gücü artar. Dengeyi sağlamak kolaylaşır ve Kardiovasküler dayanıklılık sağlanır. Beden üzerinde kontrolü sağlamak mümkün olur.
Tekvando psikolojik ve sosyal açıdan da faydalıdır. Psikososyal açıdan tekvandonun faydaları şunlardır:
- Grup çalışmaları sayesinde dayanışma ve sorumluluk bilinci artar. Farklı kültürden insanlarla iletişim içinde olmak farklı beceriler de kazandırır.
- Olumsuz duygu ve düşünceleri zihinden uzaklaştırmak mümkün olur.
- Kurallara uymak hayatın her alanında dürüst davranmak için öğretici olur (çocuklar için tekvando)
- Tekvando sayesinde sosyal hayat gelişir.
Tekvando Nasıl Yapılır?
Tekvando çıplak el ve çıplak ayakla yapılan bir spordur. Müsabakalar 2’şer dakikalık 3 devreden oluşur. Müsabakalarda kullanılmasına izin verilen teknikler ayak ve yumruk tekniğidir. Tekvando kuralları ise genel olarak şu şekildedir:
- Nezaket
- Dürüstlük
- Azim
- İrade
- Cesaret
Tekvando maçları 3 devreden oluşur. Her bir devre 2 dakikadır. Devre aralarında 1 dakika dinlenme molası verilir. Tekvando da bazı hareketler nedeniyle ceza alınması mümkündür. 3 eksi puanı olan “savaşçı” yenik sayılır. Ceza puanları verilen hareketler şunlardır:
- Belden aşağı bölgeye vurmak
- Kafa ve yüz bölgesine yapılan vuruş
- Rakibi itmek veya çekmek ya da rakibe çelme takmak
- Çizginin dışına çıkmak
- Kasıtlı olarak yere düşerek kendini yaralanmış gibi göstermek
Tekvando; psikolojik, sosyolojik, fizyolojik ve biyolojik faydaları olan bir spordur. Özellikle çocuklar için faydalı olması nedeniyle ebeveynler çocuklarının tekvando eğitimi almasını ister. Tekvando kursu, popüler kültürün de etkisiyle uzun bir süre, en çok talep gösterilen spor kurslarından biri olabilecektir.
Tekvandocu Olmak İçin Ne Yapmalı?
Tekvandocu olmak isteyenlerin tekvando eğitimi alması şarttır. Tekvandonun evde videolarla veya bilen biri eşliğinde öğrenilmesi fiziksel açıdan risk oluşturabilir. Eğitim alan kişilerin tekvandocu alabilmek için eğitim sürecinde yapılan sınavlarda başarılı olması gerekir.