Ana SayfaBlogMesleklerTekstil Mühendisi Ne İş Yapar? Ne Kadar Maaş Alır?

Tekstil Mühendisi Ne İş Yapar? Ne Kadar Maaş Alır?

Meslekler ile ilgili detaylı bilgi verdiğimiz yazı dizimize tekstil mühendisliği ile devam ediyoruz. Yazımızda diğer mühendislik dallarına göre geri planda kalan fakat üretimin oldukça önemli bir yerinde duran tekstil mühendisliğinden bahsedeceğiz. Bu kapsamda tekstil mühendisi ne iş yapar, görevleri nelerdir ve ne kadar maaş alır sorularını yanıtlayacağız.

Tekstil Mühendisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Tekstil mühendisi olmak isteyen birinin yolu tabii ki de 4 yıllık tekstil mühendisliğinden geçer. Tekstil mühendisliği bölümü, endüstriyel üretimin önemli bir parçası olan tekstil ürünlerinin tasarım, geliştirme ve üretim standartlarını konu edinir. Bölümden mezun olanlar da tekstil mühendisi unvanıyla kamu ve özel sektörde çalışmaya yetkili olurlar. Bununla beraber gerçek anlamda tekstil mühendisi olmanın yolu bu kadar kolay değildir.

Tekstil mühendisliği bölümünden mezun olmak, teorik olarak o alanda çalışmaya hazır olunduğunu gösterse de bu yeterli olmayacaktır. İlgili alanlarda iş bulmak için tekstil mühendislerinin ne istendiğini bilmek gerekir.  Tekstil mühendisliği iş ilanlarını incelediğimiz zaman karşımıza çıkan nitelikler şu şekildedir:

  • Analitik düşünme,
  • Yazılı ve sözlü iletişim kabiliyeti,
  • Raporlama, takip ve analiz yetkinliği,
  • Üretim ve süreç yönetimi konusunda bilgi sahibi,
  • Daha önce proje ve Ar-Ge çalışmalarına katılmak,
  • Planlama ve organizasyon yetkinliğine sahip,
  • Sunum becerilerine sahip,
  • Entegre yönetim sistemi ve kalite kontrol standartları hakkında bilgi sahibi,
  • İleri düzey ofis programlarını kullanma bilgisi,
  • Ekip ve takım çalışmasına yatkın olmak,
  • Zaman yönetimi uygulamaları hakkında bilgi ve fikir sahibi.

Görüldüğü üzere diğer mühendislik bölümleri gibi tekstil mühendisliğinde de analiz ve planlama süreci önemli bir yer tutar. Tekstil mühendisliği mezunlarından beklenen önemli bir diğer yetkinlik ve bilgi kaynağı ise kalite yönetimi ve standartlarıdır. Tekstil sanayi, endüstriyel üretimin olmazsa olmaz alanlarından biri olarak üretim yönetimini gerektirir. Tekstil ürünlerinin üretim sürecinin geliştirilmesi, planlanması ve yönetilmesi, kalite kontrol standartları ve iş sağlığı-güvenliği konuları hakkında bilgi gerektirir. Peki yeni mezun tekstil mühendisleri bu konularda ne kadar bilgi ve fikir sahibidirler?

Tekstil mühendisliği bölümünün ders içeriklerinde hem kalite yönetimi hem de iş sağlığı ve güvenliği dersleri mevcuttur. Buna ek olarak staj yapan tekstil mühendis adayları, deneyim yoluyla da kalite yönetiminin uygulanışı hakkında bilgi sahibi olurlar. Gözden kaçmaması gereken bir diğer yetkinlik ise yabancı dil bilgisidir. Başta İngilizce olmak üzere yabancı bir dili akıcı şekilde konuşma ve yazı diliyle ifade etmek, özellikle ithalat yapan tekstil firmaları için öne çıkarıcı bir yetkinliktir. Buraya kadar tekstil mühendisi nasıl olunur sorusunun yanıtları verdik. Şimdi tüm nitelikleri taşıyan bir tekstil mühendisinin ne iş yapacağına göz atalım.

Tekstil Mühendisinin Görevleri Nelerdir?

Tekstil mühendisinin başlıca işi, üretim ve kalite yönetimi adımlarını uygulamaktır. Tekstil mühendisleri, tekstil ve örme teknolojisi alanında bilgi sahibi olarak ürünlerin üretime dahil olmak sürecini ele alır. Bu kapsamda, kullanılan makinelerinin ve ürünlerin kalite kontrol standartlarına uygunluğunu denetler. Yine, kalite kontrol sürecine ilişkin raporlar hazırlayarak firmaya ve yetkililere sunar. Genel olarak ise tekstil sanayide çalışan bir tekstil mühendisinden aşağıdaki işleri yapması beklenir:

  • Hazır giyim ve tekstil sanayi ürünlerinin ürün yaşam döngüsüne uygun şekilde takip ve analizi ile ilgilenir.
  • İplik, kumaş ve hazır giyim tekstil ürünlerinin özelliklerine göre uygun hammaddeyi seçer. Bu hammaddeye uygun olarak da işleme sürecinde kullanılan makinelerini çalışma şartlarını kontrol eder.
  • İş geliştirme ve Ar-Ge ekibinden gelen briefler neticesinde tasarım birimine doğru bilgi ve veri akışında bulunur.
  • Kumaş üreticileri ile iletişim hâlinde kalarak trendler ve yeni kaliteler hakkında bilgi edinir.
  • Tedarik zincirini kontrol ederek gelen hammadde ve ürün malzemelerinin kalite kontrollerini yapar. Kabul, şartlı kabul veya ret süreçlerini inceleyerek kalite kontrolünü ele alan raporlar hazırlar.
  • Kabul edilen hammadde ve malzemelerinin sistem üzerinden depoya girişini yapar.
  • Tasarım ve endüstriyel tasarım departmanından gelen kumaşların numune kontrollerini gerçekleştirir.
  • Müşteriler ve numune üretim birimi arasındaki veri ve bilgi akışına aracılık eder.
  • Çevre yönetimi ve iş sağlığı güvenliği standartlarına uygun olarak tekstil sanayi üretim sürecini denetler.
  • Hatalı malzemeleri kontrol ederek ilgili yetkilileri bilgilendirir.
  • Tekstil kategori ve müşteri segmentine göre ürün hedeflerini ve iş planlarını belirler.
  • Gelir ve kârlılık planlaması doğrultusunda pazar dinamiklerini araştırır ve pazar araştırmalarını raporlar.
  • Tekstil kategori ürünlerinin mevcut gelir ve kârlılık takibini yapar.
  • Tekstil üretim aşamalarının verimlilik ve sürdürülebilirlik çerçevesinde zaman yönetimi hesaplamalarını yapar.
  • Tekstil ürünlerinin üretim verimliliği ve gereksinimleri ile ilgili iş geliştirme süreçlerini takip eder. Gerekli analizleri yaparak ilgili ekibe iletir.

Görüldüğü üzere tekstil mühendisleri, ürün üretim zincirinde görev alarak üretimin verimli şekilde devam etmesine destek olur. Ayrıca kimi tekstil firmaları, satış ve pazarlama faaliyetlerinde de tekstil mühendisleri görevlendirebiliyor. Kısacası tekstil mühendisleri, üretimi etkileyecek aşamalarda yer alarak giyim ve tekstil ürün üretiminin kaliteli şekilde işlemesinde rol oynar.

Tekstil Mühendisliği İş Alanları Nelerdir?

Lisans 4 yıllık tekstil mühendisliğinden mezun olanlar, kamu ve özel sektörde çalışma imkânına sahiptirler. Kamuda Ticaret Bakanlığına bağlı olarak çalışmak mümkündür. Bunun için KPSS’den en az 89 puan almak gerekir. Bu da demektir ki tekstil mühendislerinin zaten az olan tekstil mühendisi alımları için epey çalışmaları gerekecektir. Kamu dışında da çalışma alanları olan tekstil mühendisliğinin daha çok özel sektörde yer aldığını söyleyebiliriz.

Tekstil mühendisleri özel sektörde tekstil firmalarında ve işletmelerinde çalışırlar. Görev aldıkları süre boyunca üretim, satış pazarlama ve Ar-Ge birimlerinde işlerini yerine getirirler. İngilizce dil yetkinliğine sahip olan tekstil mühendisleri ise uluslararası hazır giyim marka ve üretim merkezlerinde iş bulabilirler. Bunlar haricinde ise tekstil mühendisleri, yüksek lisans ve doktora programlarına da katılabilirler.

Tekstil Mühendisliği Maaşları Ne Kadardır?

Tekstil mühendisliğine yönelik merak edilen soruların başında aldıkları maaşlar vardır. Açıkçası pek çok meslekte olduğu gibi tekstil mühendisliğinde de ortalama maaş miktarı hakkında genel bir bilgi yoktur. Bunun temel nedeni ise mezunların farklı niteliklere sahip olmaları ve farklı sektörlerde çalışmalarıdır. Tekstil mühendisi olarak görev alanlar, asgari ücretin üstünde bir maaşla işe başlarlar. Kamuda çalışan tekstil mühendislerinin maaşları 2022 yılı itibariyle en az 10.000 TL’den başlar. Kıdem ve diğer bazı şartlar da kamudaki maaşın artmasını da sağlar. Özel sektörde ise maaşların daha dengesiz olduğunu söylemek mümkündür.

Yetiştirilmek üzere işe alınan tekstil mühendisleri, asgari ücret almasalar bile buna denk bir maaşlar işe başlayabilirler. Öte yandan deneyimli bir tekstil mühendisinin de en az 10.000 TL kazandığını belirtelim. Tekstil ve üretim tarafında deneyime sahip olan ürün yöneticisi, üretim müdürü, iş geliştirme uzmanı, ürün kategori yöneticisi gibi unvanlarla çalışan tekstil mühendisleri, 2022 yılında 10.000 TL ile 25.000 TL arasında değişen maaş alır. Bununla birlikte tekstil ithalatını yürüten firmalarda çalışan mühendisler de yüksek kazançlar elde ederler.

Tekstil mühendisi ne iş yapar sorusunu yanıtlayıp bu alanda nasıl çalışılacağından bahsettik. Farklı özelliklere sahip mesleklere dair bilmeniz gerekenleri öğrenmek için meslekler yazı dizimizi takip edebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.