Taş ve Tuğla Duvarcısı Kimdir?
SGK/ İŞKUR meslek kodu7112.03 olan taş ve tuğla duvarcısı, kaba inşaat işlerinde çalışan bir sanatkardır. Yapı duvarcısı olarak da ifade edilen taş ve tuğla duvarcısı, her türlü yapı malzemesi kullanarak hesap ve teknik çizim yapan nitelikli meslek elemanıdır.
Taş ve Tuğla Duvarcısı Eğitimi Nedir?
Taş ve tuğla duvarcısı, “örme işleri ve bunlara ait hesap ve teknik çizimler yapan eleman” olarak tanımlanmıştır. Bu alanda verilen eğitim ise tuğla duvarcısı mesleğini icra etmek üzere nitelikli eleman yetiştirmeyi amaçlayan sertifika programlarıdır.
Taş ve tuğla duvarcısı eğitimi, Millî Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren halk eğitim merkezleri tarafından verilir. Taş ve tuğla duvarcısı kursu, MEB veya İŞKUR ile iş birliği içindeki sektör işletmeleri tarafından da verilmektedir.
Taş ve tuğla duvarcısı kurs programına katılım sağlayan kursiyerler kurs sürecinin sonunda aşağıdaki sorulara kapsamlı olarak yanıt verebilecek bilgiye sahip olur:
- Çalışma alanında gerekli olan ölçek ve çevre hesaplamaları nasıl yapılır?
- Alan ve hacim hesaplamaları nasıl yapılır?
- Keşif ve metraj nasıl yapılır?
- Hak ediş ve iş teslimatı işlemleri nasıl yapılır?
- Fiyat teklifi ve sözleşme hazırlarken nelere dikkat etmek gerekir?
- Hatıl ve kemerli duvar nasıl yapılır?
- Tek ve çift duvar örgüsü arasındaki fark nedir?
- Duvar, lento, rögar ve drenaj nasıl çizilir?
- Birket ve hazır bloklarla duvar nasıl örülür?
- Duvar hazırlığı aşamaları nelerdir?
- Tuğla ytong briket hazır blok vb. yapı malzemesi ile duvar baca vb. nasıl örülür?
Taş ve Tuğla Duvarcısı Kursu Ders içerikleri
Taş ve tuğla duvarcısı sertifika programı kapsamında taş ve bunlara ait hesap ve teknik çizimler yapan kişilerin yetiştirilmesi için mesleki eğitim verilir. Mesleki eğitimlerin yanı sıra sosyal hayatta ve iş hayatında etkili iletişim kurmak ve sürdürmek için gerekli bilgi ve beceriler de kazandırılır. Bu bağlamda kişisel gelişim, diksiyon, çevre koruma, araştırma teknikleri ve iş güvenliği ve işçi sağlığı konuları üzerinde durulur. Mesleki açıdan faydalı olan ve derinlemesine irdelenen konu başlıkları ise şöyledir:
- Temel inşaat işlemleri
- Bağıntı, ölçü ve ölçekler
- Geometrik hesaplar
- Malzeme miktarı
- Fiyat ve sözleşme
- Hak ediş ve iş teslimatı
- Duvar hazırlık
- Düz duvar ve lento
- Hatıl ve kemerli duvar
- Tuğla örgü çeşitleri
- Briket ve hazır bloklarla duvar
- Tek ve çift duvar örgüler
- Duvar çizimi
- Lento, rögor ve drenaj çizimi
Taş ve Tuğla Duvarcısı Kursuna Kimler Katılabilir?
Taş ve tuğla duvarcısı kursuna katılımda öncelikli koşul okur yazarlığı belgelemektir. Kursa katılanların fiziki ve zihinsel yeterliliğe sahip olmaları da önem taşır. Kişilerin bu alanda çalışmaya istekli olması gerekir. Meslek elemanlarının disiplinli çalışması da önemlidir.
Taş ve Tuğla Duvarcısı Sertifikası Ne İşe Yarar?
Her alanda istihdamda öncelikli koşul mesleki eğitim almış olmaktır. Taş ve tuğla duvarcı sertifikası almanın en önemli avantajı istihdamda öncelik elde etmektir. Taş ve duvarcı sertifikası mesleği yerine getirmek için bilgi sahibi olunduğunun göstergesidir.
Taş ve Tuğla Duvarcısı Nerede Çalışır?
Taş ve tuğla duvarcısı eğitimi sonrasında meslek elemanlarının öncelikli çalışma alanları yapı sektörüdür. Taş ve tuğla duvarcıları, yapı inşaat firmalarının yanı sıra şu alanlarda çalışabilirler:
- Belediyeler
- Bayındırlık hizmetleri
- İnşaat mühendisliği büroları
- Harita mühendisliği büroları
Taş ve Tuğla Duvarcısı Ne İş Yapar?
Taş ve tuğla duvarcısı unvanına sahip olan meslek elamanları ölçek ve çevre hesapları yaparak iş güvenliği ve işçi sağlığı çerçevesinde şu görev ve sorumlulukları yerine getirir:
- Duvar hazırlığı yapmak
- Duvar örmek
- Lento yapmak
- Birket ve hazır bloklarla duvar örmek
- Hatıl ve kemerli duvar yapmak
- Tuğla örgü çeşitleri yapmak
- Baca yapmak
Taş ve Tuğla Duvarcısı Nasıl Olunur?
Taş ve tuğla duvarcısı olmak için taş ve tuğla duvarcısı sertifikası almak gerekir. Bunun için de öncelikle taş ve tuğla duvarcısı kursu eğitim programına katılmak gerekir. Taş ve tuğla duvarcısı olmak isteyen kişilerin uzun süre çalışma koşullarına dayanıklı olması ve yüksek sorumluluk bilincine sahip olması da önem taşır.