Su Bazlı Boya Ne Demek?
Su bazlı boya, su ile inceltilen ve insan sağlığına zarar vermeyen boya çeşitleridir. Su bazlı boya ile solvent bazlı boyalar arasında birtakım farklılıklar vardır. Su bazlı boyaların en belirgin özelliği hızlı kuruma, kolay uygulanma, kolay temizlenebilir dokuya sahip olma ve hava şartlarına ve kirlenmeye karşı daha dayanıklılıktır. Su bazlı boyaların özellikleri genel olarak şöyledir:
- Kokusuzdur.
- Buhar geçirgenliği yüksektir.
- Hızlı kurur.
- Darbelere, hava şartlarına ve kirlenmeye dayanıklıdır.
- Uzun süreli kullanılabilir.
Su bazlı boyalar solvent boyalara göre daha çok tercih edilir. Hobi amaçlı kullanılmasının yanı sıra inşaat ve sanayi sektöründe yaygın olarak kullanılır. Su bazlı olup plastik ve saten dokuya sahip olan boyalar beton alanlarda kullanılır. Parlak boyalar ise pencerelerde, kapılarda ve metal yapılı yüzeylerde kullanıma uygundur.
Su Bazlı Boya Kursu Nedir?
Su bazlı boya ile boya yapan boyacılar, fırçanın yanı sıra rulo ve makine kullanarak da boya uygulaması yapabilme becerisine sahiptirler. Boyacı unvanıyla su bazlı boya yapabilecek bilgi ve becerinin kazanılması noktasında eğitim önem taşır. MEB bünyesinde eğitim veren kurumların sertifika programlarına dahil ettiği su bazlı boya kursu, boyacı meslek elemanı yetiştiren eğitim ve sertifika programıdır. Su bazlı boya eğitimi onunda kursiyerler şu yeterliliklere sahip olur:
- İç mekân tasarımı yapmak için gereken verileri toplama ve ön etüt yapma
- Yapı elemanları için boyut ve yüzey hesaplaması yapma
- Renk hazırlama
- Yalıtım yapma ve boya yapma
- Su bazlı boya ile uygulama yapmadan önce hazırlık yapma
Su Bazlı Boya Eğitimi Kimler İçin Uygundur?
Su bazlı boya kursu eğitim programına hobi olarak veya profesyonel olarak su bazlı boya ile boyama yapmak isteyen herkes katılabilir. En az ilkokul mezunu olmak ve bedensel ve zihinsel yeterliliğe sahip olmak kursa katılım için beklenen özelliklerdir. Sağlık raporu, taahhütname ve kurs başvuru formu gibi ekstra belgelerin istenmesi de mümkündür. Özellikle de tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde çalışılan alanlarda verilen eğitimler için sağlık raporu önem taşır.
Su Bazlı Boya Kursu Ders İçerikleri
Su bazlı boya kursu, su bazlı boya ile profesyonel, ticari amaçlı işlem yapacak kişiler için mesleki eğitim veren kurs programlarıdır. Dolayısıyla dersler boya türlerinin hangi özelliklere sahip olduğu konusunda bilgi verilmesiyle başlar. Müfredata dahil olan konu başlıkları genel olarak şöyledir:
- Mekân Tasarımı
- Boyut Hesapları
- Yüzey Hesapları
- Renk Hazırlama
- Yalıtım ve Boya
- Boyaya Hazırlık
- Su Bazlı Boya
Su Bazlı Boya Sertifikası Ne İşe Yarar?
Türkiye’de ilgili kanun ve yönetmelikler gereği meslek elemanlarının istihdamında mesleki eğitim almak alan kişilere öncelik vermek zorunludur. Meslek elemanlarının eğitim aldığının göstergesi olan sertifikalar ise her yerde geçerlidir. Kurum ve kuruluşlar MEB veya üniversite onaylı sertifikayı kabul etmek zorundadır.
Su bazlı boya kursu eğitim sürecinin ardından, kursiyerler yeterliliklerin ve bilginin ölçüldüğü bir sınava tabi tutulurlar. Bu sınav için geçerlilik puanı olarak belirlenen puanı alanlar başarılı sayılarak sertifika alma hakkı kazanırlar. Sertifikanın en önemli avantajı istihdam için fırsat oluşturmasıdır.
E-devlet üzerinden sorgulanan su bazlı boya sertifikası, aynı zamanda inşaat boyacısı mesleki yeterlilik belgesi almak için ön belge niteliği taşır. Seviye 3 inşaat boyacısı mesleki yeterlilik belgesi almak için yetkilendirilen kurumlara başvuruda bulunmak ve sınava girmek gereklidir. Sınavdan başarılı not alanlar geçerlilik süresi 5 yıl olan mesleki yeterlilik belgesini almaya hak kazanırlar.
Su Bazlı Boya Nasıl Yapılır?
Su bazlı boyalar suda inceltmek suretiyle hazırlanır. Boyanın duvara uygulanması için su bazlı saten rulosu ve boya ızgarası gerekir. Su bazlı yapıda olan bir boyanın uygulanması da solvent boyanın uygulanması da beceri gerektirir. Boyama işlemi yaparken ikinci kat ile arada en az 3-4 saat beklemek gerekir.