Ana SayfaHaberlerSınavsız Alınan Emlakçılık Sertifikası Geçerli Mi?

Sınavsız Alınan Emlakçılık Sertifikası Geçerli Mi?

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte yapılan son düzenlemelerle birlikte yetkisiz emlakçılık sona erdi. Yetki belgesi almadan önce ise emlakçılık sertifikası almak gerekiyor. Kayıt dışılığın önüne geçmeyi sağlayan bu düzenlemeye rağmen sınavsız emlakçılık belgesi verilmeye devam ediyor.

Türkiye’ye değer katan projelerle birlikte gayrimenkul sektörü diğer sektörlerin dinamik hale gelmesinde köprü işlevi görüyor. Sektörün bu denli dinamik olması taşınmaz ticaretinde birtakım düzenlemeler yapılmasını zorunlu kıldı. Eylül 2020 itibarıyla yapılan düzenlemelere göre emlakçılık geleneksel bir iş olmanın ötesine geçerek işinin ehli kişiler tarafından yapılabilecek meslek haline geldi.

Yapılan düzenlemeye göre en az 100 saatlik emlakçılık eğitimi almak ve emlak danışmanlığı sertifikası sahibi olmak gerekiyor. Sektörün, konut üretimine ihtiyacın artmasına paralel olarak büyümesi sertifika tacirlerini çoğalttı. Emlakçılıkta başlayan yeni dönemde bazı kurumlar sertifika tacirliği yaparak sınavsız emlakçılık sertifikası satıyor. Sertifikaların sınavsız olduğunun tespit edilmesi durumunda vatandaşların sertifikaları süresiz olarak iptal ediliyor. Peki, sistemin nasıl işlemesi gerekiyor?

“En az 100 saat” ibaresine dikkat!

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik gereğince yetki belgesi olmayan ve kayıt dışı emlakçılık yapan kişilerle iş birliği içinde olan emlakçıların yetki belgeleri iptal ediliyor. Emlakçılık yapmak isteyenler ve kendi emlak dükkânını açmak isteyen kişiler için ilk adım emlakçılık belgesi almak.

Milli Eğitim Kanununa göre mesleği icra edebilmek için mesleki eğitim almak gerekiyor. Sertifika bu gerekliliğin sağlandığına işaret eden bir belge niteliği taşıyor. Bu belge Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde hizmet veren eğitim kurumları tarafından veriliyor. Eğitimin en az 100 saat olması ise zorunlu tutuluyor. En az 100 saatlik eğitim uzaktan eğitim ile verilebiliyor.

Sertifika tacirliğinde artış

Emlakçılıkta en az 100 saatlik eğitim almanın zorunlu olması ve emlakçılık eğitimi için talepte olan artış sertifika tacirlerinin türemesine neden oldu. Sertifika tacirleri uygun ücretle cazip fırsat algısı oluşturarak sınavsız sertifika vaadinde bulunuyor. Sınava tabi tutulmadan alınan sertifikanın tespit edilmesi durumunda vatandaşın belgesi iptal edilerek meslekten men ediliyor.

Doğru iş için doğru kurum

Emlakçılığın saygın bir meslek olmasını sürdürülebilir kılmak için sertifika tacirliğinin son bulması gerekiyor. Emlakçılığı tamamen yasal bir zeminde yapabilmenin tek yolu doğru kurumdan sertifika sınavı ile belge alabilmek. Emlak danışmanlığı sertifikası almak isteyen kişilerin eğitim kurumu seçimini titizlikle yapması gerekiyor.

Emlak danışmanlığı sertifikası alacak kişiler zaman kaybetmeden yüksek iş hacmi ile mesleği icra etmeyi planlıyor. Sertifika tacirlerinin bu planları sekteye uğratmasını önlemek için bireylerin, sertifikanın alınma yöntemi ve geçerlilik süresi hakkında bilinçli olması gerekiyor.

Sertifika dolandırıcıları mesajlaşma uygulamaları üzerinden eğitim dokümanları paylaşarak kursiyerlerin sınavsız olarak sertifikaya sahip olmalarına aracılık ediyor. Oysa emlak danışmanlığı eğitiminin video içerikler ile tamamlanması ve eğitim sonunda değerlendirme amacı taşıyan sınava girilmesi gerekiyor.

Kursiyerlerin tercihe göre üniversite onaylı veya MEB onaylı emlak danışmanlığı sertifikası alma hakkı bulunuyor. İki belge de yasal geçerlilik bakımından aynı olmakla birlikte MEB onaylı sertifika emlak dükkânı açmak açısından avantaj sağlıyor.

YÖK ve MEB tarafından yapılan denetlemelerde sertifikanın sınavsız olarak alındığının tespit edilmesi halinde belgeler süresiz olarak iptal ediliyor. Vatandaşların mağdur olmaması ve mesleğin saygınlığının sürdürülebilir kılınması için sınavsız sertifika tacirliğine karşı bilinçli olmak kritik önem taşıyor.

İLGİLİ HABERLER

Popüler Haberler