İç Denetçi Ne Demek?
İç denetçiler, kurumların mevcut iş süreçlerini belirlenen standartlara uygun olup olmadığını denetlerler. Bu kapsamda, kurumun yönetim süreci Uluslararası Standardizasyon Örgütünün (ISO) belirlediği denetim kriterlerine uygun olarak ele alınır. ISO dahilinde uygunluk, performans, mali, bilgi teknolojileri ve siste denetimi yapılır. İç denetçi olarak ilgili aşamalarda denetleme faaliyetlerini ele alacak kişilerin ise ISO 190112018 iç denetçi eğitimlerine yönelmeleri gerekir.
İç Denetçi Eğitimi Nedir?
İç denetim eğitimleri, hem Türkiye İç Denetim Enstitüsü hem de kurs merkezleri tarafından verilen alan eğitimini ifade eder. İç denetim eğitiminde, ISO tarafından belirlenen standartlara yer verilir. Ayrıca kursiyerlerin iç denetçi mesleğini tanımalarına yönelik bilgiler de kurs içeriklerinde yer alır.
Genel olarak iç denetçi eğitiminin dersleri şu şekildedir:
- İç Denetçi Kimdir?
- İç Denetçi Görev ve Sorumlulukları
- İç Denetim Ne İşe Yarar?
- ISO Standartları Nelerdir?
- Kalite Yönetim Sistemi Nedir?
- İç Denetim Sürecinde Yer Alan Aşamalar
- İşletmelerde Risk Analizi ve Yönetimi
Eğitim sürecinde, iç denetim aşamalarında yer verilen kavramlara ve denetim standartlarına yönelik bilgiler sunulur. Kurs merkezleri tarafından sunulan iç denetçi kursu genellikle mesleğe ve alana yönelik ön bilgiler verme ve mesleki bilgiyi geliştirme özelliği taşır. Kurs derslerinin sona ermesiyle ise katılımcılarının bilgi kazanımlarını belgeleme imkânı sunan sertifika sınavına yer verilir. Kurs merkezinin belirlediği geçme notunu aşan kursiyerlere iç denetçi katılım belgesi veya sertifikası verilir.
İç Denetçi Sertifikası Nasıl Alınır?
İç denetçi sertifikası veya belgesi olarak bilinen kavram, hem CIA’yı hem de kurs bitirme sertifikası ifade eder. CIA yani sertifikalı iç denetçi belgesi, Türkiye İç Denetim Enstitüsü tarafından verilir. Söz konusu belge, CIA sınavından sonra kursiyere teslim edilir. İç denetim konusunda uzmanlık ve profesyonel bilgi kazanımını belgeleyen sertifika için 3 bölümden oluşan CIA sınavından başarılı olmak gerekir. Bilgisayar aracılığıyla yapılan sınavda, toplam 225 soru sorulur. Adayların not hesaplama yöntemine göre en az 600 puan almaları şarttır.
Kurs bitirme sertifikası olarak iç denetçi belgesi almak için ise sertifika sınavından belirlenen notu almak gerekir. Kurs merkezleri tarafından yapılan sınav genellikle çoktan seçmeli formattadır. Sınav geçme notu ise en az 45 puandır.
Online İç Denetçi Eğitimi Var mı?
İç denetçi eğitimleri, hem yüz yüze hem uzaktan eğitim seçeneklerine sahiptir. İç denetçinin mesleki bilgilerine ve denetim aşamalarına yer veren kurs, online eğitim aracılığıyla da kursiyere sunulur. Online iç denetçi eğitiminde, kursiyerlerin mesleği tanımalarına ve mesleğin gerekliliklerini öğrenmelerine yönelik bilgiler yer alır. Bununla beraber online iç denetçi eğitimlerinin açılması için yeterli kursiyer talebinin olması gerekir. Genel olarak online iç denetçi kursu, mesleğe yönelik bilgiler edinip bu alanda mesleki gelişim hedefleyenlere göredir.
Online İç Denetçi Eğitimi Faydalı mıdır?
Online iç denetçi kursu, zaman ve mekân sınırlaması içermeden ön bilgiler edinmek isteyenlere uygundur. Kursa katılmak isteyenler hazırlanan video içerik ya da PDF içerikler aracılığıyla meslekte dikkat edilmesi gerekenleri ve denetim standartlarını öğrenmiş olurlar. Bu bakımdan online iç denetçi kurs programı, yararlı bir eğitim seçeneği olarak görülebilir.
İç Denetçi Kursu Kursu Kazanımları
Eğitimin sonunda katılımcılar;
- İç denetçi mesleğinin kapsamını,
- İç denetçilerinin sorumluluklarını ve görevlerini,
- Uyulması gereken ISO standartlarının neler içerdiğini,
- Denetim çeşitlerinin neler olduğunu,
- İşletmelerde risk analizlerinin nasıl yapılacağını,
- Çevre yönetimi sistemi ile kalite kontrol standartlarının kapsamını,
- Bilgi güvenliği yönetim sistemi kapsamında uyulması gereken standartları,
- Denetçi olmak için gereken mesleki bilgi ve beceri kaynaklarını,
- İç denetçilik mesleğinde uzmanlaşmak için gerekenleri öğrenmiş olurlar.
İç Denetçi Sertifikası Ne İşe Yarar?
Kursiyerin aldığı sertifika, iç denetçi mesleğine aşina olduğunu gösterir. Kursiyer edindiği sertifikayı ilgili iş alanlarında öne çıkmak adına gösterebilir. Ayrıca alınan belge, mesleki yeterlilikler arasında gösterilen eğitim şartının da tamamlandığını kanıtlar.
İç Denetçi Belgesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Alınan kalite kontrol elemanı; MEB, üniversite veya kurum onaylı olabilir. Genellikle MEB veya üniversite onaylı sunulan belgeler, e-devlet üzerinden de sorgulanabilir özelliğe sahiptir. Belgeyi alan kişiler, mesleği yerine getirmek için lazım olan niteliklerden birini karşılar.