Ana SayfaBlogSertifika Nedir, Sertifika Ne İşe Yarar?

Sertifika Nedir, Sertifika Ne İşe Yarar?

Bilgi çağında toplumun öncelikli ihtiyaçlarından biri nitelikli insan gücüdür. Bu ihtiyacı karşılayabilmenin yolu öğrenmeyi sürekli kılmaktır. Tam da bu noktada sertifika programları devreye girer. Peki, sertifika nedir ve hangi sertifika ne işe yarar? Gelin bu soruların yanıtlarını birlikte bulalım.

Değişimin sürekliliği ve hemen tüm sektörlerin dinamik yapı kazanmasıyla birlikte eğitim her zamankinden daha önemli hale geldi. Sertifika programları da eğitimin gerekliliğinin bir sonucu olarak yaygınlaştı.

Sertifika Ne Demek?

Sertifika, Türkçede tasdikname anlamına gelen Fransızca kökenli sözcükten türemiştir. Kelime anlamı öğrenim belgesidir. Sertifika nedir sorusunu daha kapsamlı olarak ıslak veya dijital imza kullanılmış olan ve bir eğitim sürecinin başarıyla tamamlandığını gösteren belgedir.

Bir yetkinlik göstergesi olan sertifikadaki imza, eğitimi veren yetkili kurumu tanımlar. Fiziksel ortamda düzenlenen sertifika programları olabildiği gibi online platformlar aracılığıyla uzaktan eğitim yöntemiyle düzenlenen e sertifika programları da vardır. Sertifikayı veren kurum Milli Eğitim bakanlığı bünyesinde eğitim veren bir kurum olabileceği gibi sürekli eğitim merkezi çatısı altında eğitim veren bir üniversite de olabilir.

Sertifika Tipi Nedir?

Sertifika eğitimin türüne göre fiziki ve dijital sertifika (e-sertifika) olmak üzere iki farklı türe sahiptir. Eğitim sektöründe dijitalleşmeyle birlikte online sertifika programlarında artış olmuştur. İnternet üzerinden alınabilen eğitimler özellikle de mekân ve zaman sınırlaması bulunmaması açısından avantajlıdır.

Yüz yüze eğitim veya uzaktan eğitim yöntemiyle verilen eğitimlerin sonunda sınav yapılır. Bu sınav değerlendirme sınavı niteliği taşır. Önceden başarı puanı olarak saptanmış puanı alanlar sertifika almaya hak kazanırlar.

Bir sertifikanın geçerli olabilmesi için online sertifika olup olmadığı fark etmeksizin üzerinde onay olması gerekir. Eğitim ve sertifikasyon süreci Yükseköğretim Kurulu bünyesinde eğitim hizmeti veren üniversiteler ve kurumlar tarafından gerçekleşmişse sertifikada üniversite onayı bulunur. Üniversiteye bağlı veya üniversiteden bağımsız eğitim veren kurumlarda verilen eğitimin sonunda verilen sertifika ise enstitü onaylı sertifika olarak adlandırılır.

MEB bünyesinde hizmet veren eğitim kurumlarında verilen sertifikada MEB onayı bulunur. MEB güvenilirliği nedeniyle iş hayatında kritik öneme sahiptir. MEB onaylı kurslar tarafından verilen sertifika sahip olmak istihdamda öncelik kazanmak anlamına gelir. Örgün veya online eğitim olarak uluslararası eğitim standartlarında verilen eğitimin sonunda alınan belgeler uluslararası geçerliliğe sahiptir.

sertifika ne işe yarar

Sertifika Ne İşe Yarar?

Üniversiteler, online eğitim platformları ve eğitim kurumları tarafından verilen sertifikalar işe girme konusunda avantaj sağlar. Özellikle bazı mesleklerin yerine getirilmesi için ilgili yönetmelikte belirtilen eğitimlerdeki sertifikayı almak gerekir.

Sertifika almanın faydaları söz konusu olduğunda hangi sertifika ne işe yarar sorusu gündeme gelir. Bir sertifika hangi alanda alınmış olursa olsun bilgi edinme ve iş bulma avantajı demektir. En popüler sertifika programları arasında yer alan eğitimler ve sağladıkları avantajlar ise şunlardır:

  • İnsan kaynakları eğitimi: İşletmelerin insan kaynakları biriminde çalışmak için gerekli bilgiye sahip olmayı sağlar. Eğitimi alan kişiler insan kaynakları sorumlusu veya insan kaynakları uzmanı unvanı elde eder. İnsan kaynağı ile ilgili her konuda bilgisine başvurulur.
  • Aile danışmanlığı eğitimi: Aile danışmanı unvanıyla aile danışmanlığı hizmeti vermek için aile danışmanlığı sertifikası zorunludur. Sertifika sayesinde aile danışmanlığı merkezi açmak da mümkün olur.
  • Emlakçılık eğitimi: Emlak yönetmeliğinde yapılan değişiklikler gereği emlak danışmanı olmak için emlak danışmanlığı kursunca verilen eğitimleri almak gerekir. Bu eğitimler sayesinde sorumlu emlak danışmanı olarak çalışmak ve emlak sektöründe kariyer yapmak mümkün olur.
  • Diksiyon kursu: Türkçe sanıldığının aksine yazıldığı gibi okunan bir dil değildir. Diksiyon kursu hem Türkçeyi ve ses tonunu doğru kullanarak konuşmayı hem de beden dili ve hareketleri hakkında bilgi edinmeyi sağlayan eğitimlerdir. Özellikle de televizyon sektöründe sunuculuk yapmak isteyenler diksiyon kursuna giderek eğitim alır.
  • Arıcılık Kursu: Arı yetiştiricisi olmak isteyenlere hitap eden arıcılık kursları sayesinde hem hobi olarak da profesyonel olarak arıcılık yapmak mümkündür. Arıcılık belgesi alan kişilerin silah ruhsatı alması için de gerekli ortam hazırlanmış olur.
  • İlk yardım eğitimi: İlk yardım yalnızca sağlık görevlileri için değil herkesin öğrenmesi gereken uygulamalardır. İlk yardım sertifikası kişilerin bilinçli ilk yardım uygulayabileceğinin göstergesidir.

Özetle;

Dijitalin kurumları ve bireyleri dönüştürdüğü, yeni beceriler kazandırıp yeni meslekler türemesini sağladığı günümüzde birçok meslekte sertifika istenir. Sertifika nedir, sertifika ne işe yarar başlığı altında paylaştığımız bilgiler ışığında sertifikanın bir katılım belgesi olmanın ötesinde anlamlar taşıdığını söyleyebiliriz.

Sertifika, işveren açısından güvenirlik göstergesi ve işe almak için bir sebeptir. Sertifika için ise motivasyon kaynağı ve sürekli öğrenme için teşvik unsurudur. Siz de mesleki ve kişisel gelişiminize yatırım yaparak öğrenmeyi sürekli kılmak ve çağa ayak uydurabilmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk iş ilgili olduğunuz alanda MEB veya üniversite onaylı sertifika almak olmalıdır.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.