Seramik Karo Kaplama Nedir?
Karo seramik, seramik malzemeden üretilen kaplama malzemesidir. Uzunluğu ve genişliği kalınlığından fazla olan düz yüzeyli levhalar şeklinde ifade edilen karolar birçok alanda kullanılır. Çeşitli ebatlarda, renk ve desenlerde olabilen seramik karolar genellikle zeminde, çatıda ve duvarda kullanılır. Seramik karo kaplama ise seramiklerin, seramik malası yardımıyla harç ile kaplanıp karoların arasının derz dolgusu ile doldurulmasıdır.
Seramik Karo Kaplamacı Kursu Nedir?
Seramik karolar genellikle estetik tercihlerle kullanılır; fakat hijyen ve izolasyon gibi özellikleri de önemlidir. Bu noktada seramik karo kaplamada işçilik çok önemlidir. Seramik karo kaplama işlemi, seramik karo kaplamacı unvanına sahip meslek elemanları tarafından titizlikle yapılır. Bu nedenle meslek elemanlarının mesleki eğitim almış olması önem taşır.
Seramik karo kaplamacı kursu, MEB’in hayat boyu öğrenmenin geliştirilmesi amacıyla düzenlediği bir sertifika programıdır. Kursun amacı inşaat teknoloji alanında çalışacak nitelikli personel yetiştirmektir. Seramik karo kaplamacısı kursu katılımcılarının kurs sonunda elde ettikleri kazanımları şöyledir:
- İnşaat teknolojileri alanında temel bilgi edinme ve beceri kazanma
- İnşaat teknolojileri alanının gerektirdiği temel yeterliklere sahip olma
- Mesleğin gerektirdiği işleri yapabilecek beceriye sahip olma
- Gerekli bilgi ve beceriye sahip olunduğunun göstergesi olan sertifikaya sahip olma
Seramik Karo Kaplamacı Kursu Ders İçerikleri
Seramik karo kaplamacı, Ulusal Meslek Standardı kapsamında şöyle yapılmıştır: “İş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli önlemleri alarak, kalite sistemleri çerçevesinde mesleğe ilişkin iş organizasyonu yapan, seramik karo kaplama öncesi hazırlık işlemlerini gerçekleştiren, seramik karoları kaplama işlemlerini yapan, kaplama sonrasında yapılması gereken işlemleri gerçekleştiren ve mesleki gelişim faaliyetlerini yürüten nitelikli kişidir.”
Yapılan tanıma uygun olarak ölçü birimi hesaplarından karo kaplama ve yüzey işlemlerine pek çok konu detaylıca irdelenir. Seramik karo kaplamacı eğitimi kurs programı müfredatı konu başlıkları şöyledir:
- Ölçek ve Ölçü Birimi Hesaplamaları
- Geometrik Şekil ve Cisim Hesapları
- Kazı Metrajı ve Keşfi
- Fiyat Teklifi ve Sözleşme
- Tesviye Betonu ve Şap
- Cam Mozaik ve Kullanılan Araç Gereçlerin Bakımı
- Kaplama Yüzeyi ve Kaplamada Kullanılacak Malzeme
- Duvara ve Zemine Seramik Karo Kaplama
- Derz Dolgu (Fuga)
- Beton Alçıpanel, Mermer, Seramik, Gazbeton ve Ahşap Yüzeye Seramik Karo Kaplama Uygulanması
- Boya ve PVC Yüzeye Seramik Karo
- Karo Kaplama
- Yüzey İşlemleri
Seramik Karo Kaplamacı Eğitimi Kimler İçin Uygundur?
Seramik karo kaplamacı eğitimi kursu için talep gösterenler genellikle gençlerdir. İnşaat teknolojisi alanında mesleği yapmak isteyen herkes en az ilkokul mezunu olduğunun belgelemek suretiyle eğitime katılabilir. Kursiyerlerin zihinsel ve fiziksel açıdan mesleği yapmak için engel bir durumlarının olmaması da önemlidir.
Seramik Karo Kaplamacı Sertifikası Ne İşe Yarar?
Seramik karo kaplamacı sertifikası, kurs bitirme belgesidir ve kurs sürecinde öğrenilen bilgilerin ve edinilen becerilerin göstergesidir. Dolayısıyla öncelikli avantajı mesleğin gerektirdikleri hakkında detaylı bilgi sahibi olunduğunu belgelemeyi sağlamadır. Sertifikadaki MEB onayı bireylerin yetkinliğini ifade eder.
İşverenlerin istihdam sırasında mesleki eğitim almış kişileri seçmesi zorunludur. Bu nedenle iş görüşmelerinde adaylardan sertifika istenir. Seramik karo kaplamacısı sertifikası, istihdamda fırsat oluşturur. Nitekim sertifika programlarının katılımcı profili işsiz gençlerdir.
Seramik Karo Kaplamacı Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?
Seramik karo kaplamacılığı kursu sonunda yapılan değerlendirme sınavı sonrasında başarılı olan sertifika almaya hak kazanır. Alınan sertifika mesleki bilginin göstergesi olmakla birlikte meslekte yeterlilik için yalnızca temeldir. Seramik Karo Kaplamacı seviye 3 mesleki yeterlilik belgesi kendi işini kurmak isteyen seramik karo kaplamacılarının almaları gereken bir belgedir.
Seramik karo kaplamacı mesleki yeterlilik belgesi almak için mesleki yeterlilik belgesi verme yetkisi olan kurumlara başvurmak gerekir. Ardından yapılan sınavda başarılı olanlar geçerlilik süresi 5 yıl olan mesleki yeterlilik belgesini almaya hak kazanır. Sürenin sonunda bir işte belirli süre çalıştığını belgeleyen kişilerin belge süresi uzatılırken bir işte çalışmayan veya belgesi iptal edilen kişilerin belge yenileme yapması gerekir.
Seramik Karo Kaplamacısı Nerede Çalışır?
Seramik karo kaplamacı meslek elemanlarının öncelikli çalışma alanları yapı sektörüdür. Meslek elemanlarının belediyelerde, bayındırlık hizmetleri veren şirketlerde ve inşaat mühendisliği bürolarında da çalışmaları mümkündür. Seramik karo kaplamacı ne iş yapar sorusuna yanıt niteliğinde görev ve sorumluluklar ise şunlardır:
- İş güvenliği için önlem almak
- Kalite sistemlerine göre iş organizasyonu yapmak
- Seramik karo kaplama işlemi öncesinde hazırlık işlemleri yapmak
- Hazır yapıştırma harçları ya da çimento harcı kullanarak kaplama yapmak ve kaplama sonrasında gerekli işlemleri yapmak
- Çalıştığı kurum tarafından verilen talimatlar doğrultusunda döşeme işlemleri yapmak
- Mesleki gelişim için gereken faaliyetleri gerçekleştirmek