Eylül ayı itibariyle konut kredileri içine faizlerin düşmesi halkın konut alma isteğinizi artırdığı gibi, dolandırıcıları da harekete geçiren bir işaret oldu. Konut almak isteyenler için süreçteki en büyük mağduriyet kaynağı ise sahte emlakçılar. Ev sahibi olmak isteyen kişilerin emlak konusunda yeterli bilgi sahibi olmadan karşı tarafa para verilmesiyle dolandırıcıların mesaisi başlıyor. Sahte emlakçılar da konut alıcısının kabusu olmaya devam ediyor.
Günümüzde ev almak ya da kiralamak için en çok kullanılan araç internet. Bununla birlikte bazı emlak ofisleri de e-ticaret platformlarında yayınladıkları ilanlarla çok ucuz fiyatlı ve gerçeği yansıtmayan evleri sunarak tüketiciyi mağdur ediyor. Üstelik ofisleri dahi olan sahte emlakçılarla da karşı karşıya kalmak artık çok mümkün.
Yapılan istatistikler gösteriyor ki Türkiye genelinde 300 binden fazla kayıtsız emlakçı var. Ayrıca kendisine emlakçı süsü veren binlerce iş yeri de olduğu biliniyor.
Son dönemde bazı emlak ofislerinin e-ticaret platformlarında, sosyal medya hesapları ve kendi kurdukları internet sitelerinde verdikleri sahte- düşük fiyatlı ev ilanlarıyla müşterileri aldatırken emlak ofisleri de tüketiciyi türlü bahanelerle başka konutlara yönlendiriyor. Bununla birlikte sahte emlakçıların hizmet bedeli adı altında kişilerden para talep etmesi ise en büyük suçlardan biri.
Emlakçı Olmak İçin Sertifika ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Şartı Bulunuyor
Emlakçılık mesleğini yapabilmek için en temel şart mesleki yeterlilik belgesine bir diğer adıyla emlakçılık sertifikasına sahip olmaktır. Sertifika çeşitli üniversitelerden ve özel eğitim kurumlarından sınavla belirli bir eğitim saatinin tamamlanması ve kurs sonu sınavının başarıyla sonuçlandırılması ile alınabiliyor. Bu belgenin ardından 6 aylık bir staj dönemi sonrasında kişiler emlakçılık yapmaya yetkili oluyor.
Ev alırken aşağıdaki konuları mutlaka gözden geçirin;
– Konutun tapu kaydı mutlaka kontrol edilmeli.
– Kat irtifakının kurulup kurulmadığına, yani iskanın izninin alınıp alınmadığına dikkat edilmeli.
– İlgilendiğiniz gayrimenkulde kiracı varsa yapılan kira kontratı mutlaka incelenmeli.
– Tahliye taahhüdündeki tarih ile kontrat tarihini karşılaştırılmalı.
– Tapu işlemlerinde yeniden değerleme oranlarına dikkat edilerek beyan verilmeli. Eğer beyan eksikse alım satım harçlarının cezası olabilir.
– Bölgedeki benzer konutların fiyatlarını değerlendirilmeli.
– Konut fiyatının %5’inden fazla kaparo vermemeli.
– Mutlaka ilerleyen süreç için satıcıyı bulabileceğiniz adres ve telefon alınmalı.
– Tapudaki masrafların kim tarafından karşılanacağı konusunda anlaşmaya varılmalı ve satış protokolünde belirtilmeli.
– Konutun su, elektrik, doğalgaz, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi gibi borçlarının olmadığıyla ilgili gerekli belgeleri alınmalı.
Süreçte dikkat edilmesi gereken bu hususlara ek olarak Ttbs.gtb.gov.tr adresinden emlak işletmelerinin yetki belgeleri sorgulanabilir. Yine bu sistem üzerinden vatandaşlar, şikâyette bulunabilir.