Ana SayfaSertifika ProgramlarıRobotik Öğrenmek İsteyenlere : Robotik Kodlama Programları

Robotik Öğrenmek İsteyenlere : Robotik Kodlama Programları

 

Dijitalleşen dünyada tüm kurallar yeniden yazılırken geleceğe yön veren teknolojik bir araca, robotik kodlama programlarına ışık tutmak istiyoruz. Sizin için yetişkinlere ve miniklere hitap eden en iyi robotik kodlama programları derleyerek robotik kodlamanın nasıl yapıldığına dair ipuçları paylaştık.

Robotik çok disiplinli bir bilim dalı; kodlama ise cihazların fonksiyonel işlevleri yerine getirmesini sağlamadır. Robotik kodlama son yıllarda eğitimde çok sık kullanılmaya başlanmıştır. Robotik kodlamanın bilgi çağında gerekli becerileri kazandırması, robotik kodlama uygulamalarının da yaygınlaşmasını sağlamıştır.

Kodlama Programları Nelerdir?

Robotik kodlama, bilgisayar bilimlerini öğrenmek ve bilişim dünyasını keşfetmek için önemli bir fırsattır. Programlama dilleri robotik kodlama için ilk adımdır. Robotik kodlamanın en önemli diğer unsuru kodlama programları diyebiliriz.

Çocuklar İçin Kodlama Programları

Çocuklar için robotik kodlama dijital çağın gerektirdiği analitik düşünme gibi önemli becerileri kazanmayı sağlar. Çocuklar için kodlama programları şunlardır:

Scratch

Okul öncesi robotik kodlama eğitimlerinde kullanılan bir kodlama programı olan Scratch, ABD’de bulunan MIT tarafından geliştirilmiştir. Kodlama programı Scratch, hem Türkçe hem İngilizce kullanılabilir. Bu özelliği sayesinde çocuklara robotik kodlama öğretmesinin yanı sıra çocukların İngilizce pratiği yapmasını da sağlar. Programın okul öncesi ve ilköğretim eğitim kademesinde kullanıma elverişli olmasını sağlayan özellikleri şunlardır:

  • Basit ve renkli arayüz
  • Blok kodlama programı olması
  • Çok dil desteği

CodeMonkey

CodeMonkey de 6-14 yaş arası öğrencilere robotik kodlama öğretilirken yararlanılan programlardan biridir. Program sayesinde çocuklar eğlenerek kodlamanın mantığını öğrenir. Yazılan kodların puanlanması çocuğun özgüven kazanmasını sağlar.

Tynker

Tynker, çocuklar için kodlama dilleri arasında yer alan en değerli platformlardan biridir. Platformda şunlar vardır:  Minecraft Modlama, Minecraft Oyun Tasarımı, Yaratıcı Kodlama, Python, CSS kursları. Bu içeri sayesinde Tynker çocukların kodlama becerileri kazanmalarına yardımcı olur.

Kodu Game Lab

Çocuklar için kodlama uygulamaları listemize Kodu Game Lab ile devam ediyoruz. Kısaca görsel programlama dili olarak ifade edebileceğimiz Kodu Game Lab, kendi oyunlarını geliştirmelerini sağlar. Çocuklar Kodu Game Lab sayesinde temel, orta ve ileri seviyede oyun geliştirebilir.

Lightbot

Lightbot, iTunes ve Google Play mağazasında aldığı yüksek puanlarla dikkat çeken bir video oyunudur. Kodlamaya dayalı bu bulmaca oyun, dünya çapında on binlerce öğretmen tarafından kullanılmıştır. Oyununun öğrettikleri şunlardır: Sıralama, fazla yükleme, prosedürler, döngüler, şartlılar.

Code.Org

Code.Org, kodlama öğreten web siteleri arasında en popüler olanlardan biridir. Kodlama mantığını sıfırdan öğrenmeyi, kodlamayı tam anlamıyla kavramayı sağlar. 4 yaş itibarıyla kullanılabilir. Site nesne tabanlı programlamayı baz alır. Çocuklar oyun oynayarak algoritma ve  mantıksal sınama hakkında bilgi sahibi olmuş olur.

Robotik Kodlama Uygulamaları

Bilişim dünyası geleceğin mesleklerine ev sahipliği yapar. Bu nedenle yazılımla ilişkili her alan yoğun talep görmektedir. Robotik kodlama da bu alanlardan biridir. En çok kullanılan, robotik kodlama eğitiminin de materyali diyebileceğimiz kodlama programları şunlardır:

Lego we Do

Lego we Do,STEAM öğrenmeyi eğlenceli kılan bir uygulamadır. Set paket olarak sunulur. Kutu içeriğinden programlanabilir motor, akıllı tuğla, hareket algılama sektörü, WeDo 2 seti gibi parçalar çıkar. Oyuncak ile eş zamanlı kullanılan program sayesinde çocuklar pes etmemeyi öğrenir ve kendi kararlarını alma becerisi geliştirir.

Arduino

Arduino, bilgisayar üzerinde çalışan yazılımlara da bağlanabilen fiziksel programlama platformudur. Tek başına çalışan interaktif nesneler geliştirmeyi sağlar. Arduino’da  kullanılan programlama dili çok basittir. Hem analog hem dijital girişleri vardır. Bu sayede analog ve dijital veriler işlenebilir. Mac OS X, Windows ve Linux desteği de vardır.

Derlediğimiz robotik kodlama programları farklı arayüzlere ve farklı desteklere sahiptir; fakat amacı aynıdır: Çocuklara robotik kodlama öğretmek ve kodlama ve robotik öğretmeni yetiştirmek. Robotik kodlama uygulamaları ile verilen eğitimler çocukların tüm yaşamına olumlu katkı sağlar. Genel olarak eğitimin kazandırdığı faydalar şunlardır:

  • Analitik düşünme becerileri
  • Olay veya durumlar arasında nede-sonuç ilişkisi kurabilme
  • Yaratıcı düşünmeye yardımcı olma
  • Sistemik düşünmeyi sağlama
  • Makinelerin çalışma mantığını kavrama
  • Problem çözme yeteneği

Özetle;

Kodlama ve robotik hakkında minik ipuçları paylaşarak robotik kodlamaya yardımcı olan en iyi kodlama programları listeledik. Yetişkinlere ve çocuklara kodlama dersi öğretilirken kullanılan programlara ilişkin detaylara yer verdik.

Özellikle çocuklar için kodlama öğrenmenin faydaları yadsınamaz. Okul öncesi yaş grubunun eğlenceli bir şekilde kodlama öğrenebilmesi için robotik kodlama eğitimi alması faydalı olur. Kodlama eğitiminin hitap ettiği yaş grubu sadece çocuklar değildir. Yetişkinler robotik kodlama eğiticinin eğitimi sayesinde yazılım dünyasında kendini geliştirme fırsatına sahip olur.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.