Ana SayfaBlogHangisi Daha İyi?Hangisi Daha Avantajlı: PDR Mi Psikoloji Mi?

Hangisi Daha Avantajlı: PDR Mi Psikoloji Mi?

Meslek seçimi ve bölüm tercihi söz konusu olduğunda eşit ağırlık puan türüyle öğrenci alımı yapan PDR (Psikolojik Danışmanlık Rehberlik) ile psikoloji bölümleri arasında kararsızlık yaşanır. Siz de PDR mi psikoloji mi konusunda net bir karara varamıyorsanız doğru sayfadasınız. Hazırladığımız bu içerikle kafanızdaki soru işaretlerini ortadan kaldırabilirsiniz.

PDR ve Psikoloji Aynı Mı?

İki eşit ağırlık bölümü PDR ve psikoloji diğer tüm lisans programları gibi önemli bölümlerdir. Her iki bölüm de kıymetlidir. Ancak kişisel tercihler doğrultusunda avantajlı veya dezavantajlı olabilmektedir. Öncelikle PDR bölümü ile psikoloji arasındaki fark ve benzerlikler konusuna açıklık getirelim.

Psikoloji ve PDR benzerlikleri

  • İki bölümde bazı dersler ortaktır. Her iki bölümde de müfredatta psikoloji bilimi hakkında kuramsal ve uygulamalı dersler vardır.
  • İki bölümde de eşit ağırlık puan türüyle öğrenci alımı yapılır.
  • İki bölüm de lisans programıdır ve iki yıllık ön lisans programı yoktur.
  • Psikolojik danışmanlar da psikoloji mezunları gibi hastanelerde çalışma imkanına sahiptir.
  • İki bölümün mezunları da aile danışmanlığı eğitimi almaları veya aile danışmanlığı alanında yüksek lisans yapmaları durumunda aile danışmanı olabilirler.
  • İki bölümde de mezunların iş unvanı birtakım şartlara bağlıdır: Psikoloji mezunlarının terapi yapabilmesi klinik psikoloji ya da psikolojik danışma alanında yüksek lisans yapması gereklidir. PDR mezunlarının Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullara rehber öğretmen olarak atanabilmesi için pedagojik formasyon derslerini alması gerekir.

PDR bölümü ile psikoloji arasındaki farklar ise şöyledir:

  • Psikoloji bölümü, psikoloji biliminin geniş kapsamlı ders içeriğiyle ele alındığı bir bölümdür. PDR psikolojinin uygulama alanlarından biridir. Bu alanda ana konu eğitim alanında psikolojidir.
  • Psikoloji bölümü psikolog, PDR bölümü ise psikolojik danışman ve rehber öğretmen yetiştirir. PDR mezunlarının psikolog olarak çalışmaları mümkün değildir. Ayrıca rehber öğretmenlik yapabilmeleri için pedagojik formasyon almaları gerekir.
  • Psikoloji bölümü fen edebiyat fakültesindeyken PDR bölümü eğitim bilimleri fakültesindedir.

Görüldüğü üzere psikoloji biliminin esas oluşturduğu bu iki bölüm arasında önemli farklılıklar söz konusudur.

psikoloji mi pdr mi

PDR Mi Psikoloji Mi Daha Avantajlı?

Hangi bölümün avantajlı olduğuna karar vermek için özellikle hangi alanda çalışmak istediğinize karar vermelisiniz. Psikolog unvanıyla terapist olarak sağlık kurumlarında veya cezaevi, EGM gibi kamu kurumlarında çalışmak istiyorsanız lisansüstü eğitim programına katılmalısınız. Hizmet vermek istediğiniz sektör eğitim sektörüyse ve öğretmen olmak istiyorsanız PDR okumalı ve formasyon eğitimine katılmalısınız.

Risk almaktan kaçınan temkinli biriyseniz sizin için avantajlı olan bölüm psikoloji değil, PDR olacaktır. Aşağıdaki sorular ve yanıtları da psikoloji mi PDR mi daha iyi tespit etmenize ve aradaki farkın netleşmesine yardımcı olacaktır:

PDR Mezunu Klinik Açabilir Mi?

PDR mezunları kendi danışmanlık merkezlerini açabilir; fakat bunun olması birtakım şartlara bağlıdır. Klinik psikoloji yüksek lisans programını tamamlayan PDR mezunları danışmanlık merkezi açabilir veya hastanelere klinik psikolog olarak atanabilir. PDR mezunları aile danışmanlığı merkezi açarak aile danışmanı olarak da hizmet verebilir; fakat bunun için aile danışmanlığı sertifikasına sahip olmaları gerekir.

Psikoloji Mezunları PDR Olarak Atanabilir Mi?

Psikoloji mezunları Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullara rehber öğretmen olarak atanabilir; fakat bunun için pedagojik formasyon eğitimi almaları zorunludur. Ayrıca atama hakkı için KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanına da sahip olmalıdır. Pedagojik formasyon dersleri aldığını belgeleyen psikoloji mezunları meslek dersi öğretmeni (psikoloji, felsefe, mantık, eğitim psikolojisi, sosyoloji, gerontopsikiyatri vb. dersleri) olarak atanabilir. Psikolog unvanına hak kazanan bireyler klinik araştırmada davranış bilimcisi olarak da çalışabilir.

PDR Ayda Ne Kadar Kazanır?

PDR mezunları psikolojik danışman unvanıyla çalışabilir. Psikolojik danışman maaşı ortalama 21.400 TL’dir. Özel sektörde en yüksek psikolojik danışman maaşı 33.300 TL’dir. Devlette PDR maaşları aşağıdaki gibidir:

  • Yeni atanan rehber öğretmen maaşı: 22.850 TL
  • PDR maaşı: 22.850 TL
  • EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü) psikolojik danışman maaşı: 22.750 TL
  • Adalet Bakanlığı PDR maaşı: 23.700 TL

Kamu sektöründe de özel sektörde de PDR maaşı deneyim ve eğitim durumu gibi unsurlara göre farklılık gösterir.

Bir Psikolog Ayda Ne Kadar Kazanır?

Psikologlar kamuda ve özel sektörde hastanelerde, üniversitelerde, okullarda, aile danışmanlığı merkezlerinde ve özel kliniklerde çalışabilir. Maaş sektöre, deneyime ve ekstra eğitim ve sertifika durumuna göre değişir. Bununla birlikte kariyer sitelerinden derlediğimiz verilere göre ortalama maaş 25.200 TL’dir.

Henüz yeni mezun ve tecrübesiz veya yetersiz tecrübeye sahip bir psikolog olarak alabileceğiniz ücret 15.400 TL’dir. En yüksek psikolog maaşı ise 40.800 TL’dir. 2023 yılının ilk yarısı itibariyle kamuda yeni başlayan psikolog maaşı 23.000 TL’dir. Kamu görevlisi olarak istihdam edilen bir psikolog ortalama 25.800 TL maaş alırken; sözleşmeli memur psikolog uzmanlığına göre 27.300 TL’ye kadar maaş alabilir.

Özetle;

Türkiye’nin eğitim portalı olarak lise eğitim kademesinin son yıllarında en çok gündeme gelen PDR mi psikoloji mi sorusunu yanıtladık. Avantaj ve dezavantaj durumu çoğunlukla kişiseldir. Hangi bölümü seçeceğinize karar verirken ilgi alanlarınızı ve hangi sektörde çalışmak istediğinizi göz önünde bulundurmanızı öneririz. Bu bilgiler ışığında iki bölümde de yüksek lisans yapmanın neredeyse zorunlu olduğunu söyleyebiliriz. İki bölümden mezun olanlara aile danışmanı unvanı kazandıran eğitimler hakkında bilgi edinmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.