Paketlemeci Kimdir?
Gıda teknolojisi kapsamında görev alan mesleklerden biri de paketleme elemanıdır. Paketleme elemanı, gıda güvenliği ve iş hijyeni kapsamında gıda ürünlerini ambalaj ve paketlemesinde görev alırlar. Meslek elemanlarının başlıca işleri, gıda tüketim ürünlerinin tüketiciye güvenli ve sağlıklı bir şekilde iletilmesini sağlamaktır. Meslek elemanlarının iş süreçlerinde yaptıklarına yönelik bilgi kaynaklarından biri ise paketlemeci kursudur. Kurs programı, paketlemeci ne iş yapar sorusuna yanıt veren bilgiler sunar.
Paketlemeci Kursu Nedir?
Paketlemeci kursu, gıda endüstrisinde görevi paketleme elemanlarının işlerini konu edinir. Bu kapsamda da paketleme elemanlarının iş süreçlerinde nelere dikkat etmelerine yönelik bilgiler aktarılır. Ayrıca meslek elemanlarının alması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemleri de kurs içeriklerinde yer alır. Genellikle paketlemeci kursu halk eğitim ve bazı sürekli eğitim merkezleri tarafından verilir. Bununla beraber paketlemeci kurs programının açılması için yeterli kursiyer talebinin olması gerekir. Açılan paketlemeci kursu, gıda güvenliği ve iş hijyeni kapsamında paketleme aşamasının nasıl uygulandığını aktarmış olur.
Paketlemeci kursunun genel ders içerikleri şu şekildedir:
- Paketleme Elemanının Görev ve Sorumlulukları
- Personel İş Hijyeni
- Temel Mikrobiyoloji Bilgisi
- Gıda ve Mikroorganizma İlişkisi
- Besin Ögeleri ve Kaynakları
- Kütle, Hacim, Yoğunluk ve Kıvam Ölçümü
- Gıda Güvenliği ve Gıda Güvenlik Standartları
- Gıda Alanında Toplam Kalite Yönetimi
- Gıda Kalite Yönetiminde Uygulanan Standartlar
- Gıdalarda Uygulanan Analizler
- Gıdalarda Depo ve Sevkiyat Kontrolleri
- Taze Sebze ve Meyvelerin Tüketime Hazırlık Süreci
- Sebze ve Meyve Konserveleri Üretimi
- Sebze ve Meyvelerin Kurutulması ve Dondurulması
- Kurubaklagilleri İşleme Süreci
- Gıdalarda Ambalaj Kontrolü
- Gıda Ambalaj ve Paketlemesinde Etiket ve İşaretleme
- Gıda Alanında İş Sağlığı ve Güvenliği
Ders içeriklerinin sona ermesiyle kursiyerlerin bilgi kazanımlarını ölçmeye dayalı sertifika sınavına geçilir. Sertifika sınavı, genellikle çoktan seçmeli formatta yapılır. Yapılan sınav sonucunda geçerli not alan kursiyerlere katılım belgesi veya paketlemeci kurs bitirme sertifikası verilir.
Paketlemeci Kursuna Kimler Katılabilir?
Paketlemeci kurs programına, bu alanda ön bilgiler edinip mesleği yerine getirmek isteyenler katılabilirler. Bununla birlikte gıda alanında paketleme elemanı olarak çalışacak kişilerin, işin icrasına engel olabilecek ruhsal veya bedensel soruna sahip olmamaları gerekir.
Online Paketlemeci Kursu Var Mı?
Paketlemeci eğitimi, yüz yüze ve online eğitim seçeneklerine sahiptir. Gıda güvenliğinde paketleme işlerini ve mesleki standartları konu alan eğitim, online kurs aracılığıyla da verilir. Bununla beraber online paketlemeci kursu, yeterli katılımcının olması durumunda açılır. Açılan online paketlemeci eğitimi, iş hakkında ön bilgiler edinmeye yöneliktir. Açılan eğitimler de ön bilgiler ile birlikte sertifika verme amacını da taşır. Genel olarak online paketlemeci kursu, mesleğe yönelik ön bilgiler edinip yetkinliğini göstermek isteyenlere uygundur.
Online Paketlemeci Kursu Faydalı Mıdır?
Online paketlemeci kursu, zaman ve mekân sınırlaması olmadan ön bilgiler edinmek isteyenlere göredir. Kursa katılmak isteyenler video ya da PDF içerik aracılığıyla meslekte dikkat edilmesi gerekenleri ve iş sağlığı-güvenliği önlemlerini öğrenmiş olurlar. Bu bakımdan online paketlemeci programı, yararlı bir eğitim seçeneğidir.
Paketlemeci Kursu Kazanımları
Kursu başarıyla bitirenler;
- Gıda enstitülerinde paketleme elemanlarının görev ve sorumluluklarını,
- Paketleme elemanının aldığı iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini,
- Gıda teknolojisi alanında uygulanan yasal süreçleri ve yönetmelikleri,
- Gıda hijyeni ve mikroorganizma bileşenleri arasındaki ilişkiyi,
- Gıda güvenliği kapsamında uygulanan standartlarını,
- Gıda depolama, ambalaj ve paketleme esnasında dikkat edilmesi gereken hijyen standartlarını,
- Meslek elemanlarının temel düzeyde bilmeleri gereken mikroorganizma bilgisini,
- Gıda alanında toplam kalite yönetimi standartlarını,
- Gıda ürünlerinde uygulanan analizleri,
- Sebze, meyve ve kurubaklagillerin üretim ve depolama aşamalarını,
- Gıda ürünlerinin depolama ve ambalajlanması sürecinde izlenen adımları,
- Gıda ambalajlarının işaretlenme ve etiketlenme sürecini,
- İşaretleme ve etiketleme özellikleri ve işlevlerini,
- Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun ambalaj kontrollerinin yapılmasını öğrenmiş olurlar.
Paketlemeci Sertifikası Ne İşe Yarar?
Kursiyerin aldığı sertifika, paketleme elemanı mesleğine aşina olduğunu gösterir. Kursiyer edindiği sertifikayı ilgili iş alanlarında öne çıkmak adına gösterebilir. Ayrıca alınan belge, mesleki yeterlilikler arasında gösterilen eğitim şartının da tamamlandığını kanıtlar.
Paketlemeci Kurs Belgesi Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
Alınan paketlemeci kurs belgesi; MEB, üniversite veya kurum onaylı olabilir. Genellikle Milli Eğitim Bakanlığı veya üniversite onaylı sunulan belgeler, e-devlet üzerinden de sorgulanabilir özelliğe sahiptir. Belgeyi alan kişiler, mesleği yerine getirmek için lazım olan niteliklerden birini karşılar.