Türkçenin tarih boyunca pek çok farklı dönemi olmuştur. Osmanlı Türkçesi de Türkçenin en önemli ve uzun döneme yayılmış dönemlerinden biridir. Osmanlı Türkçesi Arap alfabesiyle yazıldığı için yazılar sağdan sola doğru yazılır. Osmanlı Türkçesi, Osmanlı Devleti’nin hakim olduğu coğrafyada 13 ve 20. yy arasında kullanılmış bir dildir. Arapça ve Farsçadan etkilenmiş ve bu alfabelerin ortaklaşması sonucunda oluşturulmuş bir Türk yazı dilidir. Günümüzde kullanılan modern Türkiye Türkçesi de bu doğrultuda Osmanlı Türkçesinin devamı niteliğinde kabul edilir.
Günümüzde Osmanlı Türkçesi için “Osmanlıca” kelimesi de kullanılmaktadır. Bu kısaltma oldukça yaygın olmakla birlikte birlikte Türkçeden farklı bir dile ait bir isim olarak algılanabilmektedir. Fakat bu yanlıştır. Çünkü Osmanlıca diye bağımsız ve ayrı bir dil yoktur. Osmanlıca kavramı yalnızca kullanılan alfabe itibarıyla kavramlaştırılabilir. Bunun en doğru şekilde anlaşılması için ise; bugün yaygın biçimde söylenen “Osmanlıca” tabirinin aslında Latin alfabesine geçiş döneminden önce Arap alfabesiyle yazdığımız Türkçenin karşılığı olduğunu söylemek en doğru tanımlama olacaktır.
Osmanlı Türkçesi (Osmanlıca) Kursu Nedir?
Osmanlı Türkçesi Kursu, Osmanlı Türkçesi öğrenmek isteyen kişilere eğitim vermek amacıyla oluşturulmuş kurslardır. Osmanlı Türkçesi kursları kapsamında öğrencilere verilen eğitimlerle kişiler Osmanlı Türkçesinin temel kavramları, alfabe sistemleri, imla ve yazım kuralları hakkında etaylı bilgi sahibi olarak okuma ve yazma sistemini öğrenirler. Harf tanımı ile başlayan eğitimler uygulamalı ve kaynak kullanımlarıyla kursiyerlere; eski metinleri okuma, analiz etme, anlama ve yorumlama becerileri kazandırılır. Özellikle tarihi ve eski metinleri analiz etme noktasında büyük kazanımlar elde edilir.
Osmanlı Türkçesi, Türk dili ve edebiyatı, tarih, bilgi ve belge yönetimi bölümünde lisans, yüksek lisans, master ve doktora eğitimlerine devam eden öğrenciler için önemli bir zorunluluktur. Bununla birlikte sanat tarihi, arkeoloji ve uluslararası ilişkiler gibi bölümler de okuyan kişiler için de Osmanlı Türkçesi kursu oldukça yararlı bir eğitim olacaktır. Osmanlı Türkçesi kursunda alınan eğitimlerin sona ermesiyle birlikte sertifikasyon sürecinin başlayabilmesi için kurs yetkilileri tarafından belirlenen tarih ve saatte, tüm kursiyerler kurs tamamlama ve başarı sınavına girerek belirlenmiş minimum puanı almak durumundadır. Daha sonra kursiyerler sınav sonuçlarına göre sertifika hakkını elde ederler. Bu sayede bireyler hem kişisel gelişimleri noktasında donanım elde etmiş olur hem de akademik yaşantıları için önemli bir donanım elde ederler. Bu donanım kişilerin mesleki yaşantıları için de başarı yolunda önemli bir adım olacaktır.
Osmanlı Türkçesi (Osmanlıca) Kurs İçeriği Nedir?
- Osmanlı Türkçesi alfabesinin öğrenilmesi
- 20. yy. metinlerin okunmasına başlanması
- 20. yy’da kullanılan kelimelerin Osmanlı alfabesi ile yazılması
- Osmanlı Türkçesi hakkında kurallar ve istisnai durumların öğrenilmesi
- 19.yy sonu metinlerinin okunması
- 19.yy sonu metinlerinin kelimelerinin yazılması
- Osmanlı Türkçesi metinlerinin analiz edilmesi
- Osmanlı Türkçesi metinlerinin yorumlanması
Osmanlı Türkçesi (Osmanlıca) Kurs Kazanımları Nelerdir?
Osmanlı Türkçesi öğrenen bireyler, Osmanlıca metinleri okuyabilme, analiz edebilme, yorumlama ve yazabilme bilgisine ve becerilere sahip kişilerdir. Bu kişiler dilin imla ve yazım kurallarına da hakimdirler. Bu sayede akademik ve mesleki çalışmalarda önemli görevler üstlenebilir ve geçmiş ve günümüz arasında önemli bir köprü olurlar.
Kimler Osmanlı Türkçesi (Osmanlıca) Kursuna Katılabilirler?
- Osmanlı Türkçesi öğrenmek isteyenler
- Bilgi ve belge yönetimi öğrencileri
- Tarih bölümü öğrencileri
- Türk dili ve edebiyatı öğrencileri
- Sanat tarihi öğrencileri
- Arkeoloji öğrencileri
- Uluslararası ilişkiler bölümü öğrencileri
- Tarihe ve eski metinlere ilgisi olan herkes