Ana SayfaBlogNe İş Yapar?Organik Tarım Mezunu Ne İş Yapar, Ne Kadar Maaş Alır?

Organik Tarım Mezunu Ne İş Yapar, Ne Kadar Maaş Alır?

TÜİK verilerine göre tarım sektörü 2018’in ikinci çeyreğinden beri 12 çeyrek üst üste büyüme başarısı gösterdi. Sektör, Türkiye ekonomisinde itici güç olmaya devam ederken organik tarım bölümüne olan talep artıyor. Peki, organik tarım mezunu ne iş yapar, organik tarım teknikeri maaşları ne kadar? Bölümü tercih listesine eklemeyi düşünenler için bu sorulara yanıt veriyoruz.

Organik Tarım Mezunları Ne İş Yapar?

Organik tarım mezunlarının iş imkanına değinmeden önce organik tarım bölümü eğitim süresi kaç yıldır, hangi dersler bölümün odak noktasındadır gibi konulara açıklık getirelim. Organik tarım alanında iki üniversite bölümü vardır. İki yıllık organik tarım bölümü organik tarım teknikeri yetiştirirken; organik tarım işletmeciliği bölümü lisans programı ise organik tarım işletmecisi yetiştirir. Organik tarım alanında eğitim veren iki farklı bölüm olması nedeniyle organik tarım mezunu ne iş yapar sorusunu bölümlere göre ayrı ayrı yanıtlayacağız.

Organik Tarım İşletmeciliği Mezunu Ne İş Yapar?

Organik tarım işletmeciliği lisans programında, iki yıllık organik tarım programından farklı olarak üretim ve işlemenin yanı sıra pazarlama konusu da ele alınır. Nitekim organik tarım işletmeciliği bölümü dersleri de işletme bilimine giriş, genel ekonomi, girişimcilik gibi işletmeciliğe ilişkin derslerden oluşmaktadır. Yani bölüm hem tarım uzmanı hem de girişimci yetiştirir.

Organik tarım işletmeciliği bölümünde müfredat, ziraat fakültelerine paraleldir. Esasında bölüm ilk öğrencilerini aldığında yola çıkılan amaç organik tarım uzmanı yetiştirilmesiydi; fakat yönetmelik değişikliğiyle mezunların unvanı organik tarım işletmecisi odu. Bölümün dezavantajı da devlette iş imkanının az olmasıdır.

Organik tarım işletmeciliği bölümü mezunu bir kişi bilimsel yöntemler kullanarak organik gıda üretir, temin eder ve pazarlar. Eğitim sayesinde bioçeşitlilik konusunda farkındalık kazanan mezunlar, kamu ve özel sektörde şu alanlarda çalışma imkanına sahip olurlar:

  • Organik tarım işletmeleri
  • Organik pazarlar
  • Faaliyet konusu tohum, organik gübre, organik tarımsal mücadele olan işletmeler
  • Fide ve fidancılık şirketleri
  • Tarım ilaçları üretim ve satış firmaları
  • Kontrol ve sertifikasyon kuruluşları
  • Faaliyet konusu organik tarım ve iyi tarım uygulamaları olan işletmeler
  • Tarım sektöründe hizmet veren KOBİ’ler
  • Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Bakanlığın il ve ilçe müdürlükleri
  • Araştırma enstitüleri
  • Belediyeler

Organik tarım işletmeciliği bölümünden mezun olanlar kendileri organik tarım üretim ve pazarlama işletmeleri kurabilirler. Mezunlar finans, yönetim, veri analizi, pazarlama, Ar- Ge birimlerinde görev alabilirler. Görev tanımı işletme ve faaliyet konusu doğrultusunda değişkenlik gösterir. Bununla birlikte organik tarım uzmanlarının en önemli görevleri şöyledir:

  • Organik ürünlerin kalite standartlarına uygunluğunu kontrol etmek,
  • Sahada analiz yaparak veri toplamak,
  • Veri toplamak,
  • Organik ürünlerin toplanması ve korunmasını sağlamak,
  • Organik ürün pazarlaması yapmak.

Organik tarım işletmeciliği bölümü hakkındaki bilgileri göz önünde bulundurduğumuzda bölümün, işletme bölümünün sektörel olarak detaylandırılmış hali ifadesini kullanmamız yanlış olmayacaktır. Mezunlar organik tarım konusunda her detaya hâkim olurlar.

organik tarımn mezunu maaşları

Organik Tarım Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Organik tarım bölümünün mezunları organik tarım teknikeri unvanına sahip olurlar. Mezunların bitki ve toprak uzmanı unvanıyla çalışması da mümkündür. Eğitim sürecinde donanımlı laboratuvar ve plastik tünel seralarda eğitim alan öğrenciler mezun olduklarında kendi işletmeleri kurma yetkisine sahip olurlar. Kendi organik tarım işletmesini kurmak istemeyenler özel sektörde;

  • Bitkisel ve hayvansal üretim ve pazarlama işletmelerinde,
  • Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları sertifikasyon kuruluşlarında,
  • Sera işletmelerinde,
  • İlaç ve gübre fabrikalarında,
  • Tarımsal danışmanlık bürolarında çalışabilirler.

Tarımsal amaçlı kooperatifler ve kamu kurum ve kuruluşları (Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri, araştırma enstitüleri ve belediyeler), üniversiteler de mezunların çalışma alanlarına dahildir. Organik tarım teknikerleri, tarla ve bahçe koşullarında üretici ile direkt ilişki içinde olarak çalışabilirler. Tarım işletmelerinin yoğun ihtiyaç duyduğu teknikerler genel olarak şu görev ve sorumlulukları yerine getirirler:

  • Bitkisel ve hayvansal ürünler üretmek,
  • Organik tarım metoduna uygun ürün seçmek,
  • Organik ürünleri işlemek, depolamak ve kontrolünü sağlamak.

Mezunların DGS ile ziraat fakültelerine geçiş yapmaları mümkündür.

Organik Tarım Bölümü Maaşları

Maaşlar tüm bölümlerde geçerli olduğu gibi özel sektör ile kamu sektöründe farklılık gösterir. Maaş üzerinde belirleyici olan birçok faktör söz konuşu olabilir. Organik tarım maaşları konusunu da iki ayrı bölüm özelinde ele alalım. Organik tarım teknikeri maaşı ne kadar sorusunun yanıtı ile organik tarım işletmecisi maaşı ne kadar sorusunun yanıtı elbette farklılık gösterir.

Meslek kodu 3142.32 olan organik tarım teknikeri için en düşük maaş asgari ücrettir. Ücret deneyime göre artar. Organik tarım danışmanlık şirketinde danışmanlık hizmeti veren organik tarım işletmeciliği mezunu en düşük 50 bin TL maaş alabilir. Özel sektörde iki bölüm mezunları da performans primi alabilir.

Özetle;

Organik tarım mezunu ne iş yapar başlığı altında iş imkânı, maaş gibi konulara değindik. Bitki yetiştiriciliğine meraklıysanız ve kendinizi doğaya karşı sorumlu hissediyorsanız organik tarım bölümünü gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Eğitim süresi sizin için uzunsa, kamu sektöründe çalışmayı hedeflemiyorsanız ve hemen işe başlamak istiyorsanız organik tarım eğitimi veren kurs programlarına katılabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.