Ana SayfaBlogOkuma Hızı Kaç Olmalı, Okuma Nasıl Hızlandırılır?

Okuma Hızı Kaç Olmalı, Okuma Nasıl Hızlandırılır?

Okuma hızı dakikada kaç kelime okuduğunuzu gösterir. Peki, okuma hızı kaç olmalı? Sorunun karşılığını ve okuma nasıl hızlandırılır gibi konularda ihtiyaç duyduğunuz bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Hızlı okumak hem iş profesyonelleri hem öğrenciler hem de günlük hayatta zamanı doğru kullanmak isteyen herkes için önem taşıyan bir beceridir. Hızlı ve anlayarak okumak daha çok bilgi edinebilmek için önemli bir beceridir.

Ortalama Okuma Hızı Nedir?

Hızlı okuma kısa sürede anlayarak hızlı okuma yapmayı sağlayan bir tekniktir. Hızlı okuma çalışmaları yapmadan önce okuma hızı ölçme metinleri de aracılığıyla okuma hızını ölçmek gerekir. Tam da bu noktada ortalama okuma hızı kaç olmalı sorusu gündeme gelir. Yanıt biraz kişiseldir; fakat genel olarak eğitim seviyesi doğrultusunda kelime sayılarını şöyle ifade edebiliriz:
· İlkokul mezunu bir kişi dakikada 125 ve üzeri kelime okuyabilmelidir.
· Ortaokul mezunu bir kişi dakikada 150 ve üzeri kelime okuyabilmelidir.
· Lise mezunu bir kişi dakikada 175 ve üzeri kelime okuyabilmelidir.
· Üniversite mezunu bir kişi için dakikada okunması gereken kelime sayısı 200 ve üzeridir.
Dakikada 160 kelimenin altında okuma yapmanız yavaş okuyucu, 160-350 kelime arasında okuma yapmanız orta seviye okuyucu, 350-800 kelime okuma yapmanız hızlı okuyucu olduğunuzu gösterir. Yavaş veya orta seviye okuyucu profiline uyuyorsanız okuma hızını artırma için çalışmalarınıza başlamalısınız. Okuma hızı hesaplama için kullanabileceğiniz teknik sözcük sayısını okuma süresine bölerek 60 ile çarpmaktır. Sonuç okuma hızınızı verecektir.
Bahsettiğimiz ipuçları doğrultusunda okuma seviyenizin düşük veya ortalama hızda olduğunu fark ettiyseniz okumayı hızlandırma çalışmaları yapmaya ihtiyacınız var demektir. Aşağıdaki soruları yanıtlayarak da okuma hızını artırma ve okuduğunu anlama becerileri geliştirme konusunda harekete geçme konusunda yönlendirici olacaktır:
· Okuduğunuzu hemen anlayabiliyor musunuz yoksa okuduklarınızı okuduklarınıza geri dönme ihtiyacı duyuyor musunuz?
· Okurken sıkıldığınızı hissediyor musunuz?
· Okurken uykunuz geliyor mu?
· Ortamın dağınık olması okuduğunuzu anlamanızı ve hızlı okumanızı engelliyor mu?
· Nerede neyi okuduğunuzu anımsamakta zorluk yaşıyor musunuz?
· Okuduklarınızı kısa sürede unutuyor musunuz?
· Okurken hayallere dalıp metinden uzaklaşıyor musunuz?

Okuma Nasıl Hızlandırılır?

Okumayı hızlandırmak için doğru okuma teknikleri kullanmak ve göz egzersizleri yapmak önemlidir. Hızlı okuyabilmek ve okuduğunu anlama becerileri geliştirmek için en iyi yol hızlı okuma teknikleri kullanmaktır. Anlayarak hızlı okuma teknikleri şunlardır:

Sütün tarama tekniği: Hızlı okumada en önemli tekniklerden biri sütun tarama tekniğidir. Bu teknikte okuma yaparken gözlerinizi yukarıdan aşağı doğru gezdirmeniz gerekir.

5N1K tekniği: Hızlı okuma teknikleri arasında en çok kullanılan yöntemlerden biri de 5N1K tekniği diyebiliriz. Bu teknikte metinle ilgili olarak şu sorulara yanıt aranır: Kim, ne, neden, nerede, nasıl, ne zaman.

Gözden geçirerek ve tarayarak okuma: Hızlıca metni okumaya alışmak için tarayarak okuma tekniği veya gözden geçirme tekniği kullanabilirsiniz. İki yöntem hızlı göz hareketi ve anahtar sözcükler kullanmayı gerektirir. İki teknik arasındaki farklılık ise şu şekildedir:

Fotoğrafik okuma tekniği: Bu hızlı okuma tekniği, bilgileri somut hale getirip görselleştirmeye dayanır. Aynı zamanda görsellerin akılda tutulması da gerekir. Fotografik hafızayı daha etkili kullanabilmek için şu yöntemler uygulanır:

·        Görselleri sırasıyla hatırlamak

·        Bağlantı kurarak hatırlamak (örneğin, Terakki Perver Cumhuriyet Fırkası Kurucuları (karar) Kazım Karabekir, Ali Fuat Cebecoy, Rauf Orbay, Refet Bele)

·        Bilgiyi anımsayabilmek için çağrışım yaptığı nesneyi hatırlamak (Ayşe adlı kişinin ismini unutmamak için dış görünüşündeki bir detaya odaklanmak)

·        Kolay hatırlamak için mekân yönetimi tekniği kullanmak (park yerinin karşısındaki binaya tuhaf anlarlar yükleyip arabanın yerini unutmama)

Hızlı ve anlayarak okuma için tüm bu teknikleri kullanırken okuma hızını düşüren davranışlardan da uzak durmak gereklidir. Bu davranışlar şunlardır:

·        Okurken sürekli olarak geriye dönerek tekrar okumak

·        Cümleleri takip etmek yerine kelimeleri takip edip tek tek okumak

·        Dikkati toplayamamak

·        Yan düşünceleri atlayıp sadece ana fikre odaklanmak

Okuma Hızı Geliştirmenin En İyi Yolu: Hızlı Okuma Eğitimi

Hızlı okuma herkesin öğrenmesi gereken bir beceridir. Okuma hızını artıran kitaplar veya internetteki bilgilendirici makaleler bahsettiğimiz teknikleri öğrenmek için yeterli olmayacaktır. Tekniklerin tüm ayrıntılarını öğrenmek için en iyi yol hızlı okuma eğitimi almaktır. Hızlı okuma eğitimlerinde üzerinde durulan ders konuları şunlardır:

·        Hızlı okuma hakkında temel bilgiler

·        Göz ve nefes egzersizleri

·        Dikkat testleri

·        Görsel hafıza geliştirme teknikleri

·        Hızlı okuma uygulamaları

Hızlı okuma eğitimleriyle teknikleri detaylı olarak öğrenen ve hızlı okuma egzersizleri yapan bir kişi iyi bir okuyucu olur. İyi okuyucunun özellikleri ise şöyledir:

·        Neyi neden okuduğunu iyi bilir.

·        Belli noktaları not alır veya altını çizerek işaretler.

·        Okumanın sonunda hem ana fikre hem de yan düşüncelere hakim olur.

·        Araştırma odaklı metinleri okurken tarafsız bakış açısıyla okuma yapar.

·        Metinde bilmediği kelimelerin anlamını vakit kaybetmeden öğrenmek için yanında sözlük bulundurur.

·        Okuma yaparken metinle ilgili sorular sorar.

·        Gözün hızlı görme potansiyelinin farkındadır.

·        Okuduğu metnin konusu ne olursa olsun keyif alarak okuma yapar.

Genel olarak iyi bir okuyucunun hızlı ve anlayarak okuduğunu, anlamını bilmediği sözcükler için sözlük kullanmaktan kaçınmadığını söyleyebiliriz. Bir okuyucunun iyi bir okuyucu olabilmesinde okuma ortamı da önemlidir. Okuma ortamının görsel ve işitsel uyaranlardan uzak olması gerekir. Kitap okuma için ortamın doğru aydınlatılmış olması, okuyucu ile metin arasında belli bir mesafe olmasını gerektirir.

Özetle;

Kişisel gelişiminize yatırım yapmak istiyorsanız hızlı okuma becerisi edinmek iyi bir seçenek olacaktır. Sizler için okuma hızı kaç olmalı sorusunu yanıtladık ve okumayı hızlandırma çalışmaları gibi konularda ipuçları paylaştık. Tüm bu bilgilere göre hızlı okuma teknikleri ve ipuçlarını alışkanlık haline getirmek sayesinde okuduğumuz metinden maksimum verim almamız mümkündür diyebiliriz.

Okuma alışkanlığını değiştirmek ve kısa sürede anlayarak daha fazla kelime okumak için hızlı okuma tekniklerini detaylıca öğrenmek istiyorsanız hızlı okuma kursu veya üniversiteler tarafından verilen hızlı okuma eğitimi almanızı öneririz. Böylece göz kaslarınızı genişleterek okuduğunuz kelime sayısını artırabilir, anlama hızınızı artırabilir ve hızlı okumanın faydalarından yararlanabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.