Samsun’da Canik Belediyesinin girişimleriyle atıl okul binasının değerlendirilmesi sonucu yapılan “orman okulu”nda öğrenciler ekolojik yaşamı deneyimliyor.
Gürgenyatak Mahallesi’nde, taşımalı eğitime geçilmesiyle birlikte yaklaşık 30 yıldır kullanılmayan okul binası, Namiye-Mümin Erol Orman Okulu olarak hizmet vermeye başladı. Milli Eğitim Bakanlığına yeniden devredilen orman okulunda öğrencilere organik üretim ve sıfır atık konularında bilgi verilerek doğa sevgisi aşılanıyor.
Orman okulundaki taş fırında ekmek pişiren öğrenciler, mevsim meyvelerini nasıl değerlendireceklerini öğreniyor. Okul içindeki parkurda tırmanış yapıp oyunlar oynayan öğrenciler doğa içinde vakit geçiriyor. Öğrencilere çevreye saygılı olmaları ve “sıfır atık” öğretiliyor.
Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı okul binasının yıkılmaya yüz tuttuğunu, binayı en iyi şekilde değerlendirmek istediklerini söyledi. Binayı, doğa ve fen okuluna dönüştürmeyi planladıklarını anlatan Sandıkçı, “2009 yılında iş insanlarının desteğiyle okulda tadilat başlattık. Ardından Kovid-19 salgını nedeniyle eski yapıyı orman okulu haline getirmemiz konusunda ne kadar doğru karar verdiğimiz ortaya çıktı. Yüz yüze eğitimin kesintiye uğradığı o dönemlerle burada çocuklarımız açık havada eğitimlerini devam ettirdiler.” dedi.
1300 öğrenci ve öğretmen okulu ziyaret etti
Sandıkçı, yeniden yapılandırılan okulda ekolojik yaşam, sürdürülebilir yaşam, sıfır atık, küresel iklim değişikliği gibi konularda öğrencilere eğitim verildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
“Dünyamız atıklarla karşı karşıya, sıfır atık konusunda ve doğanın sürdürülebilir olması anlamında çocuklara eğitim veriyoruz. Eylül ayından itibaren 1300 öğrencimiz ve öğretmenimiz okulu ziyaret etti. Çocuklara sebze üretimi, doğa eğitimi, geri dönüşüm konusunda neler yapabileceklerini gösteriyoruz. Modern eğitim dediğimiz yani dört duvar arasındaki eğitimden çıkmamız gerektiğini gördük. Burası 2020 yılında yapılan ve hizmete giren Türkiye’nin ilk doğa ve orman okuludur. Bizden sonra ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığımız bu şekilde birçok okul açtı, bundan sonra da daha güzellerinin yapılacağına inanıyorum. Burası çocuklarımızın hem gelip eğlendikleri, hep de farkında olmadan birçok şeyi öğrendikleri bir okul.”
Pet şişe yerine termos, poşet yerine bez çanta
Okul Koordinatörü Emrah Aksu ise 30 yıldır kullanılmayan okulun Canik Belediyesi ve hayırsever bir iş insanının katkısıyla yeniden hizmete vermeye başladığını aktardı. Çocuklara doğada yaşamı anlattıklarını belirten Aksu, şunları kaydetti:
“Mevsim meyveleriyle reçel yapmayı öğretiyoruz. Kış olması sebebiyle ayva reçeli ve Trabzon hurması kurutmayı öğretiyoruz. Biz atalarımızdan gelen geleneği yaşatmak için uğraşıyoruz. Atalık tohum olan karakılçık buğdaydan ekmek yapmayı çocuklara öğretiyoruz. Buradaki eğitim esnasında öğrencilerimiz beslenme yaparken paket gıdaya yer vermiyoruz. Daha sağlıklı ve bilinçli nesiller için yediğinden tutun da içtiğine kadar her şeyinin temiz ve helal gıda olmasına özen gösteriyoruz.“
Aksu, küresel iklim değişikliği ve sıfır atık konuları üzerinde hassasiyetle durduklarını, çocuklara pet şişeleri kullanmama ve alternatif ürünler kullanmayı öğrettiklerini söyleyerek, “Buna benzer alternatifler üretmek çocukların hoşuna gidiyor.” dedi. Öğrencilerden İsmail Ensar Demircan ise orman okulunda doğal yaşamı öğrendiklerini ve keyifli vakit geçirdiklerini ifade etti.
Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/egitim/ogrenciler-orman-okulunda-ekolojik-yasami-ogreniyor/2747994