Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen toplantıda İstanbul’da görev yapan okul müdürleriyle bir araya geldi.
2022-2023 eğitim öğretim yılı hazırlıkları kapsamında Haliç Kongre Merkezinde toplantı düzenlendi. Milli eğitim Bakanı Özer’in başkanlığında yapılan toplantıda okul müdürleri ve Bakan Özer bir araya geldi. Konuşmasında 1 milyar liralık bütçenin okulların eksikliklerini gidermek için genel müdürlüklere aktarıldığını belirten Özer, şunları dedi: “Yavrularımızın eğitim alacağı ortamlarda tuvaletlerden sınıflara her tarafı donatarak kayıt için de bağış zorunluğunu ortadan kaldıracağımız bir yol izleyelim.”
Toplantıda okul müdürlerine hitaben konuşan Özer, 6 Eylül’de 2021-2022 eğitim öğretim yılını, yüz yüze eğitime ara vermeksizin 17 Haziran tarihinde tamamladıklarını kaydetti ve şöyle dedi: “Biz kurallara uyarak toplum için güvenli ortamlar arasında eğitim kurumlarının ilk sırada geldiğini gösterebiliriz. Sizlerle bu güzel amacı topluma göstermekten memnuniyet duyduğumu belirtmeliyiz.”
Öğretmenlerin pandemi sürecinde okula gitmekten kaçınıyor gibi ifadelerle töhmet altında bırakılması gibi bakanlığın ihtiyaçları karşılamada yetersiz kaldığı yönünde töhmet altında bırakıldığını vurgulayan Özer, okulların ihtiyaçlarının tamamını karşılayabilecek güçte olduklarını da ifade etti.
Okullara 1 milyar lira aktarıldı
Ana hedefin okulların ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu vurgulayan Özer, “2021 yılında okullara 8,7 milyar lira para verildi. Okulların ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve onarımı yapabilecek bütçeye sahibiz. Okullarımızın eksiklerini gidermek için birlikte hareket edelim. Kaynaklarımızı transfer ederek hazırlıklarımızı yapalım. İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü bunun için gerekli çalışmaları yaptı. İstanbul ilimizdeki tüm okullarımıza temizlik ve kırtasiye malzemeleri için 500 milyon lira, küçük onarımlar için250 milyon lira ve donatım için 250 milyon lira olmak üzere toplamda 1 milyar lirayı genel müdürlüklerimize aktardık. 2022-2023 eğitim öğretim yılına hazırlıklarımızı tamamlamış, malzeme temini endişesine düşmeden her türlü ihtiyacı karşılayabilecek durumda olduğumuzu toplumumuza göstererek birlikte yürüyelim” sözlerini kullandı.
Türkiye’de farklı platformlarda çocuklara uzaktan eğitim desteği verildiğini anımsatan Özer, “Hepimiz yüz yüze eğitimin herhangi bir şeyle ikame edilemeyeceğini gördük. Okul yalnızca öğrenmenin gerçekleştiği bir mekân değildir. Bu süreçte okullar ilk açılacak ve en son kapatılacak yerlerdir. 6 Eylül itibarıyla yoğun bir şekilde sahada aktif olarak dolaştım. 50’nin üzerinde ili ziyaret ettim. On ay içinde ziyaret ettiğim her yerde size teşekkür ettim. Sizlerin desteği olmasa süreci başarıyla bitiremezdik” dedi ve tüm yönetici ve öğretmenlere teşekkür etti.
Öğretmen ve idari personele fedakarlıkları nedeniyle başarı belgesi verdiklerini belirten Bakan Özer, cumhuriyet tarihinde ilk defa bir Millî Eğitim Bakanı tarafından öğretmenlere ve idari personele bir yılda iki defa başarı belgesi verildiğini kaydetti.
20 yılık süreçte eğitim dünyasında önemli dönüşümler yapıldığını belirten Özer, erişim problemlerinin çözüldüğü, eğitimin demokratikleştiği bir dönem olduğunu ve okullaşma oranında önemli artış olduğunu ifade etti. Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Okul öncesi okullaşma oranı 2000’li yıllarda yüzde 11’di. Bugün oran yüzde 92’ye ulaştı. Eğitim sistemimizde 500 bin öğretmen varken bugün 1,2 öğretmen kadrosuna sahibiz. Öğretmenlerin yüzde 40’ı kadınken uğun öğretmen kadrosunun yüzde 60’ı kadındır. Kadınlarımızın eğitim sürecinde daha aktif olduğunu görüyoruz. Cizre, Silopi, Hakkâri, Şırnak, Kars, Ankara, İstanbul’da kadınlarımız için önemli sahalar açıldığını görüyoruz. Yatırımlar ülkemizin dört bir yanına eşit şekilde dağıtıldı. Bu da fırsat eşitliğinin merkezde olduğunu gösterir. Muhafazakâr kesimin sürekli töhmet altında kaldığı süreçte cumhuriyet tarihinde ilk defa19 yılda kız çocuklarının okullaşma oranıilk defa erkek çocukların okullaşma oranını geçti.”
Başörtüsü nedeniyle eğitime erişimi engelleyenlerin kadına şiddet ve beyin göçü ile ilgili söyleyebilecekleri sözlerinin olamayacağını ifade eden Özer, “Biz bu coğrafyanın tüm vatandaşlarına eğitim hizmeti sunmakla yükümlüyüz. İşte 19 yılın özeti budur. Herhangi bir ayrım yapmadan her türlü hizmetin ulaştırıldığı bir dönem olması nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum “dedi.
Özer, Millî Eğitim Bakanlığı’nın eğitime erişim sorununu ortadan kaldırdıktan sonra fırsat eşitliğini artırmaya, mesleki eğitimi güçlendirmeye ve öğretmenlerimizin gelişimini desteklemeye odaklandıklarını belirtti ve şu ifadeleri kullandı: “Son 19 yıllık süreçte okullaşma oranındaki artışa rağmen istenilen seviyeye ulaşamadığımızı gördük. Üç, dört ve beş yaştaki okullaşma oranını artırmak için yola çıktık.