Milli Eğitim Bakanlığı, her kademedeki öğrencilere yönelik rehberlik ve psikolojik danışman hizmetinin yürütülmesi için çok yönlü faaliyetlere geçişi hızlandırıyor. Bu kapsamda da 2022-2023 eğitim-öğretim yılıyla beraber tüm okullarda akran zorbalığı, siber zorbalık ve psikolojik sağlamlık gibi konuları içeren yeni rehberlik eğitim programlarının hazırlanarak uygulamaya konulması amaçlanıyor.
Akran Zorbalığına Disiplin Cezası Geliyor
Milli Eğitim Bakanlığı, 15 Kasım 2022’de yaptığı yönetmelik değişikliğiyle liselerde siber ve zorbalığına karşı disiplin cezası uygulamasının başlayacağını bildirmişti. Yeni düzenleme kapsamında da bilişim araçları veya sosyal medya aracılığıyla eğitim-öğretim faaliyetlerine ve kişilere, kurumlara zarar vermek ile tekrarlayan çeşitli davranışlarıyla başka bir öğrencinin, sosyal veya duygusal gelişimini olumsuz yönden etkilemeye yönelik akran zorbalığı yapmak şeklinde gerekli işlemlerin gerekçeleri aktarıldı.
Türkiye’de Yaşayan Çocukların Yüzde 33’ü 11 Yaşına Kadar Zorbalık Görüyor
Öte yandan MEB, kamuoyunda infial yaratan Zonguldak Ereğli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki öğrencinin sınıf arkadaşları tarafından uğradığı fiziksel şiddete yönelik de soruşturma açılacağını bildirmişti. Ereğli’de yaşanan ve kamuoyunun tepkisiyle karşılaşılan olayın ardından da akran zorbalığı tekrar gündeme geldi. UNICEF’in 2015’de yayınladığı raporda da Türkiye’de yaşayan çocukların yüzde 33’ün, 11 yaşına kadar zorbalığa uğradığını ve lisede de bu zorbalığın devam ettiği bildirilmişti.
Farklı Yaş Seviyelerindeki Öğrencilere Farkı Psikososyal Eğitimler Verilecek
Bakanlık da bu konu dahilinde akran zorbalığı ve psikolojik sağlamlık gibi uygulamaların yer alacağı sınıf rehberlik faaliyetlerinin yürütülmesi için okullara yazı gönderdi. Gönderilen yazıda rehberlik faaliyetlerinin 15 Ocak 2023’e kadar tamamlanması istendi. Okullarda uygulanması amaçlanan rehberlik faaliyetleriyle ile öğrencilerin kendilerini tanımalarına, kendi benliklerini var olan yönleriyle kabul etmelerine ve geliştirmelerine, duygularının farkına varmalarına, başkalarını anlama ve kabul etmeye ve kişilerarası sağlıklı ilişkiler geliştirmeleri, aile, toplumsal değer ve doğaya karşı duyarlılık kazanmalarına da yönelik kazanımlar elde etmeye yönelik çalışmalar yürütülecek.
Bu çalışmalar da rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlarının koordinasyonu eşliğinde, sınıf rehber öğretmenleri tarafından yürütülecek. Bakanlık, rehberlik faaliyetlerine ilişkin de farkı kazanımlarının yer aldığı bir sınıf rehberlik programı da hazırlamış oldu. Hazırlanan programda; öğrencilerin öfke, stres, kızgınlık gibi duyguları olumlu şekilde ifade etmeye yönelik duyguları anlama ve yönetme ile kişiler arası beceriler başlıkları altında yürütülecek faaliyetler hakkında detaylı bilgiler verildi.
Okul öncesinden liseye kadar tüm öğrencilere uygulanması planlanan program, her kademedeki öğrencilerin yaş seviyelerine uygun şekilde uygulanacak. Okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine, yaşadığı duyguları fark etme ve duyguların uygun olan ve olmayan ifade etme biçimlerini ayırt etmesi ve başkalarının yaşadığı duyguları fark etmesi kazanımları, resim, hikâye ve oyun ile aktarılacak.
Yaş seviyeleri de göz önünde bulundurarak ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik uygulamalarda ise duyguların insan yaşamında önemi, stresle başa çıkma, sanal arkadaşlığı sorgulama, ve yaşadığı yoğun duyguları yönetme kazanımlarının yer alacağı ve etkinliklerde düz anlatımın, örnek olay ve tartışma gibi tekniklerin kullanılacağını belirtildi. Bakanlığın gönderdiği program doğrultusunda yapılan çalışmaların da e-rehberlik sistemine işleneceği bildirildi.