Ana SayfaBlogKomi Ne İş Yapar? Komi ile Garson Arasındaki Fark Nedir?

Komi Ne İş Yapar? Komi ile Garson Arasındaki Fark Nedir?

Yazımızda mutfak düzeninden ve servislerinden sorumlu olan komi meslek elemanlarını inceleyeceğiz. Mesleğe dair en çok merak edilen sorulardan biri olarak da garson ile komi arasındaki belli başlı farklılıklara değineceğiz. Ayrıca bir diğer merak konusu olarak komi maaşları ne kadardır sorusunu da yanıtlayacağız.

Komi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Komi ne iş yapar ve görevleri nelerdir sorusunu yanıtlamadan önce gelin komilik nedir ve nasıl komi olunur sorularını cevaplandıralım. TDK tanımıyla komi; otel, pansiyon vb, yerlerde çalışan hizmetli olarak adlandırılır. Bu kısa tanımdan yola çıkarak komilik mesleğinin endüstriyel mutfaklarda geçerli olduğunu düşünebiliriz. Kavramı biraz daha açarsak komilik hakkında şunları söyleyebiliriz;

  • Komiler, garson yardımcısı olarak bilinirler,
  • Meslek kapsamında mutfak ve servis komisi olarak iki kısımda ele alınırlar,
  • Komiler çoğunlukla hizmet sektöründe görev alırlar,
  • Komiler ile garsonlar arasında temel farklılıklar bulunur.

Aslında komi ile garson arasındaki farkı açıklamak da kavramı doğru anlamak açısından yararlı olacaktır. Garson, servis görevlisi olarak verilen siparişleri mutfağa iletip tabakları da müşteriye ulaştırır. Komi ise hem mutfak hem de serviste yer alarak mutfak ile garson arasındaki iletişime aracılık eder. Garson, iletilen siparişleri mutfak komisi aracılığıyla şef ve aşçılara iletmiş olur. Kimi işletmelerde garson alımı yerine servis komisi görevlendirildiği için garson ile kominin birbirine benzediği algısı yaygındır. Oysa mutfak komisi, mutfağın genel düzeninin de sorumlu olarak aşçı veya aşçılara yardımcı olan bir görev tanımına sahiptir.

Genel olarak kominin görevleri şu şekildedir:

  • Tarif ve yemek menülerindeki yemekleri pişirmek için gerekli malzemeleri hazırlamak,
  • Yiyecek ve içeceklerin zamanında pişirilmesini sağlamak adına aşçıya yardımcı olmak,
  • Mutfakta gerekli sanitasyon ve hijyen önlemlerine dikkat etmek,
  • Mutfak ekipmanlarının tedarik ve temizliği ile ilgili adımları uygulamak,
  • Mutfak ekipman ve araçlarının güvenliği ile ilgilenmek,
  • Tadım testlerini gerçekleştirmek,
  • Garson ile beraber tabak hazırlıklarını yapmak,
  • Garson ile mutfak arasındaki iletişimi sağlayacak şekilde köprü görevini üstlenmek.

Yukarıdaki görevlerin bir kısmı mutfak komisi için geçerlidir. Mutfak komisi olmak için belirlenen eğitim sabit bir eğitim seçeneği bulunmuyor. Bununla birlikte garsonluk gibi komi alanında da geçerli olan komi yetiştirme kursları mevcuttur. Söz konusu kurslar aracılığıyla meslek dahilinde yapılan işler önceden öğrenilir. Özellikle otel işletmelerinde çalışma önceliği kazanmak için komi ve garsonluk eğitimleri, öne çıkarıcı eğitim seçeneklerinden biridir. Ayrıca kimi işletmeler, mutfak komisi olarak görev yapacak kişilerin en az lise mezunu olmalarını ister. Yine bazı işletmelerde mutfak komisi iş pozisyonu için aşçılık, turizm ve otelcilik vb. bölümlerinde öğrenci olmak istenebiliyor. Genel olarak mutfak komisi iş ilanlarını incelediğimiz söz konusu adaylardan istenen nitelikler şöyle görünüyor:

  • Ekip çalışmasına yatkınlık,
  • İnsan ilişkilerinde başarılı ve iletişime açık olma,
  • Gıda güvenliği ve hijyen-sanitasyon konusunda eğitim ve sertifika alma,
  • Dünya ve Türk mutfağı hakkında bilgi sahibi olma,
  • Restoranlarda staj veya iş deneyimine sahip olma.

Yukarıdaki niteliklere ek olarak yabancı dil bilgisi de komi olarak iş bulmayı kolaylaştırır. Bununla birlikte çoğu işletme iş ilanlarında, deneyimsiz komi adaylarına öncelik vermek amacıyla yetiştirmek üzere ibaresine yer verilir. Şimdi daha çok kullanıldığı adıyla mutfak komiliği nedir, mutfak komisi ne iş yapar sorusunu yanıt arayalım.

Mutfak Komisi Ne İş Yapar?

Komilik mesleği dahilinde en çok rastlanılan iş pozisyonu mutfak komisidir. Genellikle komilerden beklenen şey, servislerin garsona iletilmesine aracılık etmektir. Mutfak komisinin öncelikleri arasında ise mutfakların genel düzenini ve güvenliği sağlamak vardır. Ayrıca mutfak komisi, gerekli hijyen ve sanitasyon adımlarını da uygulayarak mutfağın sağlıklı bir şekilde üretim ortamına sahip olmasına yardımcı olur.

Ayrıca görevlendirilen komiler, kirli tabak ve masalardan sorumlu olarak da garsona yardımcı olurlar. Kimi işletmelerden ise garsonun bazı görevlerini komiler üstlenir. Bu durumda komilerin garson gibi servise çıktıkları da görülür. Yalnız mutfak komisi olarak görev alacak bir meslek çalışanından beklenen asıl şey, garson ile mutfak arasındaki iletişimi en şekilde yürütmektir. Bu kapsamda da iletilen servis mesajları, anlaşılır şekilde mutfak ekibine aktarılır. Bu aktarma sırasında komiler, aşçı veya şeflere de yardımcı olurlar. Mutfak kısmında görevlendirilen komi, mutfak ekipmanlarının temininden de sorumlu olabilir. Gerekli ekipman ve gıdaların temini için görev alarak ilgili aşamaların aksamaması önler. Mutfak komisinin bir günlük çalışmasındaki son görev ise mutfak alanını, araçlarını ve servis masalarını temizlemek ve dezenfekte işlemlerini uygulamaktır.

Otelde Komi Ne İş Yapar?

Komilerin en çok istihdam edildiği alanlardan biri otellerdir. Otellerde çalışan komilerin daha yoğun bir tempoda görev edindiklerini söyleyebiliriz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi iş tanımı gereğince komiler, garsona yardımcı olurlar. Otellerde bu işleyiş daha da netleştiğinde garson ile kominin görevleri birbirine karışmaz. Komi mutfakta görev alarak servise çıkan garsonun mesajlarını mutfak ekibine iletir. Yine aynı şekilde mutfağın genel düzen ve temizliğinden sorumludur.

Komi Maaşları Ne Kadardır?

Komiler de garsonlar gibi prim parası alabilirler. Bununla beraber garsonların istihdam edildiği işletmelerde çalışan komilerin, garsonlardan daha düşük maaş aldıkları bilinir. Garson yerine istihdam edilen mutfak veya servis komileri ise nispeten daha yüksek gelirler elde edilir. Bununla birlikte komi ve garsonluk mesleğinin çalışma temposunun da epey yüksek olduğunu hatırlatmak gerekir.

Çoğunlukla garson ve komiler vardiyalı ve esnek çalışma saatlerine tabidirler. Yine görece daha fazla müşteri potansiyeline sahip olan büyük ölçekli restoran ve otellerde, çalışma saatlerinin düzensizliğinden bahsetmek de mümkündür. Maaş konusunda net bir aralık belirtmek gerekirse ise komi maaşları 2022 yılı itibariyle prim olmadan en az 6.000 TL’dir. Kimi işletmelerde ise mesleğe teşvik amacıyla 7.000 TL’nin de üzerinde maaş verildiği bilinir.

Komi ne iş yapar, görev ve sorumlulukları nelerdir sorularını yanıtladık. Farklı meslekler hakkında gerekli bilgiler edinmek isterseniz meslekler yazı kategorimizi inceleyebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.