Ana SayfaHaberlerKaçak Eğitim Kurumları Artık Faaliyet Gösteremeyecek!

Kaçak Eğitim Kurumları Artık Faaliyet Gösteremeyecek!

Kaçak Eğitim Kurumları Artık Faaliyet Gösteremeyecek!

Millî Eğitim Bakanlığı, İzinsiz Eğitim ve Öğrenci Barınma Faaliyeti Gösteren Yerler Hakkında Genelge yayımladı. Bu genelge kapsamında, ruhsatsız şekilde eğitim hizmeti verme faaliyetinde bulunan kurumlara büyük yaptırım uygulanacak.

Bakanlık tarafınca, izinsiz olarak eğitim ve belgelendirme hizmeti veren kurumlara ilişkin yapılan açıklamaya göre kaçak kurumları büyük cezalar bekliyor. Resmi ve özel kuruluşların eğitim faaliyetlerinin bakanlık tarafından denetlendiğine vurgu yapılan genelgeye göre Bakanlığın sorumluluğundaki faaliyetleri izinsiz olarak verdiği tespit edilen kurumlar hakkındaki yasal işlemler ivedilikle başlatılacak. Milli Eğitim Bakanlığı ruhsatı olmadan “eğitim merkezi“, “eğitim danışmanlığı“, “kariyer rehberliği“, “eğitim koçluğu“, “uzaktan eğitim merkezi”, “koçluk merkezi” gibi isimlerle eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunduğu tespit edilen kurumlar hem para cezası hem de iş yeri kapatma cezası alacak.

Bu kurumlar tarafından verilen ve verilmesi planlanan eğitim ve sertifikalar geçersiz sayılacak ve iptal edilecektir. Bu nedenle bireylerin, eğitim ve sertifika alacakları kurumun bakanlığa bağlı olarak hizmet verdiğinden emin olmaları önem taşır. Bireyler, eğitim kurumlarının Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olup olmadığını, kurumun bulunduğu il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinden sorgulama yaparak öğrenebilirler.

İzinsiz Eğitim ve Öğrenci Barınma Faaliyeti Gösteren Yerler Hakkındaki Genelge

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in imzasını taşıyan genelge şöyle:

17.07.2023

Sayı : E-16915068-405.99-79899005

Konu : İzinsiz Eğitim ve Öğrenci Barınma Faaliyeti Gösteren Yerler

GENELGE
2023/26

İlgi :    a) 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu.

b) 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu.

c) 24/3/1950 tarihli ve 5661 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurtları Ve Aşevleri Hakkındaki Kanuna Ek Kanun.

ç) 25/8/2011 tarihli ve 652 Sayılı Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar Ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname.

d) 10/6/1949 tarihli ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu.

e)11.09.2020 tarihli ve 31241 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Ortaokul ve Ortaöğretim Kurumları Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliği.

f) 20.03.2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği.

g)10.08.2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik.

ğ) Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün 25.05.2015 tarihli ve 16915068-10.06-E.5361317 sayılı yazısı.

h) Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün 19.01.2017 tarihli ve 15520822-10.06.02-E.788106 sayılı yazısı.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 42’nci maddesine ve İlgi (a) Kanunun 17’nci maddesine göre ülkemizdeki eğitim ve öğretim faaliyetleri Devletin gözetim ve denetimi altında yürütülmesi gerekmekte olup; resmî, özel ya da gönüllü her türlü kuruluşun eğitimle ilgili faaliyetleri Bakanlığımızın denetimine tabidir. İlgi (b) Kanunun 2’nci maddesinde özel öğretim kurum türleri ve bu kurumlar tarafından verilebilecek eğitim faaliyetleri belirlenmiştir. Yine İlgi (b) Kanunun 3’üncü maddesinde gerçek ve tüzel kişiler tarafından Kanun kapsamında belirtilen faaliyetlerin Kanuna göre yetkili makamlardan kurum açma izni alınmadan yapılamayacağı, her ne ad altında olursa olsun eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen faaliyetlerin Bakanlığın izin ve denetimine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

Öte yandan, İlgi (c) Kanunun 1’inci maddesinde “Gerçek ve tüzel kişiler tarafından yemekli ve yemeksiz öğrenci yurtları ve buna benzer kurumlar açılması ve işletilmesi ortaokul ve ortaöğrenim düzeyinde Millî Eğitim Bakanlığının, yükseköğrenim düzeyinde Gençlik ve Spor Bakanlığının iznine bağlıdır. İlgili Bakanlıklar bu yurt ve kurumları tespit edecekleri esaslara göre denetler.” hükmü ile İlgi (ç) Kanun Hükmünde Kararnamenin 13 üncü maddesinde “10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi, 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ile 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen izin veya ruhsatlara ilişkin hükümler, öğrencilere özel barınma hizmeti veren kurumlar hakkında uygulanmaz. Öğrencilere özel barınma hizmeti veren kurumlara iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ortaokul ve ortaöğrenim düzeyinde Millî Eğitim Bakanlığınca, yükseköğrenim düzeyinde Gençlik ve Spor Bakanlığınca verilir. Bakanlıklar bu yetkilerini valiliklere devredebilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.” hükümleri bulunmaktadır. İlgi (e) Yönetmeliğin 46’ncı maddesinin dördüncü fıkrasında “Her ne ad altında olursa olsun öğrenci barınma hizmetlerine ilişkin faaliyetlerin, Kanunun 1’inci maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen ruhsat alınmadan yürütülmesi hâlinde aynı fıkrada belirtilen idari para cezası verilir ve bu yerler valilikçe kapatılır.” hükmü yer almaktadır. İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarının verilmesinde uygulanacak esas ve usulleri düzenleyen İlgi (g) Yönetmeliğin 6’ncı maddesinde “Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. İşyerlerine bu Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır.” hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda yer alan hükümlerden anlaşılacağı üzere her türlü eğitim ve öğretim faaliyeti Millî Eğitim Bakanlığının iznine ve denetimine tabi olduğu halde, bazı işyerlerinin Bakanlığımızdan gerekli izinleri almadan eğitim öğretim faaliyeti yürüttüğü bilgileri Bakanlığımıza ulaşmaktadır.

Bu amaçla İlgi (b) Kanunun 3’üncü maddesinde; “Bu Kanun kapsamındaki eğitim-öğretim faaliyetlerini yapan ancak bu Kanuna uygun olarak kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmeyen yerleri kuran veya işletenlere brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası uygulanır ve bu yerler valiliklerce kapatılır…” hükmüne,

İlgi (f) Yönetmeliğin 5’inci maddesinin 4’üncü fıkrasında;

“Kanunun 3 üncü maddesinin on birinci fıkrasında belirtilen yerlerin mülki idare amirleri tarafından görevlendirilen yetkililerce tespiti halinde bu yerleri kuran veya işletenlere Kanunda belirtilen miktarda idari para cezası valilikçe verilir. Verilen idari para cezası, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre ilgiliye tebliğ edilir, takip ve tahsili için ise Maliye Bakanlığının ildeki ilgili birimine bildirilir. Ayrıca bu yerler valilikçe kapatılır.” hükmüne,

aynı Yönetmeliğin 67/A maddesinde de;

“(2) Kanunda belirtilen idari para cezaları, yetkili makam tarafından fiilin işlendiği günde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret üzerinden belirlenir.

(3) İdari para cezaları kurumların kurucularının vergi dairelerine vergi numaraları üzerinden bildirilir. Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin dördüncü fıkrası doğrultusunda verilecek idari para cezası ilgili kişilerin varsa vergi kimlik numaraları yoksa T.C. kimlik numaraları üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığının ildeki ilgili birimine bildirilir.” hükümlerine yer verilerek idari para cezalarının ne şekilde uygulanacağı belirlenmiştir.

Bu amaçla;

1-Mülki idare amirlerince görevlendirilen ve İlgi (d) Kanunun 9’uncu maddesinde sıralanan görev ve yetkiler kapsamında, İlgi (ğ) yazıya uygun olarak millî eğitim müdürlüğü, ilgili belediye başkanlığı, defterdarlık, SGK il müdürlüğü, il özel idaresi, emniyet müdürlüğü ve mülki idare amirinin uygun gördüğü diğer kurumlardan yetkililerin katılımıyla oluşturulan izleme ve koordinasyon komisyonları çalışmalarına devam edecektir.

2-Eğitim merkezi, eğitim danışmanlığı, kariyer rehberliği, eğitim koçluğu, koçluk merkezi, ödev evi/merkezi, test evi, eğitim rehberliği, öğrenci apartı, dil konuşma bozuklukları merkezi, konuşma terapisi, kekemelik tedavisi, etüt merkezi, matematik klübü gibi adlar altında veya herhangi bir ad belirtilmeden Bakanlığımız uhdesinde bulunan faaliyetlerin yürütüldüğünün tespit edilmesi halinde, İlgi (b) Kanunun 3’üncü maddesine istinaden İlgi (f) Yönetmeliğin 5’inci maddesinin 4’üncü fıkrası ve 67/A maddesinde yapılan düzenlemeler gereğince bu yerleri kuran veya işletenlere idari para cezası verilecek, böyle yerlerin bu faaliyetleri yürütmelerine hiçbir şekilde müsaade edilmeyecektir.

3- İlgi (g) Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler tarafından işyeri açma ve çalışma ruhsatları verilirken tereddüt halinde ilgili millî eğitim müdürlüklerinden, yürütülecek faaliyetin İlgi (a), (b) ve (c) Kanunlar kapsamında olup olmadığı sorulacaktır.

4- Aynı yetkili idareler ile millî eğitim müdürlüklerince; ruhsat verilen işyerlerinde, verilen ruhsata aykırı eğitim ve/veya öğrenci barınma faaliyetlerinin yürütüldüğünün tespiti halinde, ivedilikle yasal işlem yapılacak, gerektiğinde bu yerler kapatılacak, ruhsatları iptal edilecektir.

5- Diğer bakanlıkların denetim elemanlarınca işyerlerinde yapılan denetimlerde, işyerlerinin İlgi (a), (b) ve (c) Kanunlar kapsamına giren faaliyetleri sürdürdüğü tespit edildiğinde veya kanaati oluştuğunda ilgili valiliklere ve İlgi (g) Yönetmelikte belirtilen yetkili idarelere bilgi verecektir.

6- Belediye zabıtaları ve kolluk güçlerince, işyerlerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının olup olmadığı kontrol edilecek ve gerektiğinde ilgili makamlara bilgi verilecektir. Bilgilerini ve gereğini arz/rica ederim.        

                                                                                                          Yusuf Tekin

                                                                                                               Bakan

Kaynak: http://mevzuat.meb.gov.tr/dosyalar/2172.pdf

İLGİLİ HABERLER

Popüler Haberler