Yazışma Teknikleri Nedir?
İş dünyası, kurumsal iletişim kapsamında yazılı ve sözlü iletişim biçimini benimser. Yazılı iletişim kaynaklarından biri olarak ise yazışma teknikleri öne çıkar. İş hayatında yazışma teknikleri, yazılı iletişim sürecinin nasıl olması gerektiğini içeri.
E-posta ve resmi yazışmalarda kullanılacak dil, kurumsal e-posta yönetiminin nasıl olması gerektiği ve genel olarak dil bilgisi, yazışma tekniklerinde yer alır. İş hayatında yazışma teknikleri bilgisi, özellikle kurumsal iletişim ve idari işlerde çalışacak personel için gereklidir. Yazışma tekniklerine dair detayları açıklayan eğitimler de genel olarak bu kitleye özeldir.
İş Hayatında Yazışma Teknikleri Eğitimi Nedir?
İş hayatında yazışma teknikleri eğitimi, yazılı iletişimin ayrıntılarını içerir. İş hayatının önemli bir parçası olan yazılı iletişimin, hangi kurallar aracılığıyla gerçekleştiğini aktarır. Buna yönelik olarak da yazılı iletişim yönetimi, kurumsal e-posta, imla ve dil bilgisi kuralları gibi derslere yer verilir. Genel olarak iş hayatında yazışma teknikleri eğitimi, sürekli eğitim merkezleri tarafından kursiyere sunulur. Kurs sürecinde profesyonel ve resmi yazışma kuralları ve yöntemleri üzerinden durulur. Temel amaç da kursiyerin iş hayatında pratik olarak kullanabileceği bilgiler sunmaktır.
Genel olarak iş hayatında yazışma teknikleri eğitimi dersleri şöyledir:
- İş Hayatında Kurumsal İletişim İşleri
- Yazılı İletişim Kuralları
- Kurumsal E-Posta Yönetimi
- Ofis Programlarında Yazılı İletişim Teknikleri
- İmla ve Dil Bilgisi Kuralları
- Yazılı İletişimde Yapılan Sık Hatalar
- Yazılı İletişim Kapsamında Raporlama Teknikleri
Ders içeriklerinin tamamlanmasıyla kurs merkezinin düzenlediği sertifika sınavına geçilir. Sertifika sınav uygulaması, ilgili eğitimin belgesini kazanmaya yönelik ölçme-değerlendirme yoludur. Kursiyerler, belirlenen geçme notunu aştıkları zaman katılım belgesi veya kurs bitirme sertifikası almaya hak kazanırlar.
İş Hayatında Yazışma Teknikleri Eğitimine Kimler Katılabilir?
İş hayatında yazışma teknikleri programına, bilhassa kurumsal iletişim ve idari işler departmanında yer alacak kişiler katılabilirler. Bununla birlikte herhangi bir yazışma ve yazılı iletişimde bulanacak her bir personelin de kursa başvurması önerilir.
Online İş Hayatında Yazışma Teknikleri Kursu Var mı?
İş hayatında yazışma teknikleri kursu, çoğunlukla online eğitim aracılığıyla verilir. Temel ve gerekli bilgiler yer veren eğitim, kursiyerlerin iş süreçlerinde kullanabilecekleri resmi yazışma tekniklerini konu edinir. Bu kapsamda da biçimsel ve içeriksel olarak yazım tekniklerinin nasıl kullanılacağı aktarılır. Online gerçekleşen kurs sürecinin sonunda ise kurum veya üniversite onaylı katılım belgesi veya kurs bitirme sertifikası verilir.
Online İş Hayatında Yazışma Teknikleri Kursu Faydalı mıdır?
Online iş hayatında yazışma teknikleri kursu, zaman ve mekân sınırlaması içermez. Kursa katılmak isteyenler video içerik veyaPDF içerikler aracılığıyla yazılı iletişim kapsamında dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmiş olurlar. Ayrıca iş hayatında sıkça yapılan ve karşı taraf ile iletişimi olumsuz yönde etkileyen hataları da kavrarlar. Bu bakımdan online iş hayatında yazışma teknikleri kursu yararlı kurumsal eğitimler arasındadır.
İş Hayatında Yazışma Teknikleri Kursu Kazanımları
Kursu başarıyla tamamlayanlar;
- İş hayatında yazılı iletişimin nasıl ele alındığını,
- Yazılı iletişim kapsamında hangi imla ve dil bilgisi kurallarına dikkat etmek gerektiğini,
- Kurumsal iletişimde sık tekrarlanan hitap, imla ve dil bilgisi hatalarını,
- Kurumsal iletişim kapsamında ofis programları ile metinlerin nasıl düzenlenmesi gerektiğini,
- Gelen ve giden e-postaların nasıl düzenleneceğini,
- Kurumsal e-posta yönetiminin nasıl uygulanacağını,
- İş hayatında profesyonel ve resmi yazışma tekniklerinin nasıl kullanılacağını öğrenmiş olurlar.
İş Hayatında Yazışma Teknikleri Sertifikası Ne İşe Yarar?
Kursiyerin edindiği sertifika, kurumsal iletişim için gerekli olan yetkinlik belgelerinden biridir. İletişim alanında çalışacak biri, edindiği iş hayatında yazışma teknikleri sertifikasıyla yazılı iletişim işini yapabileceğini gösterir. Yine idari işleri etkin bir şekilde ele alabilecek bilgi ve fikre sahip olduğunu da sertifika aracılığıyla kanıtlamış olur.
İş Hayatında Yazışma Teknikleri Belgesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Alınan iş hayatında yazışma teknikleri belgesi; MEB, üniversite veya kurum onaylı olabilir. Genellikle MEB veya üniversite onaylı sunulan belgeler, e-devlet üzerinden de sorgulanabilir özelliğe sahiptir. Belgeyi alan kişiler, mesleği yerine getirmek için lazım olan niteliklerden birini karşılar.