Ana SayfaBlogİş Dünyasıİş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yapılan açıklamaya göre 2022 yılında Türkiye’de 140 bin 229 şirket kuruldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre aynı yıl istihdam edilenlerin oranı %47,6 oldu. Eğer kalan %52,4’lük işsiz kesime dahilseniz doğru sayfadasınız. İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler hakkındaki önerilerimiz sayesinde Türkiye’de henüz yeni kurulan binlerce şirketin birinde istihdam edilebilirsiniz. Nasıl mı? İşte detaylar👇

İş Görüşmesinde Dikkat Edilecek Hususlar

İş görüşmesi sektör ve başvurulan pozisyon fark etmeksizin birçok detayın önemli olduğu kritik bir süreç. Süreci kolaylaştırmak ve iyi bir izlenim oluşturmak için hem görüşme öncesinde hem de görüşme sırasında birçok konuda titiz davranmalısınız. Tüm aşamalarıyla iş görüşmesinde önemli noktalar hakkındaki detaylara geçmeden önce ilk altın değerindeki tavsiyemizi verelim: Kendinizden emin olun.

Başvuracağınız Şirket Hakkında Bilgi Edinin

İş görüşmelerinde işvereni temsil eden insan kaynakları sorumlusu, şirket hakkında bilgilendirme yapmadan önce “Şirketimizi nereden duydunuz, faaliyetlerimiz hakkında bilginiz var mı, neden bizi tercih ettiniz” şeklinde ifadeler kullanabilir. Bu ifadelerle test edilmeye çalışılan yalnızca konuşma yeteneğiniz değil, araştırma beceriniz ve ne kadar istekli olduğunuzdur. Görüşme öncesinde şirket hakkında mutlaka bilgi edinin. Sosyal medya hesapları bu konuda yardımcı olacaktır. Şirketin yaptığı faaliyetlerle mesleki niteliklerinizin uyumlu olduğunu vurgulamanız sizi öne çıkarabilir!

Sorulabilecek Sorulara Karşı Hazırlıklı Olun

İş görüşmelerinde süreci şekillendiren adaya sorulan sorular ve adayın sorduğu sorulardır. Görüşme esnasında hazırlıksız yakalanarak kendinizi iyi ifade edemediğiniz bir soru, görüşmenin olumsuz sonuçlanmasına sebebiyet verebilir. Sorulabilecek sorular işverene, sektöre, iş tanımına ve niteliklere değişebilir; fakat genellikle işverenlerin sormayı tercih ettiği kalıp sorular vardır. Bu sorulara vereceğiniz yanıtları önceden planlamanız, heyecanınızı dizginleyip kendinizi doğru ifade etmenizi sağlayacaktır. Mülakat soruları nasıl cevaplanır başlıklı yazımızda bahsettiğimiz klasikleşen soruları ve cevap vermek için en doğru sözleri bulabilirsiniz.

Özgeçmiş ve Birkaç Önemli Eşyayı Yanınıza Alın

Başarılı bir iş görüşmesinin sırrı doğru hazırlık yapabilmektir. Doğru hazırlık ile kastettiğimiz yalnızca özgeçmişin güncel olması değil elbette. İş görüşmesinde giderken kendinize evrak çantası veya çıtçıtlı zarf dosya edinin. Böylelikle hem özgeçmiş ve portfolyonuzu hem de not defteri, kalem gibi eşyalarınızı kolaylıkla taşıyabilirsiniz. Görüşme öncesinde defterinize not ettiğiniz şirkete ve verilen ilana ilişkin ilişkin bilgiler, görüşme esnasında kurtarıcı olabilir. Yalnız not defterini görüşme sırasında çıkararak not almanız olumsuz izlenim uyandırabilir. Not almanız işi ciddiye aldığınızı da gösterebilir; fakat not alırken göz temasını kaçırmanız hoş olmayacaktır.

Özenli Giyinin

İş görüşmelerinde dış görünüş en çok dikkat edilen konulardan biridir. Bir işverenin görüşme sırasında masada cüzdan, sigara paketi gibi özel eşyalarını bulundurması uygun olmadığı gibi adayın özensiz giyinmesi de uygun bir davranış olmayacaktır. Elbette özenli giyinmekten kastettiğimiz kesinlikle takım elbise giyilmesi veya kaliteli kıyafetler giyilmesi değildir. Kombinin birbiriyle uyumlu renklere sahip olması, temiz ve ütülü olması yeterlidir. İş görüşmesi için kıyafet tercih ederken renklerin anlamlarını ve psikolojik etkilerini araştırabilirsiniz. Örneğin, lacivert resmiyetin rengiyken; beyaz renk temiz bir başlangıç anlamına gelir.

Zamanlamayı İyi Ayarlayın

Mülakatta rakiplerinizin sayısı binleri bulabilir. Bu durumda işverenlerin aday seçim sürecinde çok daha hassas davranması gerekir. Durum böyleyken iş görüşmesine geç kaldığınızda rakiplerinizin arasında sıyrılmanız pek mümkün olmayacaktır. Geç kalmak işi ciddiye almamak veya sorumsuzca davranmak gibi olumsuz özelliklerin işareti olarak algılanır. Bu nedenle mülakatlara belirtilen saatten 10-15 dakika önce gitmenizi öneririz. Görüşmeye erken gitmek gözlem yapmak açısından da faydalı olacaktır. Gecikmemek için görüşmeden önce adresi teyit edip hangi ulaşım yöntemiyle gideceğinizi önceden planlayın.

Güçlü ve Zayıf Yönleriniz Üzerinde Düşünün

İş görüşmesinde işi almanızı sağlayabilecek en önemli şey neleri yapamadığınız konusunda dürüst olup neleri yapabildiğinizi iyi bir şekilde aktarabilmektir. Nitekim işverenlerin en çok ilgilendikleri konu neleri yapabildiğinizdir. Bu nedenle güçlü ve zayıf yönlerinizi önceden düşünüp pozisyona uygun niteliklerle bağdaştırın. Zayıf yönlerinizin farkında olup bunları iyileştirmek için çabalıyor olmanız görüşmenin olumlu sonuçlanmasında etkili olabilir. SWOT analizi nedir yazımızı okuyarak bireysel olarak nasıl analiz yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Bonus Madde: Online İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş dünyasında remote çalışma, hibrit çalışma gibi kavramlar popüler hale gelmeye başlamışken görüşmelerin online olarak yapılmasına şaşırmamak gerekir. Üstelik online iş görüşmesi yalnızca işverene değil, adaylara da zaman kazandırabilecek bir mülakat türüdür. Bu mülakat türünde bağlantının kopması, sizin elinizde olmayan bir durum olsa bile görüşmeyi sekteye uğratması nedeniyle olumsuz algılanabilir. Bu nedenle internet hızınıza ve kameranın açısına dikkat edin. Şu birkaç küçük öneriye de kulak verirseniz online iş görüşmenizin olumsuz sonuçlanmasını önleyebilirsiniz:

  • Dış seslerin olmadığı rahat hissettirecek bir ortam belirleyin.
  • Görüşmeyi ev ortamında da yapsanız resmi ve prezantabl görünün.
  • Görüşme hakkında önceden bilgi alın.
  • Arka planı sade tutun. Çok renkli, düzensiz bir zemin önünde iş görüşmesi gerçekleştirmek ilginin sizde olmasına engel olacaktır.

Online iş görüşmelerinde, fiziksel iş görüşmelerinde dikkat etmeniz gereken diğer tüm konulara da dikkat etmelisiniz.

iş görüşmesinde yapılmaması gerekenler

İş Görüşmesinde Yapılmaması Gerekenler

Yazımızın bu aşamasına kadar görüşme öncesinde ve görüşme sırasında nelere dikkat edilmelidir konusuna odaklandık. Bir mülakatta yapılması gerekenler ne kadar önemliyse yapılmaması gerekenler de bir o kadar önemlidir. Bir iş görüşmesinde kaçınmanız gereken en kritik davranışları şöyle sıralayabiliriz:

Önceki İşverenle İlgili Negatif Konuşmak

Genellikle iş arayışının nedeni önceki iş yerinde yaşanan birtakım sorunlardır. İş görüşmelerindeki en kritik soru ise “Önceki işinizden neden ayrıldınız?” Bu soruya yanıt verip içinizi dökmek pek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Pozitif yaklaşıma sahip olduğunuz, ılımlı ve uyumlu bir çalışan olduğunuz izlenimini uyandırmak için önceki işvereninizi veya iş arkadaşlarınızı kötülemekten kaçının.

Cep Telefonunun Sesini Açık Bırakmak

İş görüşmelerinde en çok yapılan hatalardan biri telefonun kapatılmaması veya sesinin açık bırakılmasıdır. İşverenler, adayların çalan telefonu sessize almak için çantalarına veya ceplerine yönelmelerini profesyonellikten uzak bir davranış olarak yorumlar. Çağrılara sesli olarak yanıt vermek veya mesaj göndermek ise telefonun sessize alınmamış olması kadar hatalı olacaktır.

Uzun Konuşmak veya Sürekli Kendinden Bahsetmek

İş görüşmeleri genellikle “Bize kendinden bahsedebilir misiniz?” şeklindeki yönlendirici cümleyle başlar. Bu açık uçlu bir sorudur; fakat tüm hayatınızı değil, yalnızca başvurduğunuz iş için neden seçilmeniz gerektiğini aktarabilecek detayları anlatmanız gerekir. Yaptığımız araştırmalara göre göre kariyer koçları bu konuşmanın 30 saniyeyi geçmemesi ve 2 dakikayı geçmemesi konusunda ikiye bölünmüşlerdir. Konuşmayı gereksiz detaylarla uzatmak kadar ‘ben‘ kelimesini çok kullanmak da olumsuz izlenim uyandıracaktır.

Yanlış Sorular Sormak

Mülakatta elenmeye neden olabilecek hatalı davranışlardan biri de ilk görüşmede yanlış sorular sormaktır. Örneğin şu soruları sormanız vermeye değil, almaya daha çok odaklandığınızı gösterecektir: “Yemek kartı var mı”, “benim odam olacak mı”, araba verecek misiniz?” Elbette yanıtları öğrenmeniz en doğal hakkınız. Ne var ki zamanlamayı doğru ayarlamamak ikinci görüşme davetini elinizin tersiyle itmeniz anlamına gelecektir.

Cansız Durmak

İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler arasında belki de en önemli maddenin bu madde olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim iş ilanlarında aranan nitelikler arasında “dinamik” ifadesini görebilirsiniz. Ağırbaşlı biri olabilirsiz veya tedirginlikleriniz olabilir; fakat düşük enerjiyle bunu yansıtmanız, görüşmenizin olumsuz sonuçlanmasına sebebiyet verecektir. Yapmanız gereken yalnızca biraz daha yüksek ses konuşarak eğlenceli olabilecek anekdotlara başvurmak. Aşırı enerjik durmak ve sakız çiğnemek gibi davranışlar da ölü gibi durmakla aynı olumsuz etkiyi oluşturacaktır.

Özetle;

İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler milyonlarca işsiz için merak konusu. Biz de Türkiye’nin eğitim portalı olarak eğitim sürecini tamamlayıp öğrendiklerini pratiğe dökmek üzere işe girmek isteyenler için ipuçları paylaştık. Umarız paylaştığımız ipuçlarıyla hazırlandığınız bir mülakat sonunda işi alabilirsiniz. İş görüşmelerinde değerlendirmesi yapılan bir aday olmak yerine, değerlendirme yapan insan kaynakları sorumlusu olmak ister misiniz? Öyleyse insan kaynakları eğitimi alabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.