İş Geliştirme Nedir?
İş geliştirme, işletmelerinin birbirini etkileyen iş süreçlerinin daha etkin ve verimli ilerlemesini içine alan bir kavramdır. İngilizce karşılığıyla Business Development olan iş geliştirme kavramı, iş planı ve uygulamalarının nasıl etkin bir şekilde yapılması gerektiğini içerir. İş geliştirme kapsamında; müşteri ilişkileri yönetimi, iş analizi, ürün geliştirme, insan kaynakları ve Ar-Ge çalışmaları ele alınır. İş geliştirme hakkında bilgi ve fikir sahibi olmayı sağlayan iş geliştirme eğitimi de ilgili süreçlerde nasıl hareket edilmesi gerektiğini konu edinir.
İş Geliştirme Eğitimi Nedir?
İş geliştirme eğitim programı, çalışma hayatında yer alanlara yöneliktir. Eğitim genellikle sürekli eğitim merkezleri tarafından verilir. İş geliştirme eğitiminde; finans, müşteri yönetimi, ürün geliştirme, pazarlama ve stratejik karar almaya yönelik bilgiler verilir. Bu kapsamda iş geliştirme yöntemleri aracılığıyla iş süreçlerinin nasıl daha iyi yönetileceği de konu edilir. Yine ürün ve hizmet geliştirme süreçlerinde planlama ve analizlerin ne şekilde yapılacağı da kurs aracılığıyla aktarılır. Kimi kurs merkezinde iş geliştirme eğitimi, iş geliştirme uzmanı eğitimi olarak da adlandırılır.
Genel olarak iş geliştirme eğitiminin dersleri şu şekildedir:
- İş Geliştirme Aşamaları Nelerdir?
- İş Geliştirme Yöntemleri Nelerdir?
- İş Planı Oluşturma
- Ürün ve İş Geliştirme Aşamalarında Başarılı Olmanın Yolları
- İş Analizleri
- Yeni İş Fikri Oluşturma ve Planlama
- İş Geliştirme Uzmanı Kimdir, Ne İş Yapar?
Derslerin tamamlanmasıyla kursiyerlerin bilgi kazanımlarını ölçen sertifika sınav uygulamasına geçilir. Sınav, çoktan seçmeli formatta hazırlanır. Yapılan sınav sonucunda belirlenen geçme notunu aşan kursiyerlere katılım belgesi veya iş geliştirme kurs bitirme sertifikası verilir.
İş Geliştirme Eğitimine Kimler Katılabilir?
İş geliştirme eğitimine, orta ve büyük ölçekli işletme ile şirketlerde çalışan herkes katılabilir. Özellikle CEO’lar, yöneticiler, insan kaynakları departmanı, Ar-Ge birimi ve üretim yönetimi departmanında çalışanlar eğitim aracılığıyla gerekli işlerde daha verimli çalışmayı öğrenebilirler. Ayrıca ileride kariyer hedefi olarak iş geliştirme uzmanı olmak isteyenler de mesleğe yönelik ön bilgiler edinmek amacıyla kursa katılabilirler.
Online İş Geliştirme Kursu Var Mı?
İş geliştirme eğitimi, yüz yüze ve online eğitim seçeneklerine sahiptir. İş geliştirme yöntemleri ve planlamalarını konu edinen eğitim, online kurs aracılığıyla da verilir. Bununla beraber online iş geliştirme eğitim kursu, yeterli katılımcının olması durumunda açılır. Açılan online iş geliştirme uzmanı eğitimi, iş hakkında ön bilgiler edinmeye yöneliktir. Açılan eğitim ayrıca ön bilgiler ile birlikte sertifika verme amacı da taşır. Genel olarak online iş geliştirme kurs programı, mesleğe yönelik ön bilgiler edinip yetkinliğini göstermek isteyenlere uygun bir seçenektir.
Online İş Geliştirme Eğitimi Faydalı mıdır?
Online kalite kontrol elemanı kursu, zaman ve mekân sınırlaması olmadan ön bilgiler edinmek isteyenlere göredir. Kursa katılmak isteyenler hazırlanan video ya da PDF içerik aracılığıyla meslekte dikkat edilmesi gerekenleri ve gerekli iş süreçlerini öğrenmiş olurlar. Bu bakımdan online iş geliştirme kurs programı, yararlı bir eğitim seçeneğidir.
İş Geliştirme Kursu Kazanımları
Eğitim sonunda kursiyerler;
- İş geliştirme kavramının neyi ifade ettiğini,
- İş geliştirmede kullanılan yöntemleri ve analizleri,
- İş planlamasında olması gereken unsurları,
- Finansal planlama sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri,
- İş geliştirme aşamalarının verimli ve başarılı olması için gerekli unsurları,
- Yeni ürün geliştirme sürecinde fikir bulma, analiz etme ve denetimin nasıl yapılacağını öğrenmiş olurlar.
İş Geliştirme Uzmanı Ne İş Yapar?
İş geliştirme uzmanının başlıca görevi, mevcut işletme planlarının ve uygulamalarının analizi ile ilgilenmektir. İş geliştirme uzmanları, özellikle ürün ve hizmet geliştirme aşamasında görev alarak bir ürünün nasıl geliştirilerek piyasaya etkin şekilde sürülmesi gerektiğini aktarır. İş geliştirme uzmanları başta üretim yönetimi olmak üzere pazarlama, finans, Ar-Ge ve insan kaynakları birimlerinde çalışırlar.
İş Geliştirme Kurs Sertifikası Ne İşe Yarar?
Kursiyerin aldığı sertifika, iş geliştirme uzmanlığı mesleğine aşina olduğunu gösterir. Kursiyer edindiği sertifikayı ilgili iş alanlarında öne çıkmak adına gösterebilir. Ayrıca alınan belge, mesleki yeterlilikler arasında gösterilen eğitim şartının da tamamlandığını kanıtlayan unsurlar arasındadır.
İş Geliştirme Kurs Belgesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Alınan iş geliştirme kurs belgesi ; üniversite ya da kurum onaylı olabilir. Genellikle üniversite onaylı sunulan belgeler, e-devlet üzerinden de sorgulanabilir özelliğe sahiptir. Belgeyi alan kişiler, mesleği yerine getirmek için lazım olan niteliklerden birini karşılar.