Ana SayfaBlogİç Mimar Ne İş Yapar? Ne Kazar Kazanır?

İç Mimar Ne İş Yapar? Ne Kazar Kazanır?

Mekân ve çevre tasarımı denince akla gelen mesleklerden olan iç mimarlık nedir, meslek çalışanları ne iş yapar? Yazımızda iç mimar ne iş yapar sorusuna ek olarak iç mimar olmak için gerekenleri ve mimarların sektör dahilinde ne kadar kazandıklarını irdeleyeceğiz.

İç Mimar Nasıl Olunur?

Bilindiği üzere mimarlık, tasarım gözü ve analiz yetkinliği gerektiren bir alandır. Bundan dolayı da çoğu alanda olduğu gibi mimarlıkta da izlenen yol mesleki eğitimden geçer. Mimar olmak isteyenlerin izlemesi gereken yol da Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden geçer. İç mimarlık yolunu tercih edecek kişilerin iç mimarlık ve çevre tasarımı ile iç mimarlık bölümlerini tercih etmeleri gerekir. İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü EA puan türünden öğrenci alırken iç mimarlık bölümü ise SAY alanında öğrenci kabul eder. İki bölüm arasındaki temel fark da çevre tasarımı ve iç mimarlık alanının çok daha kapsayıcı olmasıdır. Yine çevre tasarımı ve mimarlık bölümü, ergonomi ve işlevsellik ile beraber tasarım yönünü de içeren mimarlık bilgileri sunar.

Sonuç olarak ilgili bölümleri bitirenler, kağıt üzerinde iç mimar olmanın yolunu açmış olurlar. İç mimarlık mezunlarının gerçek anlamda iç mimar olmalarını sağlayan nitelikler ise eğitim ile aynı öneme sahiptir. İşe alımda da bir adım önde olmayı sağlayan mesleki nitelikler şu şekildedir:

  • İletişim ve sunum becerilerine sahip olmak,
  • Ekip çalışmasına açık olmak,
  • Tasarım ve dekorasyon alanındaki güncel gelişmeleri takip etmek,
  • İnisiyatif almak ve çözüm sunabilmek,
  • Analiz etme ve analitik düşünme yetkinliğine sahip olmak,
  • İleri düzey ofis programlarını kullanma bilgisi,
  • İngilizce başta olmak üzere yabancı dilde ifade etme kabiliyetine sahip olmak,
  • Estetik bakış açısına sahip olmak ve tasarım gözünü geliştirmek,
  • Üç boyutlu modelleme ve çizim programları hakkında ileri düzey bilgiye sahip olmak.

Yukarıdaki nitelikler, iç mimarın olmak isteyenlerin mutlaka karşılamaları gereken mesleğin gerekliliklerini ifade eder. Bununla birlikte bazı mesleki nitelikler, diğerlerinden de öne çıkabilir. Her firma ve işletme, iç mimarın yabancı dil bilmesini istemeyebilir; fakat iki ve üç modelleme ve çizim programlarını kullanmamak gibi bir durum kabul edilemez.

Yine iç mimarın müşterilerin istek ve gereksinimlerini iyi anlayarak çözüm sunmaları için de analitik düşünmeyi geliştirmeleri gerekir. Ayrıca iç mimarlar departmanlarına ve müşterilere de sunum hazırlamakla görevlidir. Bundan dolayı da iç mimar olacak kişinin mutlaka iletişim kurma ve sunum hazırlama becerisi konusunda kendini geliştirmesi lazımdır. İç mimar olmak için gerekenleri sıraladığımıza göre şimdi iç mimarların hangi görevler dahilinde ne iş yaptıklarına göz atalım.

İç Mimar Görevleri Nelerdir?

İç mimarların başlıca görevi, projenin detayları ve teknik bilgi ışığında tasarım unsurlarını ve planını ortaya çıkarmaktır. Bu kapsamda yapılan temel iş, yaşam alanlarını mekân ve mimarlık ilkelerine uygun şekilde tasarlamaktır.

Diyebiliriz ki iç mimarlar; projenin kapsama alanına dahil olan tüm konuları ve unsurları analiz ederek iç mekânın mimari düzenini ele alırlar. Kısacası iç mimarlık alanı; malzeme, donanım, altyapı sistemleri, havalandırma, ergonomi, mekândaki fonksiyon ve sirkülasyon gibi detayları içine alır. Bu kapsamda da tasarım gözüne de analiz yetkinliğine sahip iç mimarlardan yararlanılır.

Genel olarak ise iç mimarın görevleri şu şekildedir:

  • Projenin amaç ve gelir-gider dengesine uygun olarak tasarım geliştirme planı çıkarmak,
  • Müşterinin isteği ve projenin gerekliliklerini ışığında, mekân tasarımı için gerekli olan bilgi ve verileri toplamak,
  • Şirket hedefleri ve stratejilerine de uygun olacak şekilde özgün tasarım fikirleri ve planları geliştirmek,
  • Alanı kullanma ve alan verimliliği açısından mekân için çalışma programı oluşturmak,
  • Elektrik, aydınlatma, tesisat gibi altyapı hizmetlerini de içeren tasarım planı yaratmak,
  • Duvar kaplamasını, yer döşeme stillerini, mekân içi eşya kullanımı ve dekorasyon aksesuarlarını seçmek,
  • Bilgisayar destekli tasarım aracılığıyla plan ve fikirleri, çizim ve modelleme programlarını aktarmak,
  • Departmanlar ile birlikte projenin zaman çizelgesini ve tamamlanma süresini belirlemek,
  • İş sürecinde müşteri ile daimi iletişimi sürdürerek tasarım planı ve fikirlerini iletmek,
  • Değişkenleri ve plan gelişmelerini değerlendirerek projenin süreç yönetimini ele almak,
  • Güncel gelişmeleri ve yenilikleri takip ederek farklı müşteri gruplarının isteklerine yön vermek,
  • Projenin sona ermesiyle değerlendirme ve denetim sürecini ele almak.

Görüldüğü üzere iç mimarlık mesleğinde proje esaslı ilerleme söz konusudur. Bu kapsamda da iç mimarların departman özelinde proje ve süreç yönetimi konusunda bilgi sahibi olmaları gerekir. Ayrıca iş gereği de iletişim ve sunum konusunda da iç mimarların kendilerini geliştirmeleri önemlidir. Tüm bunlar dışında iç mimar, eğer çevre tasarımı konusunda da eğitim aldıysa sahnelerin ve çevrenin kullanımı ve tasarımı ile ilgili de süreçlerde yer alabilir. Genel olarak iç mimar ne iş yapar sorusunun cevabı da çalışılan alana ve alınan eğitime göre şekillenir.

İç Mimar Nerede Çalışır?

İç mimarlık mesleğinin iş olanaklarına yönelik sorunun cevabını da epey merak konusudur. Biz de yazımızın bu bölümünde iç mimarlar nerede çalışır sorusunun detaylı cevaplarını vereceğiz.

Öncelikle iç mimarlık mesleğinin özel sektör odaklı olduğunu belirtmeliyiz. İç mimarlık mezunları, alımları oldukça düşük olan kamu sektöründen ziyade özel sektöre yönelirler. Bunun en bariz nedenlerinden biri ise tabii ki özel sektör dahilinde artan iç mekân tasarımı geliştirme ve inşaat yapılarıdır.

İç mimarın çalışma yerlerini genel olarak şöyle sıralayabiliriz:

  • Mimarlık Ofisleri,
  • Mimarlık Ajansları,
  • Mühendislik Atölyeleri,
  • Mimar ve İç Mekân Tasarımı Danışmanlık Firmaları,
  • Mobilya İmalat İşletmeleri,
  • İnşaat Şirketleri,
  • Dekorasyon ve Yapı Şirketleri.

Buradan da anlaşılacağı üzere iç mimarlar, yapı tasarımının ele alındığı hemen her yerde çalışabilirler. Ayrıca kendine geliştiren iç mimarlar bulundukları iş alanında proje yöneticisi olarak da görev alabilirler. Yine yabancı dil becerisini geliştirenler için yurt dışı kapısının da iç mimarlara açık olduğunu belirtebiliriz.

İç Mimarın Maaşı Ne Kadardır?

Pek çok meslekte olduğu gibi iç mimarlıkta da maaşların yeri ayrı bir öneme sahiptir. İç mimar olmak isteyenlerin de dikkate aldıkları kriterlerden biri, sektör dahilindeki maaşlardır. Birçok meslekte olduğu haliyle iç mimarlık için de maaşı belirleyen temel kriterler mevcuttur. Bunlar genellikle kıdem ve çalışılan iş alanıdır. İç mimarların genel istihdam alanları özel sektör ağırlıklıdır. Bilindiği üzere özel sektördeki maaşlar da oldukça değişkendir. Bununla beraber iç mimarın ne kadar kazandığı ile ilgili birtakım şeyler söylemek mümkündür.

Yeni mezun iç mimarların asgari ücretin biraz üzerinde işe başladıkları bilinir. Kıdemli iç mimarlar ise 2022 yılı itibariyle 10.000 TL’yi geçen maaşlar alabilmektedirler. Genel olarak 2022 yılında iç mimar maaşları 6.500 TL ile 20.000 TL arasındadır. Ayrıca iç mimarlar, yetkinliklerine ve deneyimlerine balı pozisyonlarına da yükselebilecekleri için maaşının buna paralel olarak artacağını söyleyebiliriz. Yine yurt dışına çıkma imkânı bulunan kıdemli bir iç mimarın yaşam standartlarını iyileştirebilecek kadar fazla kazanabileceğini de eklemiş olalım.

İç mimar ne iş yapar sorusundan hareketle mesleğe yönelik merak edilenleri ele aldık. Eğer birbirinden farklı görev tanımlarına sahip meslekler hakkında detaylı bilgiler edinmek isterseniz meslekler yazı dizimize göz atabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.