Şüphesiz tüm yükseköğretim kurumları değerlidir; fakat bazı üniversiteler eğitim kalitesiyle ön plana çıkar. Özellikle de sağlık alanında hangi üniversitelerden mezun olunduğu özellikle önem taşır. Bu gerçekten yola çıkarak en iyi hemşirelik bölümü hangi üniversitede merak eden okuyucularımız için en iyi hemşirelik fakülteleri derlemesi yaptık.
Türkiye’deki En İyi Hemşirelik Fakülteleri
ÖSYM ve YÖK ATLAS verilerine göre Türkiye’de 151 üniversitede hemşirelik bölümü vardır. En iyi hemşirelik fakülteleri devlet üniversiteleri ile sınırlı da değil. Birçok vakıf üniversitesi de hemşirelik eğitiminde önemli bir noktaya ulaşmıştır. Araştırmalarımıza göre ‘en iyi’ olarak nitelendirebileceğimiz üniversiteler şöyle:
Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi
Koç Üniversitesi, üniversitelerin dünya sıralamasında kendine yer bulan sınırlı sayıdaki Türk üniversitelerinden biridir. Bir vakıf üniversitesi olan Koç Üniversitesi, hemşirelik alanında en saygın akreditasyon kuruluşlarından biri olan Accreditation Commission for Education in Nursing (ACEN) tarafından akredite edilen Türkiye’deki ilk ve tek fakültedir. Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi bünyesindeki sağlık bilimleri kütüphanesinde, öğrencilerin kitaplara eşit derecede ulaşabilmesi için sistematik düzen vardır. Fakültenin, sağlık kurumları ile iş birliği içinde olması sayesinde hemşire adayları sahada eğitim alma fırsatına sahip olurlar.
Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
Bahçeşehir Üniversitesi, hemşirelik için çok tercih edilen bir üniversitedir. Üniversite, yakın geçmişte en iyi üniversitelerden biri sayılmıştır. Güçlü kadroya sahip olan fakülte, son teknoloji ile donatılan hemşirelik laboratuvarına sahiptir. Üniversitenin, Medufication International GMBH ile yaptığı anlaşma sayesinde hemşirelik okuyan öğrenciler Almanya’da dil eğitimi alma ve çalışma fırsatına sahip olabilir.
İstanbul Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi (Cerrahpaşa)
En iyi hemşirelik fakülteleri listemize İstanbul Üniversitesi ile devam ediyoruz. Üniversite, Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biridir. Üniversitede öğrencilerin psikolojik destek imkânından faydalanması mümkün. İstanbul Üniversitesi Kariyer Geliştirme Merkezi (KAGEM) hemşirelik mezunlarını iş dünyasına yaklaştıran bir sistem uygulamaktadır. Hemşirelik fakültesinde hemşirelik haftası gibi özel günlere önem verilir. Fakültenin Evora Universitesi ile Erasmus öğrenci değişim programı anlaşması da mevcut.
Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi
Hemşirelik fakültesi söz konusu olduğunda ilk akla gelen devlet üniversitelerinden biri de Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi. Fakülte, Hemşirelik Eğitimi Akreditasyon Kurulu tarafından akredite edilmiştir. Fakültenin sosyal sorumluluk projeleri dikkat çekicidir. Fakültede ilk yardım eğitimleri de verilmektedir.
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
Acıbadem Üniversitesinin kuruluş amacı sağlık alanındaki bilim dallarını bir araya getirmektir. Üniversite, amacına uygun biçimde alanda öne çıkan üniversitelerden biri olmayı başarmıştır. Fakültede İngilizce hemşirelik eğitimi de verilir. Eğitimde simülasyon uygulamaları (Klinik Simülasyon ve İleri Düzey Endoskopik – Robotik Cerrahi Eğitim Merkezi – CASE) yoğunluktadır. Sağlık sektörüyle yakın iş birliği içindeki fakülte, gereken teknolojik altyapıya da sahip. Fakülte, HEPDAK (Hemşirelik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) tarafınca akredite edilmiştir.
Ankara Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi
Hemşirelik için en iyi üniversite önerilerimizde elbette Ankara Üniversitesi de var. Fakülte, Erasmus programı çerçevesinde sağlık alanında en iyi ülkelerle etkileşim içindedir. Yerleşkedeki Hemşirelik Esasları Laboratuvarı sayesinde hemşirelik öğrencileri; bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerileri ve yetkinlikleri kazanabilir. Üniversitenin web sayfasında hemşirelik öğrencilerinin aldıkları ödüller de paylaşılmıştır.
İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
İstanbul Medipol Üniversitesini, diğer hemşirelik fakülteleri arasında öne çıkaran özelliği mezunların %70’inin üniversiteye bağlı alanlarda çalışma olanağına sahip olmasıdır. İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Türkiye’de ilk kez hemşirelik alanında uygulanan bütünleşik yüksek lisans programına sahiptir. Fakülte, HEPDAK akreditesi alan ilk vakıf üniversitesi hemşirelik fakültesi özelliği de taşır. Fakültede İngilizce hemşirelik bölümü de vardır. Erasmus programıyla öğrencilerine yeni ufuklar açan fakültede, son teknolojiyle donatılmış laboratuvarlar mevcuttur.
Dicle Üniversitesi Atatürk Sağlık Bilimleri Fakültesi
Dicle Üniversitesi, hemşirelikte en çok tercih edilen ilk 5 üniversiteden biridir. Üniversite, derecelendirme organizasyonu Times Higher Education (THE) tarafından 2022 yılında dünyanın en genç üniversiteleri arasında yer almıştır. Üniversite uluslararası öğrenci değişim programları açısından bölgenin en aktif üniversitelerinden biridir. Üniversite, Türkiye’nin en büyük kongre merkezlerinden birine sahiptir. Hemşirelik fakültesinde 24 yılı deviren fakültede, öğrencilere simülasyon destekli eğitim beceri laboratuvarı imkânı sunulmaktadır.
Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde hemşirelik beceri laboratuvarına ek olarak;
- Doğum-kadın sağlığı ve hastalıkları hemşireliği uygulama laboratuvarı,
- Çocuk sağlığı ve hastalıkları hemşireliği anabilim dalı pediatri hemşireliği uygulama laboratuvarı da vardır.
Farabi, Erasmus ve Mevlâna Programlarının yürütüldüğü fakültede, eğitimde bütüncül yaklaşım kullanılır. Öğrenciler, değişik sağlık kurumlarında intörn olarak uygulama yapma fırsatına sahiptir.
Bezm-İ Âlem Vakıf Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
Bezm-İ Âlem Vakıf Üniversitesi, hemşirelik fakültesinde en iyi üniversitelerden biridir. Nitekim üniversite, Türkiye’nin ilk sağlık üniversitesi unvanına sahiptir. Üniversitenin sağlık bilimleri fakültesi, Hemşirelik Eğitimi Akreditasyon Kurulu tarafından akredite edilmiştir. Fakültede simülasyon uygulamaları yapılır. Ayrıca bilim ve kariyer günleri gibi etkinlikler sıklıkla düzenlenir.
Hemşirelik Fakülteleri Hakkında SSS
Hemşirelik bölümü, üniversitelerin sağlık bilimleri veya hemşirelik fakültesi bünyesinde açılan lisans programıdır. Dolayısıyla eğitim süresi 4 yıldır. Sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarının açılmasını sağlayan, Sağlık Bakanlığı ile YÖK arasındaki anlaşmanın bakanlık tarafınca fesh edilmesiyle birlikte hemşirelik ön lisans bölümleri kalkmıştır.
Hemşirelik, uygulamalı derslerin olduğu bir lisans programıdır. Klinik uygulama ilk üç yıl haftada iki gün yapılır. Bu sürelere staj da eklenir. Hemşirelik okuyan öğrenciler, ikinci ve üçüncü eğitim öğretim yılının sonunda yaz stajı (yaz klinik uygulama) yapmakla yükümlüdür. Staj süresi 10 gündür.
Hemşirelik bölümü, YKS say puan türüne öğrenci alımı yapar. Hemşirelik taban puanları her yıl değişkenlik gösterir. 2022 hemşirelik bölümü taban puanı 370,20296; başarı sırası ise 70.385 olmuştur.
Özetle;
Hemşirelik hangi üniversitede okunmalı merak edenler için en iyi hemşirelik fakülteleri listesi oluşturduk. Listemizde bölüm mezunlarının yorumlarını ve üniversitelere ilişkin araştırmalarımızın sonuçlarını harmanladık. Hemşirelik okuma konusunda kararlıysanız başlangıç maaşının düşük olduğunu ve nöbet sistemiyle çalışmaya yatkın olmak gerektiğini göz önünde bulundurmanızı öneririz. Hedefiniz daha yüksekse tıp alanındaki en iyi üniversiteleri yazdığımız şu yazımızı da okumanızı öneririz.