Güvenlik Sistemleri Nedir?
Güvenliği sağlamak amacıyla etkinleştiren güvenlik araçları, belli bir sistem düzeninde çalışır. Güvenlik kamerası, kayıt cihazları ve alarmlar başta olmak üzere ev, araç ve ofis güvenliği için güvenlik sistemleri devreye girer. Güvenliğin tesis edilmesi amacıyla sistemi kuran meslek elemanları ise alan bilgisine ve deneyimine sahiptirler. Meslek elemanlarının bilgi kaynaklarından biri ise güvenlik sistemleri kurslarıdır. Kurs, güvenlik için kurulan sistemlerin temel altyapısını oluşturmak için verilen eğitimler arasındadır.
Güvenlik Sistemleri Kursu Nedir?
Güvenlik sistemleri eğitim programı, kimi kurs merkezlerinde CCTV kursu olarak da geçer. Bu kısaltma, Türkçede kapalı devre televizyon anlamına gelir. Kısaca kamera görüntülerin kurulan sistem aracılığıyla başka bir yerden izlenebilmesi içerir. Genellikle güvenlik ihlalleri, suçla mücadele ve trafik kontrolü için kullanılır. Güvenlik sistemleri ise daha geniş bir kullanım içerir. Kurs aracılığıyla da güvenlik sistemlerinin kurulumu ve bakım-onarım işlemleri aktarılır.
Kurs sürecinde ev, araç ve iş yerlerinde kurulan güvenlik sistem araçları işlenir. Bu araçların nasıl kurulduğu ve olası arızalarda nasıl bakımının yapılacağı üzerinde durulur. Ayrıca meslek elemanının dikkat etmesi gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini de konu edinir.
Genel olarak güvenlik sistemleri kursunun ders içerikleri şöyledir:
- Güvenlik Sistemlerinde Temel Kavramlar
- Temel Elektrik-Elektronik Bilgisi
- Güvenlik Araçları Nelerdir?
- Güvenlik Sistemi Nedir?
- Temel Elektrik Devreleri
- Güvenlik Kamera Çeşitleri
- Dvr ve Nvr Kayıt Cihazları
- Güvenlik Sistem Kurulumu
- Güvenlik Sisteminin Bakım ve Onarım İşlemleri
- Güvenlik Sistem Kurulumu ve Bakımında İş Sağlığı-Güvenliği
Kursun genel ders içerikleri yukarıdaki gibidir. Bununla beraber CCTV kursu olarak adlandırılan güvenlik sistemleri kursunun ders içerikleri biraz daha farklılık içerir. Genel olarak eğitim sürecinin sona ermesiyle sertifika sınav uygulamasına geçilir. Kurs merkezinin belirlediği geçme notunu aşan katılımcılara da güvenlik sistemleri veya güvenlik sistemleri elemanı kurs bitirme belgesi verilir.
Güvenlik Sistemleri Eğitimi Süresi
Eğitim, çoğu kurs merkezinin belirlediği üzere en az 40 saatlik eğitim süresi sunar.
Güvenlik Sistemleri Kursuna Kimler Katılabilir?
Güvenlik sistemleri kursuna, bu alanda ön veya ileri seviye bilgiler edinmek isteyen herkes katılabilir. Ayrıca kurs aracılığıyla mesleki bilgi ve yetkinlik edinmek isteyenler de eğitime başvurabilirler. Güvenlik sistemleri alanında çalışmak için ise alanın tehlikeli iş kapsamında olduğunu bilmek gerekir. Yine elektrik-elektronik alan bilgisini artırmak ve mesleği icrasına engel olacak herhangi bir fiziksel soruna sahip olmamak gerekir.
Online Güvenlik Sistemleri Kursu Var Mı?
Güvenlik sistemleri elemanı eğitimi, yüz yüze ve online eğitim seçeneklerine sahiptir. Güvenlik sisteminin kurulum, bakım aşamalarını ve mesleki standartları konu alan kurs, uzaktan eğitim aracılığıyla da verilir. Bununla beraber online güvenlik sistemleri elemanı kursu, yeterli katılımcının olması durumunda açılır. Açılan online güvenlik sistemleri eğitimi, iş hakkında ön bilgiler edinmeye yöneliktir. Açılan eğitimler de ön bilgiler ile birlikte sertifika verme amacını da taşır. Genel olarak online güvenlik sistemleri elemanı, mesleğe yönelik ön bilgiler edinip yetkinliğini göstermek isteyenlere uygundur.
Online Güvenlik Sistemleri Elemanı Eğitimi Faydalı mıdır?
Online güvenlik sistemleri kursu, zaman ve mekân sınırlaması olmadan ön bilgiler edinmek isteyenlere göredir. Kursa katılmak isteyenler video veya PDF içerikler aracılığıyla meslekte dikkat edilmesi gerekenleri ve iş sağlığı-güvenliği önlemlerini öğrenmiş olurlar. Bu bakımdan güvenlik sistemleri programı, yararlı bir eğitim seçeneğidir.
Güvenlik Sistemleri Kursu Kazanımları
Güvenlik sistemleri eğitimi kursu sonunda katılımcılar;
- Güvenlik sisteminde kullanılan araç ve gereçleri,
- Güvenlik sistem kurulumu ve bakımında alınan İSG önlemlerini,
- Güvenlik sistemlerinin kurulumunda yapılan işlemleri,
- Temel elektrik-elektronik bilgisini,
- Güvenlik kamera çeşitlerini,
- Güvenlik sisteminin kurulum ve bakım işi ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri,
- Güvenlik sisteminin bakım ve onarım işlemlerini öğrenmiş olurlar.
Güvenlik Sistemleri Elemanı Ne İş Yapar?
Mesleki ve teknik eğitim yolunu başarıyla geçenler, güvenlik sistem kurulumu ve bakımı işini gerçekleştirebilirler. Meslek elemanları genel olarak güvenlik sistemleri teknisyeni olarak görev yaparlar. İş planına ele alarak görevleri yerine getiren çalışanlar, sistem montajı ve bakımı ile ilgilenirler. Bunun yanında periyodik bakımlar doğrultusunda arıza tespit işlemlerini de yerine getirirler.
Güvenlik Sistemleri Sertifikası Ne İşe Yarar?
Kursiyerin aldığı sertifika, güvenlik sistemleri teknisyen mesleğine aşina olduğunu gösterir. Kursiyer edindiği sertifikayı ilgili iş alanlarında öne çıkmak adına gösterebilir. Ayrıca alınan belge, mesleki yeterlilikler arasında gösterilen eğitim şartının da tamamlandığını kanıtlar.
Güvenlik Sistemleri Belgesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Alınan güvenlik sistemleri elemanı; MEB, üniversite veya kurum onaylı olabilir. Genellikle MEB veya üniversite onaylı sunulan sertifikalar, e-devlet üzerinden de sorgulanabilir özelliğe sahiptir. Belgeyi alan kişiler, mesleği yerine getirmek için gerekli olan niteliklerden birini karşılar.