Grafik Tasarım Nedir?
Grafik tasarım, görsel içerik üretmeyi ve düzenlemeyi kapsayarak tasarımsal ilkeleri içine alan bir iş alanıdır. Grafik tasarım alanı, grafik tasarımı ilkelerine bağlı kalarak oldukça geniş işlerde görselliği öne çıkarmayı amaçlar. Grafik tasarım alanında çalışan grafikerler veya bir diğer adıyla grafik tasarımcılar, kendi yaratıcılıklarını yansıtmak dışında istenilen görsel tasarım işlerini de yerine getirirler. Grafik tasarımcısının edindiği bilgi kaynaklarında biri ise grafik tasarım eğitimleridir. Üniversite eğitimi dışında grafik tasarım kursları da mesleği yerine getirmek için faydalı bir başlangıç sunar.
Grafik Tasarım Eğitimi Nedir?
Grafik tasarımı, içerik olarak bir fikrin görsel odaklı şekilde nasıl düzenlenmesine yönelik bilgileri içerir. Özellikle kurumsal kimlik için önemli bir gösterge olan grafik tasarımı, görsel içeriklerin belli kurallar ve şablonlar aracılığıyla oluşturulmasına kaynak olur. Grafik tasarımı eğitimi de görsel içerik üreticiliğine dair bilinmesi gerekenleri temel alır ve görsel düzenleme programlarının etkin bir şekilde kullanılmasını kapsar.
Grafik tasarımı eğitimi, grafik tasarım alanında hakim olarak kullanılan görsel içerik türlerini ele alır. Reklam tasarımı, görsel kimlik tasarımı, kullanıcı deneyimi tasarımı, baskı tasarım ve ambalaj tasarımı türlerini ele alarak tasarımsal ögelerin nasıl kullanılacağını aktarır. En işe yarar bilişim eğitimlerinden biri olan grafik tasarım, iş dünyasının da önemsediği bir yetkinliği ifade eder. Grafik tasarım kursunu tamamlayan kursiyer, grafik tasarım alanında uygulanabilir bilgiler edinerek kurstan ayrılır. Ayrıca grafik tasarım kursları, kurstan başarıyla ayrılanlara MEB, üniversite ya da kurum onaylı belge vererek yetkinliklerini gösterme olanağı sunar.
Görsel içerik üretimine ve sunumuna odaklanan grafik tasarım kursu; kurumsal kimlik çalışmaları bağlamında grafik tasarım programlarının nasıl kullanılacağına değinir. Photoshop ve Illustrator başta olmak üzere sektörde sıklıkla kullanılan Corel Draw ve Indesign programları da eğitimin bir parçasıdır.
Grafik tasarımı eğitiminin genel konu başlıkları ise şöyledir:
- Görsel Tasarımı İlkeleri
- Renk Teorisi
- 2D ve 3D Kavramları
- Vektörel ve Pixel Kavramları
- Görsel Düşünme ve Kompozisyon Oluşturma
- Adobe Programlarının Tanıtımı
- Adobe Photoshop Kullanımı
- Adobe Illustrator Kullanımı
- Adobe Indesign Kullanımı
- Corel Draw Kullanımı
- Kurumsal Kimlik Çalışmaları
- Proje ve Uygulama Örnekleri
Eğitim, iş dünyasında da sıkça kullanılan Adobe grafik tasarım programlarına özel bir yer ayırır. Bunun yanında bazı grafik tasarım kursları, yalnızca tek bir program öğretme amacı da taşıyabilir. Ayrıca grafik tasarım kursları sadece yüz yüze eğitim seçeneğine de sahip değildir. Online eğitim veren grafik tasarım kursları da ilgili programlara yönelik detaylı bilgiler sunarak eğitim sonrası sertifika verir.
Grafik Tasarım Eğitimine Kimler Katılmalı?
Grafik tasarım kursuna, grafik tasarım programlarını detaylı bir şekilde öğrenmek isteyen herkes katılabilir. Eğitime katılımın ön şartı ise programların yüklü olduğu bir bilgisayara sahip olmaktır. Grafik tasarım alanında bilgilerini artırmak isteyenler ve tasarımın çok yönlü dünyasında iş arayanlar da eğitime katılarak grafik tasarım işlerinin nasıl uygulandığını öğrenebilirler. Aşağıdaki meslek gruplarında yer alan kişilerin de eğitime katılmaları kendi mesleki gelişimleri için öne çıkarıcıdır:
- Reklamcılık
- Dijital Pazarlama-SEO
- Web Tasarım- Yazılım
- Sosyal Medya
- Pazarlama
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
Bununla birlikte grafik tasarım eğitimi, bilgisayarı olan ve grafik tasarım öğrenmek isteyen herkese açıktır.
Grafik Tasarım Sertifikası Ne İşe Yarar?
Grafik tasarım eğitimi sonrasında verilen sertifika, görsel tasarım alanında dişe dokunur işler ortaya çıkarılabileceğinin bir göstergesidir. Sertifika sahibi kursiyer, iş hayatının bir parçası hâline gelen görsel tasarım odaklı meslekleri yerine getirebilir. Kendini geliştirmesi durumunda reklam ajansları başta olmak üzere kullanıcı deneyimi tasarımı, web tasarımı ve ambalaj tasarımı alanlarında da çalışabilir. Grafik tasarım sertifikası, popülerleşen tasarım programlarının kullanılabileceğini kanıtlar. Özellikle bu alanda iş arayanlar, sertifikalı programlara katılarak tasarımda neler yapabildiklerini gösterebilirler. Yine kurs sonrası uyguladıkları projeleri de portfolyo olarak sunabilirler.
Grafik tasarımı eğitiminin kazanımları şu şekildedir:
- İş dünyasının sık kullanılan grafik tasarım programlarını detaylıca öğrenmek,
- Görsel tasarım ilkelerini bilerek yaratıcı işler ortaya çıkarmak,
- Yaratıcı ve görsel düşünme becerisini geliştirmek,
- Reklam tasarımı hakkında bilgi sahibi olmak,
- Grafik tasarım alanında fikir geliştirmek,
- Bilgisayar destekli tasarımında yapılan hataları öğrenmek,
- Kurumsal kimlik kapsamında görsel ögelerin nasıl uygulanması gerektiğini öğrenmek.
Grafik Tasarımcı Ne Yapar?
Grafik tasarımcı veya grafiker, görsel tasarımı konu alan işler ortaya çıkarır. Bireysel ya da kuruma bağlı olarak çalışarak müşterilerin beklenti ve isteklerini baz alır. Sosyal medya içerikleri, web içerikleri, basılı içerikler ve reklam amaçlı görsel içerikleri hazırlar.
Yaratıcılığını ve görsel düşünme tekniklerini kullanarak beklentilere uygun tasarımı üretir. Ayrıca bazı grafik tasarımcılardan, video ve fotoğraf düzenlemeleri de istenebilir. Grafik tasarımcısının ön plandaki görevi ise yeni bir görsel tasarım içeriği hazırlamaktır. Grafik tasarımcı, bilgisayar destekli tasarımdan yararlanarak reklam, proje, web sayfaları görselleri ve kurumsal kimlik çalışmalarını hazırlayarak kuruma veya müşteriye sunar.
Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur?
Grafik tasarımcı, görsel tasarım alanında eğitim alan kişidir. Lise, üniversite veya kurs aracılığıyla tasarım dünyası hakkında bilgi edinenler, staj veya tam zamanlı iş kapsamında çalışmaya başlayabilirler. Grafik tasarımı eğitimi veren üniversite bölümleri ise Güzel Sanatlar Fakültesi veya Sanat ve Tasarım Fakültesine bağlı olarak bilgi aktarırlar. İlgili bölümlerden mezun olanlar, çok daha kapsamlı bilgiler öğrenirler ve tasarımsal bakış açısına sahip olurlar.
Grafik tasarım kursunu bitirenler ise iletişim, reklamcılık ve medya alanında iş bulabilirler. İş bulmayı kolaylaştırmak için ise kursiyerin daha önceki çalışmalarına dair portfolyo sunumunun olması gerekir. Kurs boyunca uyguladığı çalışmaları içeren bir portfolyo, işe alım için de öne çıkarıcı bir unsurdur. Ayrıca İngilizce bilmek, grafik tasarım ile ilişkili bölümlerden mezun olmak ve yaratıcı bakış açısına sahip olmak da önemsenen diğer niteliklerdendir.