Görüntü ve Ses Sistemleri Nedir?
Görüntü ve ses elde etmeye olanak sağlayan sistemsel araçlar, belli bir elektriksel düzen ile çalışır. Görüntü ve ses sistemleri olarak adlandırılan sistem, görüntü ve ses ekipmanlarının çalışmasını sağlar. Görüntü ve ses sisteminin kurulumu, bakımı ve onarımı konusunda ise bu konuda eğitim alan teknisyenler görevlendirilir. Teknisyenlerin eğitim kaynaklarından biri ise görüntü ve ses sistemleri kursudur.
Görüntü ve Ses Sistemleri Kursu Nedir?
Kurs programı, görüntü ve ses sisteminin kullanım alanlarındaki kurulum, bakım ve onarım işlemlerini kapsar. Eğitim, meslek edindirme ve tehlikeli işlere yer veren kurumlar tarafından verilir. Kurs süreci, temel elektrik bilgisi ve devrelerini içeren dersler sonrasında meslek elemanının dikkat etmesi gerekenler işler. Kimi kurs merkezi kapsamlı bir eğitim sunarken kimisi de mesleği tanıtıcı ve başlangıç bilgileri sunar.
Kursun genel olarak ders içerikleri de şöyledir:
- Görüntü ve Ses Sistemleri Nelerdir?
- Temel Elektrik-Elektronik Bilgisi
- Elektrik Devreleri
- Elektronik Devre Kurulumu
- Görüntü ve Ses Sistem Kurulumunda Kullanılan Araç ve Gereçler
- Ses ve Görüntü Sistem Arızaları ve Onarımı
- İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri
Genel itibariyle yukarıdaki dersler, meslek elemanının yaptığı işlerin bilgisini içerir. Kurs sonunda ise ders içeriklerini kapsayan sertifika sınavı uygulamasına geçilir. Yapılan sertifika sınav uygulamasının ardından kurs bitirme sertifikası verilir.
Görüntü ve Ses Sistemleri Kursu Eğitim Süresi
Eğitim, çoğu kurs merkezinde en az 40 saat sürecek şekilde verilmektedir.
Görüntü ve Ses Sistemleri Eğitimine Kimler Katılabilir?
Görüntü ve ses sistemleri kursuna, bu alanda bilgi edinmek isteyenler katılabilir. Ayrıca görüntü ve ses teknisyeni olarak çalışmak isteyenler de ön bilgi edinme amacıyla kurstan yararlanabilirler.
Online Görüntü ve Ses Sistemleri Kursu Var Mı?
Görüntü ve ses sistemleri eğitimi, yüz yüze ve online eğitim seçeneklerine sahiptir. Kalite kontrol aşamalarını ve mesleki standartları konu alan eğitim, online kurs aracılığıyla da verilir. Bununla beraber online görüntü ve ses sistemleri eğitimi, yeterli katılımcının olması durumunda açılır. Açılan online görüntü ve ses sistemleri eğitimi, iş hakkında ön bilgiler edinmeye yöneliktir. Açılan eğitimler, ön bilgiler ile birlikte sertifika verme amacını da taşır. Genel olarak online görüntü ve ses sistemleri , mesleğe yönelik ön bilgiler edinip yetkinliğini göstermek isteyenlere uygundur.
Online Görüntü ve Ses Sistemleri Eğitimi Faydalı mıdır?
Online kalite kontrol elemanı kursu, zaman ve mekân sınırlaması olmadan ön bilgiler edinmek isteyenlere yöneliktir. Kursa katılmak isteyenler video veya PDF içerikler aracılığıyla meslekte dikkat edilmesi gereken noktaları ve iş sağlığı-güvenliği önlemlerini öğrenmiş olurlar. Bu açıdan online görüntü ve ses sistemleri programı, yararlı bir eğitim seçeneğidir.
Görüntü ve Ses Sistemleri Kursu Kazanımları
Görüntü ve ses sistemleri eğitimini tamamlayan kursiyerler;
- Görüntü ve ses sisteminin nasıl kurulması gerektiğini,
- Görüntü ve ses sistem kurulumunda kullanılan ekipmanları,
- Görüntü ve ses sistemlerindeki arızalarının nasıl tespit edilmesi gerektiğini,
- Ses ve görüntü ekipmanlarının gerekli bakım ve kontrollerini ele almayı,
- İş sağlığı ve güvenliği kapsamında alınması gereken güvenlik önlemlerini öğrenmiş olurlar.
Görüntü ve Ses Teknisyeni Ne İş Yapar?
Genel olarak meslek elemanlarının iş tanımlarında yer alan görevler şöyledir:
- Ses, ışık ve görüntü sisteminin kurulumunu gerçekleştirmek,
- Görüntü, ışık ve ses sisteminin arıza tespitini ve bakım-onarımı yapmak,
- Prodüksiyon veya ev sinema sistemini kurmak,
- Görüntü ve ses verilerini sayısallaştırmak, sıkıştırmak,
- Ses girişlerini kontrol etmek,
- Ses ve görüntü bağlantılarını kurmak.
Görüntü ve Ses Sistemleri Sertifikası Ne İşe Yarar?
Kursiyerin aldığı sertifika, kalite kontrol elemanı mesleğine aşina olduğunu gösterir. Kursiyer edindiği sertifikayı ilgili iş alanlarında öne çıkmak adına gösterebilir. Ayrıca alınan belge, mesleki yeterlilikler arasında gösterilen eğitim şartının da tamamlandığını ispatlar.
Görüntü ve Ses Sistemleri Sertifikası Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Alınan görüntü ve ses sistemleri sertifikası; MEB, üniversite veya kurum onaylı olabilir. Genellikle MEB veya üniversite onaylı sunulan belgeler, e-devlet üzerinden de sorgulanabilir özelliğe sahiptir. Belgeyi alan kişiler, mesleği yerine getirmek için lazım olan niteliklerden birini karşılar.