Ana SayfaBlogGayrimenkul Danışmanlığı Nedir?

Gayrimenkul Danışmanlığı Nedir?

Gayrimenkul veya diğer bir adıyla emlak danışmanlığı, adını sık sık duyduğumuz emlakçıdan biraz daha farklı bir meslektir. Emlak alımı-satımı ile ilgilenmekten çok daha fazlasını ifade eden emlak danışmanı, çeşitli görevler edinerek danışanlarına en iyi hizmeti sunmayı amaçlar. Peki dünyada ve ülkemizde gayrimenkul danışmanlığı neyi ifade eder? Başarılı gayrimenkul danışmanlığı için neler gereklidir? İçeriğimizde bu soruları ele alacağız.

Emlak Danışmanlığı Nedir?

Gayrimenkul danışmanlığı, bildiğimiz emlakçıdan farklı olarak daha kapsamlı hizmetleri içeren bir danışmanlık türüdür. Gayrimenkul danışmanlığında emlak alım-satım işlemleri dışında emlak pazarlaması, yatırıma yönlendirme ve finansal analiz gibi konu başlıkları da ön plandadır. Zaten emlak danışmanlığını, emlakçıdan ayıran yönler de bunlardır.

Gayrimenkul danışmanlık hizmeti; alım- satım ile ilgili işlemlerde çok daha etkin bir rol üstlenir. Danışmanlık hizmeti kapsamında kendisine başvuran danışanları ya da alıcıları, çeşitli analiz ve gözlemler sonucunda uygun gayrimenkule yönlendirir. Günümüzde emlakçılığın olumsuz imajından ötürü gayrimenkul danışmanlığı, daha kaliteli ve verimli bir hizmet politikası benimsemek zorundadır. Bunun yolu da sektöre adım atmayı planlayan ve hâlihazırda sektörde yer alan emlak danışmanlarından geçer.

İdeal anlamda emlak danışmanı, emlakçıdan ayrılmak için danışmanlık hizmetini kapsamını genişletir. Maalesef ülkemizde emlak danışmanlarının bir kısmı, aynı emlakçı gibi çalışmayı hedefliyor ve gelecek olan komisyon ücretine odaklanıyor. Oysa donanımlı bir gayrimenkul danışmanı, kendini geliştirmesine bağlı olarak daha fazla gelir elde etme imkânına sahip olur.

Gayrimenkul Danışmanı Nasıl Olunur?

Gayrimenkul danışmanı, işin okulunu okuyup mesleğe başlayabileceği gibi daha sonradan da emlak işine geçebilir. Gayrimenkul danışmanı olmak için okunabilecek ilk bölüm ise emlak yönetimi bölümüdür. Gayrimenkulü ilgilendiren alanlardaki bölümlerden mezun olmak, zorunlu olarak görülen birtakım süreçlerden de muaf olmayı içerir. Bununla birlikte emlak danışmanlığını ilgilendiren konulardaki bölümler de okunabilir. Örneğin; halkla ilişkiler, ekonomi veya pazarlama gibi.

Türkiye’de gayrimenkul danışmanı olmanın resmi koşullarına göz attığımızda karşımıza Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik çıkar. Gayrimenkul danışman adaylarını ilgilendiren bir numaralı resmi mevzuat da budur. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik, emlakçı ve emlak danışmanı olmayı bazı ön koşullara bağlar. Buna göre öncelikle yetki belgesi almak gerekir. Emlak işi yapabilmek için istenen yetki belgesinin ise belli başlı şartları vardır. Emlak yetki belgesi alma şartlarına göz atmak için de yetki belgesi nasıl alınır adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Resmi süreçler dışında ise gayrimenkul danışmanı olmak için istenen bazı nitelikler söz konusudur. Her şeyden önce emlak işi, girişimcilik ve insan odaklı bir özelliğe sahiptir. Yani gerektiği zamanlarda müşteriyle sürekli iletişim hâlinde olmak gerekir ve emlak işini ilerletmek için girişimcilik faaliyetleri izlenir. Emlak danışmanının sahip olduğu özelliklerinden biri olarak müşteri odaklılığı takip etmek de vardır. Peki nitelikli bir gayrimenkul danışmanı hangi bilgilere sahip olmalı?

Emlak danışmanının görevleri arasında olan portföy yönetimi, gayrimenkullerin alımı ve satımını kolaylaştırmanın en gerekli unsurudur. Gayrimenkul portföyü, müşterinin uygun konutu bulabilmesi  adına baktığı bir sunum dosyasıdır. Günümüzde emlak portföyleri, dijital ortamda müşteriler ile paylaşılan bir sunum hâline geldi. İşte bu durum da gayrimenkul danışmanının internet üzerinden emlak pazarlamasına giriş yapmasını gerektiriyor. Kısacası günümüzün ve geleceğin gayrimenkul danışmanı, aşağıdaki niteliklere sahip olarak emlak işini yönetir:

  • Gayrimenkulleri, hukuki ve ekonomik boyutları ele alacak kadar finansal analiz ve hukuk bilgisine sahiptir.
  • Finans-para piyasası başta olmak üzere gayrimenkul sektörü özelinde risk analizi, müşteri yönetimi ve emlak pazarlaması hakkında bilgi ve fikir sahibidir.
  • Müşteriyi önce dinler, daha sonra ise onu anlayarak müşteri beklentisine uygun portföy arayışında bulunur.
  • Sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip olarak müşteri odaklı bir iletişim süreci planlar.
  • İletişim becerilerinin yanı sıra organizasyon becerilerini de geliştirerek müşteriyle planlı bir görüşme düzenler.
  • Gayrimenkul sektörünün gidişatını takip etmek ve yabancı müşterilere de hizmet vermek için yabancı dil bilgisine sahiptir.

Gayrimenkul Danışmanlığı Sertifikası Ne İşe Yarar?

Gayrimenkul danışmanı olmanın yollarından birinin yetki belgesi olduğunu belirttik. Muaf olanlar dışında danışman adaylarının yerine getirmesi gereken yetki belgesi şartlarından biri ise emlak danışmanlığı eğitimidir. Emlak danışmanlığı kursu, yönetmelikte belirtildiği hâliyle en az 100 saatlik bir eğitim süreci içermelidir.

Eğitim sonunda verilen gayrimenkul danışmanlığı sertifikası ise yetkinliği ispatlamak ve bir sonraki aşamaya geçmek için zorunludur. Bu aşama ise mesleki yeterlilik sınavlarıdır. Mesleki yeterlilik sınavlarına hazırlanmanın yolu da emlak danışmanlığı eğitiminden geçer. Çünkü kursun temel amacı taşınmaz ticareti hakkında mesleki yeterlilik kazandırmaktır. Emlak danışmanlığı kursu da yüz yüze ve uzaktan eğitim koşullarına bağlı olarak kursiyerlere açılıyor.

Şu anki resmi sürece göre de sertifika sınavından en az 50 puan alan kursiyerler, MYK sınavlarına girme hakkına sahip oluyorlar. Sonuç olarak gayrimenkul danışmanlığı ülkemizde, resmi koşullarla denetim altına alınan bir mesleki unvandır. Bundan dolayı da bu mesleği yerine getirmek için resmi ve resmi olmayan süreçleri mutlaka tamamlamalısınız. Bizden size ufak bir tavsiye daha olsun. Eğer başarılı bir emlak danışmanı olmak istiyorsanız yatırım emlak danışmanlığı alanına da giriş yaparak ilerlemeyi düşünebilirsiniz. 

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.