Ana SayfaBlogİş DünyasıFreelance Ne Demek? En İyi Freelance Siteleri Hangileri?

Freelance Ne Demek? En İyi Freelance Siteleri Hangileri?

Teknoloji ve dijital dönüşüm iş yapma biçimlerini köklü biçimde değiştirdi. İş dünyasında yeni kurallar eskiyi dönüştürürken freelance ne demek daha çok kişi tarafından merak ediliyor. Freelance ve freelancer kavramlarına açıklık getirdik ve en iyi freelance siteleri derledik.

Freelance Nedir?

Freelance Türkçede serbest çalışma olarak karşılık bulur. Buna göre freelancer ne demek sorusunu kurumdan, ofis ortamından ve mesai saatlerinden bağımsız çalışma yöntemi; freelancer nedir sorusunu ise freelance çalışma yöntemiyle gelir elde eden kişi olarak yanıtlayabiliriz. Freelancer ne kadar kazanır sorusunun yanıtı ise tahmin edebileceğiniz üzere yapılan işe ve proje sayısına göre farklılık gösterir.

Bir çalışma şekli olan freelance birtakım dezavantajlara ve avantajlara sahiptir. Freelance çalışmanın avantajları şöyledir:

  • Freelance çalışanlar için şüphesiz en büyük avantaj belirli bir saate bağlı olunmamasıdır. Bu yöntemde çalışacağınız zaman dilimini kendiniz belirleyebilirsiniz. Bu noktada önemli olan teslim süresini kaçırmamaktır. Teslim süresinin aşılması durumunda aynı kişi veya kurumlarla çalışmaya devam etmek mümkün olmayacaktır.
  • Freelance kavramının anlamının serbest çalışma olduğunu belirtmiştik. Bu çalışma yönteminde serbest çalışma kavramının hakkını veren bir başka özellik yapacağınız işi belirleyebilmenizdir. Sizin için katma değeri en yüksek proje üzerinde çalışabilirsiniz. Bu sayede iş yükünü de ayarlayabilirsiniz. Üstelik sevdiğiniz, ilgi duyduğunuz işi yapmanız da mümkün olur.
  • Freelance hizmet veren bir kişi kendi işinin patronudur. Dolayısıyla kaç proje üzerinde çalışacağınıza kendiniz karar verebilirsiniz. Freelance işlerin farklı kişi veya kurumlardan alınması daha çok bağlantı anlamına gelir. İşleri kendinizce önceliklendirebilirsiniz, kimsenin onayına sunmanız gerekmez.
  • Freelance meslekler online ortamda yapıldığından giyim konusunda rahat olabilirsiniz. Video konferans yapmadığınız sürece istediğiniz kıyafeti giyinebilirsiniz. Yalnız çalışma ortamına uygun biçimde giyinmenin motivasyon açısından avantaj sağlayacağını da belirtmeliyiz.
  • Freelance çalışırken işi kendiniz seçebildiğiniz gibi işi nasıl bir ortamda yapacağınızı da kendiniz belirleyebilirsiniz. Bu sayede dikkat dağıtan ortamlardan tamamen uzak kalabilirsiniz.

Bazı platformlarda “freelance çalışma için özgürlük mü, modern kölelik mi” şeklinde ifadelere rastlayabilirsiniz. Çünkü freelance çalışmanın dezavantajları da vardır. Serbest çalışmaya karar vermeden önce şu hususları da göz önünde bulundurmanızı öneririz:

  • Freelance işler yaygınlık gösterse de bu çalışma yönteminin iş disiplini açısından faydalı olmayacağına yönelik önyargılar da vardır. Bu da bir projeyi üstlenirken zorluk yaşayabileceğiniz anlamına gelir.
  • Çalışma hayatında 5 dakika kahve molası verdiğinizde mesai arkadaşınızla kısa bir sohbet etmenin ne kadar kıymetli olabileceğini düşünmüş müydünüz? Freelance çalışma yönteminde asosyal olmasanız bile çok sosyal olmanız pek mümkün olmayacaktır.
  • Serbest çalışırken tek başına olduğunuz için yaptığınız işleri denetleyerek eksiklikler konusunda sizi uyarabilecek biri yoktur. Dolayısıyla işi teslim etmeden önce ince eleyip sıkı dokumalısınız.
  • Freelance çalışmada dikkat dağıtan unsurların olmaması kimi zaman dezavantaja dönüşebilir. İş için uzun süre vakit ayırmanın mümkün olması zihin yorgunluğuna neden olabilir. Uzun süre bilgisayar başında çalışmanın duruş bozukluğu, göz bozukluğu gibi etkileri de olur.
  • Serbest çalışma yöntemiyle çalışıyorsanız bilgisayarın ve internet bağlantısının olduğu her yer sizin için ofis ortamı olacaktır. Bu durum bir avantajdır; fakat her çalışma için farklı bir ortamı seçmek verimliliği önemli ölçüde düşürebilir.
  • Emeklilik ve sağlık sigortası gibi yan haklar bu çalışma yönteminde yoktur.
  • Freelance işlerde verimlilik için en önemli husus iş disiplini sağlayabilmektir. İşleri erteleme eğilimi iş disiplini sağlayama engel olur.
en çok kazandıran freelance işler

En Çok Kazandıran Freelance İşler

2018 yılında Dünya Ekonomik Forumu kapsamında yapılan bir araştırma, freelance çalışan sayısının gelecek 10 yılda iş gücünün yarısını aşacağını ortaya koymuştur. Günümüzde freelance çalışan sayısını veren bir araştırma yok; fakat dünya çapında yaklaşık 1,1 milyar kişinin freelance çalıştığına yönelik tahminler var. Sivil toplum kuruluşu Peerism’in öngörüsü, 2030 yılında küresel iş gücünün %80’ini freelance işlerin oluşturacağı yönünde. Peki, bugün en çok kazandıran freelance işler hangileri?

Freelance meslekler daha çok bilginin yoğun olduğu alanlardaki mesleklerdir. Freelance yapılabilecek işler arasında en popüler olanlar şunlardır:

  • Online İçerik Editörlüğü

Yapılan araştırmalar Google’da yalnızca 1 saniyede 86.000’den fazla arama yapıldığını ortaya koymuştur. Bu veri içerik pazarlamasının ne denli önemli olduğunun göstergesidir. İçerik pazarlaması bu denli önem kazanırken içerik üreticiliği de gözde bir meslek haline geldi. Serbest freelance çalışarak para kazanma hedefi olanlar da içerik üreticiliğini radarına aldı.

İçerik üreticisi olmak için hayal gücünün kuvvetli olması veya Türkçeyi doğru kullanmak yeterli değildir. İçerik üreticiliğinde önemli olan üretilen içeriğin Google dostu olmadır. Bu noktada devreye SEO (arama motoru optimizasyonu) girer. İçerik üreticisi olmak istiyorsanız SEO konusunda bilgi sahibi olmalısınız.

  • SEO Uzmanlığı

İçerik üreticisi veya içerik editörü olarak çalıştıktan sonra gelebileceğiniz en önemli aşama SEO uzmanlığıdır. SEO uzmanı olmak için Google hizmetlerinin nasıl kullanıldığını bilmeniz, dijital pazarlama ve sosyal medya yönetimi konularında bilgi sahibi olmanız gerekir.

  • Oyun Geliştiriciliği

Bilgisayarla ilgili bir lisans mezunuysanız, özellikle de yazılım mühendisliği mezunuysanız oyun geliştirici unvanıyla freelancer olarak çalışabilirsiniz. Bu işi yaparak yüksek miktarda para kazanmanız da olasıdır. Oyun geliştirebilmek için C++, C#, Python bilmeniz önem taşır.

  • Grafik Tasarım

Grafik tasarım da freelancer işler arasındadır. Bilgisayar ortamında tasarım işleri yapmak için Adobe Photoshop gibi tasarım programlarına hakim olmanız gerekir. Grafik tasarım işinde de diğer freelance işlerde olduğu gibi proje sayısı arttıkça alınan ücret artacaktır.

  • Web Tasarım

Web grafik tasarımı grafik tasarımı ile ilişkili bir alandır. Web sitesinin arama motorlarında erişilebilir olmasını sağlamaya dayanır. Profesyonel web tasarımına hem kurumlar hem de bireysel web sitesi olan bireyler ihtiyaç duyarlar.

  • Çevirmenlik

Freelance olarak çok tercih edilen mesleklerden biri de çevirmenliktir. Yabancı dili iyi seviyede biliyorsanız freelance çalışma sisteminde bu işi yapabilirsiniz. Özellikle de İngilizce dilini iyi seviyede bilmeniz daha çok iş almanız anlamına gelebilir.

En İyi Freelance Siteleri

Freelance çalışma yönteminin benimsenmesiyle birlikte freelance çalışma siteleri de artış gösterdi. Bazı siteler ise özellikleriyle dikkat çekiyor. İşte, en iyi olarak nitelendirebileceğimiz freelancer siteleri:

  • Proje Kurdu

Proje Kurdu, Türkiye’nin ilk online freelance sitesidir. Sitede freelance olarak hizmet verebileceğiniz alanlar şunlardır: Web geliştirme, yazılım/teknoloji/, multimedya/tasarım, yazı/çeviri. Sitede güncel proje sayısı 9 bini aşmıştır.

  • Bionluk

Bionluk da Türk freelancer siteler arasında öne çıkan bir sitedir. Sitede müşteriler alıcı, hizmet verenler ise satıcı olarak adlandırılır. Bu sitede freelance çalışabileceğiniz alanlar şunlardır: Grafik tasarım, internet reklamcılığı, yazı/çeviri, yazılım/teknoloji, video/animasyon, ses/müzik, iş/yönetim.

  • Uzmankirala

Freelance eleman olarak çalışabileceğiniz sitelerden biri de uzmankirala. Bu sitede kategori oldukça geniş. Nitekim site kendini “Türkiye’nin en büyük freelance iş portalı” olarak tanımlamış. Sitede girilen projelerin bütçe toplamı 321,885,660 TL, freelance iş ilanı sayısı ise 41195 olarak belirtilmiş.

  • Armut

Armut, 2011 yılında yola çıkmıştır. Site yabancı yatırım fonlarının da desteklediği bir girişimdir. Armut, diğer freelance sitelerinden farklı olarak yalnızca beyaz yakalılara değil, mavi yakalılara da hitap eden bir sitedir. Boyacı, koltuk yıkamacı, fayans döşeme gibi kategoriler de vardır.

  • İçerik Bulutu

Freelance kariyerinize içerik üreticisi olarak devam etmeyi planlıyorsanız dijital içerik ajanslarını tercih etmenizi öneririz. Dijital içerik ajansları arasında en iyilerden biri  içerikbulutu.com’dur. Sitede kategori, ürün, blog, basın bülteni gibi farklı içerik türlerinde üretim yapabilirsiniz. Yalnız sitenin üye kabulünde seçici davrandığının da altını çizmeliyiz.

  • Fiverr

Küresel bir freelancer platformu arayışındaysanız fiverr iyi bir alternatiftir. Fiverr, global iş imkanı sunar. Ne var ki platformda rekabet çetindir. Patformun en dikkat çekici özelliği işe başlamadan önce ödemeyi tahsil ederek garanti sunmasıdır.

  • Webly

En iyi freelance siteleri derlememize Webly ile devam ediyoruz. Site henüz 2019 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Sloganı ise “yeni nesil freelancer merkezi”dir. Sitede Türk lirası ile ödeme alarak daha fazla kişiye erişebilirsiniz.

Özetle;

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) verilerine göre küresel iş gücünün %35’i freelance çalışanlardan oluşmaktadır. Türkiye’de de freelancer’lık yaygınlaşıyor. Biz de buna dayanarak son dönemlerin merak edilen freelance ne demek sorusunu yanıtladık. Ayrıca freelance iş siteleri arasında öne çıkanları derleyerek en iyi freelance siteleri listesi oluşturduk.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.