Finans Nedir?
Finans kavramı, kısaca fon veya yatırımların elde edilmesi ve elde edilen gelirin verimli bir şekilde kullanılmasıdır. Geniş bir kavram olarak finans, hem bireyleri hem de işletmeleri ilgilendirir. Birikimleri ve yatırımları içine alan finans, kişisel ve kurumsal finans yönetimi olarak da ikiye ayrılır. Ekonomi ve finansal okuryazarlık ile doğrudan bağlantılı olan finans yönetimi hem kişilere hem de kurumlara yönelik eğitimlere de konu olur.
Finans Eğitimi Nedir?
Finans eğitimi, günümüzün ekonomik sisteminin ve sermaye piyasasının temel konularını ele alır. Herkesin öğrenmesi gereken ve hayatını kolaylaştıran finans yönetimi, eğitimin de odak konularından biridir. Eğitim sürecinde kursiyerlere sıfırdan finansal kavram ve prensipleri aktaran bir ders programı ayarlanır. Kursiyerlere sıfırdan finans eğitimi yanında finansal yönetim için dikkat edilmesi gerekenler de aktarılır. Eğitimde ayrıca gündemde olan ekonomik kavramların doğru tanımlarına da yer verilir.
Kursta finansal mali analiz ve finans alanında planlamanın nasıl yapılacağına dair ayrıntılı içeriklere yer verilir. Kursiyerlere finans hakkında bilinmesi gerekenleri aktaran kurs, yüz yüze ve online eğitim aracılığıyla sunulur.
Finans eğitimi genel ders içerikleri şöyledir:
- Finans Nedir?
- Finansal Yönetim Nedir?
- Finans-Bankacılık Temel Kavramları
- Kâr Maksimizasyonu Nedir?
- Enflasyon Nedir? Neden Olur?
- Finans Planı Nasıl Yapılır?
- Kurumsal Finans Yönetimi Nedir?
- Paranın Zaman Değeri Ne Demek?
- Ticari Krediler Nelerdir?
- Finansal Okuryazarlık
- Finansman Araçları Nelerdir?
- Finansal Risk Yönetimi
- Finansal Tablo Nasıl Hazırlanır?
- Finansal Varlıkların Değerlemesi
- Finansal Değerleme Yöntemleri Nelerdir?
- Finansal Piyasa Takibi
Eğitimin sonunda ise kursiyerin finans hakkında bilgi sahibi olduğunu belgeleyen kurs sertifikası verilir. Eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerler, finans-bankacılık alanındaki temel bilgileri nasıl uygulayacaklarını öğrenirler.
Finans Online Eğitim Faydalı mı?
Finans eğitimi, ilgili ders içeriklerini online koşullar aracılığıyla da kursiyere aktarır. Online finans eğitimi; genellikle video ders ve PDF içeriklerle kursiyerin bilgi kazanımını destekler. Derslerde, sıfırdan finans hakkında bilinmesi gerekenlere odaklanılır. Kursiyerlerin finans konusunda donanımlı olmalarını amaçlayan online finans eğitimi, katılım belgesi veya finans sertifikası da sunar. Online eğitim sonrasında verilen sertifika e-sertifika tipine sahip olabilir. Bununla beraber çoğu online kurs merkezi basılı sertifika seçeneğini de kursiyere sunar. Genel olarak online finans eğitimleri, bireysel ve kurumsal finans yönetimi hakkında bilgi sunarak kursiyerin uygulanabilir bilgi kazanmasını hedefler.
Finans Eğitimine Kimler Katılabilir?
Finans eğitimine, finans alanında gerekli bilgileri edinmek isteyen herkes katılabilir. Bununla beraber muhasebe, finans ve bankacılık alanlarında çalışmak isteyenler eğitim aracılığıyla alan yeterliliklerini öğrenebilirler. Yine finansal okuryazarlığı geliştirmek isteyenler de başlangıç eğitimi olarak finans eğitim programını tercih edebilirler. Ayrıca işletme yöneticileri, İK çalışanları, eğitim danışmanları ve takım liderleri de eğitime alarak kendi alanlarında finansal yönetimi uygulayabilirler.
Finans Sertifikası Ne İşe Yarar?
Finans eğitiminin ardından kursiyerin bilgilerini ölçen bir sertifika sınavı uygulaması yer verilir. Sertifika sınavı uygulaması, kursu veren kurumun kendi kurallarına göre uygulanır. Kurumun belirlediği geçme notunu aşan kursiyerler, finans katılım belgesi veya sertifikası almaya hak kazanırlar. Alınan sertifika basılı olabileceği gibi e-sertifika şeklinde de verilebilir.
Kursiyerin finans bilgisini gösteren sertifika, finans ile ilgili alanlarda öne çıkarıcı bir göstergeyi ifade eder. Bununla beraber finansal okuryazarlığı önemseyen çoğu işletme de finans sertifikasına önem verir. Alınan finans sertifika; CV, ön yazı ve mülakat sürecinde İK departmanına sunulabilir. Böylece kursiyer, finansın belli başlı kavramlarına hakim ve finansal yönetim konusunda bilgi sahibi olduğunu gösterir. Yine finans eğitimini tamamlayan kursiyer, finans alanında kariyer de hedefleyebilir. Finans, muhasebe veya bankacılık kariyeri için en verimli başlangıç eğitimlerinden biri olarak finans eğitimiyle mesleki bilgi edinebilir.
Finans Eğitimi Kazanımları
Finans eğitimi sonunda kursiyerler;
- Finans alanının temel kavramlarını,
- Sıkça kullanılan finans-ekonomi kavramlarının gerçek karşılıklarını,
- Finansal yönetimin ne olduğunu,
- Finans alanında gerekli olan planlamaların ne olduğunu,
- Finansal analizin nasıl yapılabileceğini,
- Mali tablolarının nasıl hazırlanması gerektiğini,
- Finansal analizin nasıl yapılacağını,
- İş hayatında kullanılan finans terimlerinin ne olduğunu,
- Bireysel ve kurumsal finans yönetimin nasıl yapılacağını,
- Sermaye piyasasının ve borsanın çalışma mantığını öğrenmiş olacaklar.
Finansçı Ne İşe Yapar?
Finans alanında çalışanlar için kullanılan adlandırmalardan biri de finansçıdır. Finansçılar; finans uzmanı, muhasebeci, bütçe uzmanı veya banka çalışanı olarak görev alırlar. Genel olarak finans departmanına bağlı olarak çalışırlar. Finansçıların yaptıkları temel iş, finans alanını takip etmek ve gelir-gider dengesinin nasıl verimli kullanılacağını analiz etmektir. Finans çalışanları, finans yönetiminin etkin bir şekilde kullanılmasıyla işlerini tamamlarlar. Genel olarak finans çalışanları, bütçe yönetimi ve mali analiz konularını içeren raporlamalar ve sunumlar hazırlarlar. Finansçının görev ve sorumlulukları, kurumun belirlediği iş tanımına göre değişkenlik de gösterebilir.
Finansçı Nasıl Olunur?
Finans alanında çalışmak için finans hakkında geniş bilgiler edinmek gerekir. Özellikle doğrudan finans ve bankacılık ile ilgili mesleklerde, ileri seviye finansal okuryazarlık bilgi ve yetkinlikleri istenir. Finansçı olmak için üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun olmak, en ideal yoldur. Bununla beraber farklı bir bölümden mezun olanlar da finans alanında iş bulabilirler. Bunun için de sıfırdan ileri seviyeye finans eğitimlerini tamamlamak ve meslek alanında istenen yetkinliklere sahip olmak gerekir. Finansçı olmak adına finans eğitimi, başlangıç ve temel bilgileri tanımak için en doğru seçeneklerden biridir.