Et İşleme ve Reyon Elemanı Kimdir?
Gıda teknolojisi ve et işletmeciliği kapsamındaki mesleklerden biri et işleme ve reyon elemanıdır. Meslek elemanları, et işleme işini ele alarak et ve et ürünlerini temini, depolaması ve satışı ile ilgilenir. Et işleme ve reyon elemanı, alan ile ilgili bilgi ve deneyime sahip olarak mesleklerini yerine getirirler. Meslek elamanlarının yaptıkları işlere yönelik bilgi kaynaklarından biri ise et işleme ve reyon elemanı kursudur.
Et İşleme ve Reyon Elemanı Kursu Nedir?
Kurs programı, temel olarak et işleme ve reyon elemanı ne iş yapar sorusuna cevap veren bilgiler aktarır. Kursu genellikle halk eğitim ve bazı sürekli eğitim merkezleri verir. Ayrıca et işleme ve reyon elemanı kursu yeterli kursiyer talebinin olması durumunda açılır. Açılan kurs, meslek elemanlarının yapmaları gereken işleri ve et işletmeciliği ile ilgili bilgileri de konu edinir.
Et işleme ve reyon elemanı kursunun genel ders içerikleri ise şöyledir:
- Et İşleme ve Reyon Elemanı Görev ve Sorumlulukları
- Çevre Koruma Mevzuatı
- Et İşletmeciliğinde İş Organizasyonu
- Kalite Yönetim Sistemi
- Gıda Güvenliği ve Hijyen-Sanitasyon
- Et Ürünlerinin Temini
- Et Ürünlerinin Depolanması
- Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Etlerini Hazırlama
- Et İşleme Aşamaları
- Kullanım Alanına Göre Et İşleme
- Uygun Tekniklere Göre Et İşleme
- Kemikli ve Kemiksiz Spesiyal Et Ürünleri İşleme
- Sakatatları İşleme
- Et Ürünlerinin Satışı
Verilen derslerin sonunda kursiyerlerin bilgi kazanımlarını ölçmek amacıyla sertifika sınavına geçilir. Sertifika sınavı genellikle çoktan seçmeli formatta hazırlanır. Uygulanan çoktan seçmeli sınav sonucunda belirlenen geçme notu ve üzerinde puan alanlar, katılım belgesi veya et işleme ve reyon elemanı kurs bitirme sertifikası almaya hak kazanırlar.
Et İşleme ve Reyon Elemanı Kursuna Kimler Katılabilir?
Et işleme ve reyon elemanı eğitim programı, bu alanda bilgi edinip meslek sahibi olmak isteyenlere yöneliktir. Kursa katılmak için belirlenen bir mezuniyet derecesi bulunmamakla birlikte et işleme elemanı olmak için istenen niteliklere sahip olmak gerekir. Karşılanması gereken mesleki niteliklerden biri de herhangi bir zihinsel, bedensel veya bulaşıcı hastalığın olmamasıdır. Ayrıca bu alanda yer almak isteyenlerin iş gereği istenen bedensel yeterlilikte olmaları da gerekir.
Online Et İşleme ve Reyon Elemanı Kursu Var Mı?
Et işleme ve reyon elemanı eğitimi, yüz yüze ve online eğitim seçeneklerine sahiptir. Et işleme aşamalarını ve mesleki standartları konu alan eğitim, online kurs aracılığıyla da verilir. Bununla beraber uzaktan verilen et işleme ve reyon elemanı kursu, yeterli katılımcının olması durumunda açılır. Açılan online kontrol elemanı eğitimi, iş hakkında ön bilgiler edinmeye yöneliktir. Açılan eğitimler de ön bilgiler ile birlikte sertifika verme amacını da taşır. Genel olarak online et işleme ve reyon elemanı kursu, mesleğe yönelik ön bilgiler edinip yetkinliğini göstermek isteyenlere uygun bir seçenektir.
Online Et İşleme ve Reyon Elemanı Eğitimi Faydalı Mıdır?
Online et işleme ve reyon elemanı kursu, zaman ve mekân sınırlaması olmadan ön bilgiler edinmek isteyenlere göredir. Kursa katılmak isteyenler video ya da PDF içerikler aracılığıyla meslekte dikkat edilmesi gerekenleri ve iş sağlığı-güvenliği önlemlerini öğrenmiş olurlar. Bu bakımdan online et işleme ve reyon elemanı kurs programı, yararlı bir eğitim seçeneğidir.
Et İşleme ve Reyon Elemanı Kursu Kazanımları
Kursu başarıyla bitirenler;
- Et işleme ve reyon elemanının görev ve sorumluluklarını,
- Et işletmeciliği kapsamında alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini,
- Meslek kapsamındaki iş organizasyonu sürecini,
- Mevzuatlara uygun olarak gıda güvenliği aşamalarını uygulamayı,
- İş hijyeni ve mevzuatlara uygun şekilde hijyen-sanitasyon adımlarını,
- Temin edilecek et çeşidine ve miktarına göre işletme ihtiyaçlarını belirlemeyi,
- Satış potansiyeline ve müşteri taleplerine göre et çeşitlerini belirlemeyi,
- Mevzuata uygun olarak et ve et ürünlerinin soğuk hava depolarına kaldırılma sürecini,
- Uygun tekniklere göre et işleme aşamalarını,
- Kemikli ve kemiksiz et çeşitlerine göre et ürünleri hazırlamayı,
- Sakatatları ayırmayı ve tekniğe uygun olarak temizlemeyi, doğramayı,
- Et ürünlerinin satış sürecinde müşteri ile etkin iletişim sürdürmeyi,
- Et ürünlerinin satışında sipariş yönetimini etkinleştirmeyi öğrenmiş olurlar.
Et İşleme ve Reyon Elemanı Sertifikası Ne İşe Yarar?
Kursiyerin aldığı sertifika, et işleme ve reyon elemanı mesleğine aşina olduğunu gösterir. Kursiyer edindiği sertifikayı ilgili iş alanlarında öne çıkmak adına gösterebilir. Ayrıca alınan kurs belgesi, mesleki yeterlilikler arasında gösterilen eğitim şartının da tamamlandığını kanıtlayan göstergeler arasındadır.
Et İşleme ve Reyon Elemanı Belgesi Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
Alınan et işleme ve reyon elemanı belgesi; MEB, üniversite veya kurum onaylı olabilir. Genellikle Milli Eğitim Bakanlığı veya üniversite onaylı sunulan belgeler, e-devlet üzerinden de sorgulanabilir özelliğe sahiptir. Belgeyi alan kişiler, mesleği yerine getirmek için lazım olan niteliklerden birini karşılar.