Ana SayfaBlogEn Çok Para Kazandıran Meslekler

En Çok Para Kazandıran Meslekler

Meslek tercih sürecinde pek çok soruya yanıt aranır. Günümüz koşullarında gelecek kaygısı içindeki gençlerin yanıtını en çok merak ettiği soru şudur: En çok para kazandıran meslekler hangileri? Meslekler ve maaşları konusunda merak ettiğiniz her şeyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Geleceğin mesleklerinden ve çok para kazandıran meslekler arasında yer alan mesleklerin hangilerinin Türkiye için uygun olduğundan bahsetmeden önce altını çizmeliyiz ki, özel sektörde kurum politikalarına göre maaşlar arasında farklılıklar oluşabilir. Kamu kurumunda da maaşlar enflasyon farkı ve yapılan zamlar doğrultusunda değişkenlik gösterir.

En Yüksek Maaşlı Meslekler

Teknoloji ve sanayi alanındaki gelişmelerle birlikte toplumlar da değişmiştir. Bu durum karşısında yeni meslekler türemiş, bazı meslekler önemini kaybetmiş, bazı meslekler ise evrilerek yeniden değer kazanmıştır. CNN tarafınca 2019 yılında yayımlanan raporda en iyi maaşlı meslekler şöyle sıralanmıştır:

MeslekMaaş (Dolar)
Anestezi Uzmanı265,990
Cerrah251,890
Diş ve Çene Cerrahı242,740
Kadım Doğum ve Jinekolog235,240
Psikiyatrist216,090
Hekim198,370
Protez Uzmanı196,960
Çocuk Doktoru187,540
Diş Hekimi174,110
Hemşire Anestezi Uzmanı169,450
Petrol Mühendisi154,780
Bilgi İşlem Müdürü149,730
Pazarlama Müdürü145,620
Mali Yönetici143,530
Avukat141,890
Satış Müdürü137,650
Mali Danışman124,140
İşletme Operasyon Müdürü123,460

İş dünyasının sosyal paylaşım platformu LinkedIn tarafından yayımlanan rapora göre en çok talep edilen meslekler şöyledir:

  • E-ticaret Çalışanı
  • Kredi ve İpotek Uzmanları
  • Sağlık Destek Personeli 
  • İş Geliştirme ve Satış Uzmanları
  • İnsan Kaynakları (Çeşitlilik Danışmanı)
  • Dijital Pazarlama Uzmanları
  • Hemşireler
  • Eğitim Uzmanları
  • Dijital İçerik Uzmanları
  • Profesyonel ve Kişisel Koçlar
  • Uzman Mühendisler 
  • Ruh Sağlığı Uzmanları
  • Kullanıcı Deneyimi (UX) Uzmanları
  • Veri Bilimi Uzmanları
  • Yapay Zekâ Uygulayıcıları

Türkiye’de En İyi Meslekler

TÜİK Hane Halkı İşgücü Araştırması sonucuna göre 3 milyon 853 bin kişi işsizdir. Bununla birlikte bazı meslekler maaş gibi etkenler sayesinde popüler hale gelmiştir. Türkiye’de en iyi kazanan meslekler, bir başka ifadeyle en geçerli meslekler şöyledir:

Kamu Sektörünün Gözde Mesleği: Vergi Uzmanlığı

Vergi uzmanlığı, Türkiye’de en çok kazanan meslek dallarından biridir. Esasında aynı adı taşıyan bir üniversite bölümü yoktur. Mesleği icra edebilmek için İşletme, İktisat, Uluslararası İlişkiler ve Maliye bölümlerinden mezun olmak da yeterli değildir. Vergi alanında deneyim elde etmek gerekir.

Lisans mezunu olmayan, KPSS’de başarı gösteremeyen, mülakatta başarısız olan kişilerin ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişilerin vergi uzmanı olması mümkün değildir. Vergi uzmanlarının vergi politikasına hâkim olup vergi mevzuatı hakkında bilgili olması da önem taşır. Sayısal meslek olan vergi uzmanlığında çoklu görev becerisine ve sorumluluk bilincine sahip olmak da en az mevzuat bilgisi kadar önemlidir.

Vergi uzmanlarının öncelikli istihdam alanı vergi daireleridir. Vergi dairelerinin yanı sıra noterler ve diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapabilirler. Meslek yüksek maaşlı bir meslek olduğu gibi emeklilik şartlarıyla da avantaj sağlar. Sınava girmek koşuluyla işe başlayabilen vergi uzmanlarının en düşük maaşı 7540 TL’dir.

İtibarı Yüksek Meslek: Doktorluk

Ülkemizin en itibarlı meslekleri arasında bulunan doktorluk eğitim süresi uzun bir meslektir. Tıp mezunu erkesin doktor olması mümkün olsa da uzman olabilmek için Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) başarılı olmak gerekir. Nitekim doktorlukta en yüksek ücretleri alabilmek için uzman olmak gerekir.

Sağlık sektörüne karşı ilgili olmayan ve uzun süre çalışmaya dayanıklı olmayan kişilerin uzman doktorlukta başarılı olması mümkün olmayacaktır. Doktorluk mesleğinin avantajı yüksek kazanç olsa da mesleğin dezavantajları da vardır. 

Doktorlukta en yüksek maaşı alan branşlar genel cerrahi, ortopedi, radyasyon ortopedisi ve iç hastalıkları uzmanlığıdır. Kamuda uzman doktor maaşı 13312-15288 TL aralığındadır. Özel sektörde en yüksek maaşın 29 binlere ulaşması mümkündür.

Dijital Çağın Gözde Mesleği: Yazılım Mühendisliği

Yazılım mühendisliği sayısal bölümlerdendir. Sayısal alanda başarılı olmayan, analitik düşünme ve problem çözme becerisine sahip olmayan kişilerin yazılım mühendisliğinde başarılı olması mümkün değildir.  Yazılım Mühendisliği Bölümünden mezun olup programlama dillerine vakıf olanlar yazılım mesleği icra edebilir.          

Yazılım mühendisleri bilişim sektöründe çalışır. Yazılım mühendislerinin öncelikli istihdam alanı yazılım şirketleridir. Diğer çalışma alanları otomotiv şirketleri, bankalar ve telekomünikasyon şirketleridir. Esasında yazılım ihtiyacı her sektörde olduğundan yazılım mühendisine her alanda ihtiyaç vardır.

Yazılım mühendisliği, iş imkânı en iyi meslekler arasında bulunur. Mezun olanlar Python kursu gibi eğitimler alarak farklı programlama dilleri öğrendiğinde iş bulma olasılığı da artar. Yazılım mühendisliğinde birçok meslekte olduğu gibi tecrübeli olanların daha yüksek maaş amaları mümkündür. En az 5 yıl tecrübeli yazılım mühendisleri 20 bine yakın maaş alabilir.

Eğitim Süreci En Uzun Meslek: Yeminli Mali Müşavirlik

Türkiye şartlarında en iyi maaşlı meslekler listemize yeminli mali müşavirlik ile devam ediyoruz. Maliye, Muhasebe, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, İşletme, İktisat bölümlerinden mezun olanlar staj başlatma sınavında başarılı olup staj yapmaları, meslekte 10 yılı tamamlamaları ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) Yeterlilik Sınavı’nda başarılı olmaları durumunda yeminli mali müşavir olabilirler.

Yeminli mali müşavirlikte eğitim süreci staj dahil ortalama 17 yılı bulur. Yeminli mali müşavir olmak isteyen kişilerin sayısal alanda başarılı, dikkatli, çözüm odaklı, disiplinli ve çözüm odaklı olması önem taşır. Maaş aralığı tecrübe doğrultusunda değişkenlik gösterir. Kendi ofislerini açanların müşteri portföyünün genişliğine göre çok yüksek gelir elde etmesi mümkündür. En yüksek mali müşavir maaşı 30 bini aşabilir.

İdeal Bir Meslek: Avukatlık

Avukatlık, ülkemizde en kaliteli meslekler hangileri sorusu gündeme geldiğinde akla ilk gelen mesleklerden biridir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup Hukuk Fakültesini bitirenler avukatlık stajı yaparlar. Stajın ardından adli sicilin temiz olması durumunda mesleğe başlayabilirler.

Avukat olmak için atılgan ve araştırmacı olmak, hitabet yeteneğine sahip olmak, güçlü analiz becerisine sahip olmak ve sabırlı olmak önem taşır. Esasında yüksek maaş her avukat için geçerli olmayacaktır. Yüksek maaş için yabancı dil bilgisinin iyi olması ve deneyimin fazla olması gerekir. Kendi hukuk bürosu olan avukatlar tecrübe doğrultusunda yüksek gelir elde edebilir.

Hayalleri Süsleyen Meslek: Pilotluk

Sivil pilot olmak için Pilotaj Bölümü, askeri pilot olmak için Milli Savunma Üniversitesi mezunu olmak gerekir. Gelişmiş yer-yön duygusuna, yüksek sorumluluk bilincine, kriz ve stres yönetimi, çözüm odaklı düşünme becerisine ve disipline sahip olanlar meslekte başarılı olabilirler.

Pilotluk Türkiye’de en çok maaş alan meslekler arasındadır; fakat görev yapılan alan başta olmak üzere maaşta belirleyici olan çok sayıda faktör vardır. Kaptan pilot ve yardımcı pilot maaşları farklıdır. Sektör bazında da maaşta farklılık söz konusudur. Kıdem, uçuş saatleri, uçurulan uçağın tipi ve uçuş rotası gibi faktörler maaşlar üzerinde önemli ölüde etkilidir. Kaptan pilotlukta maaşın 120 bin liraya, yardımcı pilotlukta 80 bine ulaşması mümkündür.

Kaliteli Meslek: Noterlik

Noter olmak için uzun bir eğitim süreci gerekir. 4 yıl hukuk alanında eğitim almak ve avukatlıkta staj yapmak noterlik için yeterli değildir. Noter belgesi almak ve noter stajı yapmak da gerekir. Noter olmak için şartlar oldukça geniştir. Noter maaşını belirleyen yapılan işlem sayısıdır. Bununla birlikte ortalama maaş 30 bin seviyesindedir. Ücretin 100 bini bulması da mümkündür.

Meslekler Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular

Geleceğin En İyi Meslekleri Hangileri?

Teknolojideki gelişmelerle birlikte birçok meslek türemiştir. Geleceğin mesleği olacağı öngörülen meslekler çoğunlukla ilişim sektöründedir. Siber güvenlik ve veri mühendisliği yakın geleceğin popüler meslekleridir. Geleceğin Meslekleri Nelerdir yazımızı okuyarak gelecekte popüler meslekler konusunda daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Sözelde En İyi Meslek Hangisi?

Sözel meslekler en iyi para kazanan meslekler arasında bulunmasa da Türkiye koşullarında itibarlı görülen birçok sözel meslek vardır. Son yıllarda en fazla tercih edilen sözel bölüm meslekleri okul öncesi öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği ve özel eğitim öğretmenliğidir.

En İyi Sayısal Meslekler Hangileri?

Sayısal bölüm sağladığı avantajlarla sözel bölümün önüne geçmiştir. En kaliteli meslekler arasında sayısal bölümlerin olduğunu söylemek yanlış olmaz. Sayısal mesleklerde tıp, yazılım/bilgisayar mühendisliği, diş hekimliği, makine mühendisliği ve pilotajdır.

Özetle;

Türkiye’nin eğitim portalı olarak ortaöğretim eğitim öğretim yılının son döneminde gündeme gelen en çok para kazandıran meslekler konusuna değindik. Türkiye’de en iyi meslekler hakkında da ipuçları paylaştık. Bu bilgiler ışığında en yüksek maaşlı meslekler arasındaki ortak özelliğin staj dahil eğitim süresinin uzunluğu olduğunu söyleyebiliriz.

Meslek seçimi konusunda tereddütleriniz varsa meslek seçimi nasıl yapılır yazımızı okumanızı; belirlediğiniz mesleğe sahip olmak için eğitim almanız gereken üniversiteler hakkında detaylı bilgi için üniversite dosyası sayfamıza göz atmanızı öneririz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.