Türkiye’de yaş ve eğitim durumuna göre katılabileceğiniz yüzerce kurs ve eğitim programı vardır. MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü eğitim ve öğrenimin hayat boyu devam etmesi amacıyla kurulmuştur. Üniversitelerde sürekli eğitim merkezlerinde eğitimde sürekliliğin sağlanmasına katkıda bulunan çok sayıda eğitim programı mevcuttur. Özel meslek edinme kursları da eğitim için atılan önemli bir adımdır. Eğitim seçeneğinin fazlalığı ise şu soruyu gündeme getirir: En çok işe yarayan sertifikalar hangileri? Gelin yanıtı birlikte bulalım.
Hangi Sertifikalar Önemli?
Teknoloji ve iletişim olanaklarının hızlı bir şekilde geliştiği 21. yüzyılda, çağa uydurmanın iki yolu var: Doğru bilgiyi yakalamak ve birtakım becerilere sahip olmak. Hem iş dünyasında hem de eğitim dünyasında beklenen davranış biçimi ve bilgi farklı bir yöne evirilmiştir. Bunun sonucunda eğitimde süreklilik sağlamak amacıyla çok sayıda eğitim programı açılmıştır. Eğitim sürecinin sonunda bir sınav değerlendirmesi ile verilen sertifikalar bilgi ve becerinin ispatı niteliğindedir.
Türkiye’de hangi eğitim kademesinden mezun olursanız olun, hangi eğitim modelini (uzaktan eğitim, yüz yüze eğitim, hibrit eğitim) tercih ederseniz edin tercih edebileceğiniz çok sayıda sertifika programı vardır. Bu durumda hangi sertifikaları almalıyım diye kararsızlık yaşayabilirsiniz. Çevrenizde, “en iyi sertifika programları” şeklinde bir ibare ile birkaç kurs önerisinde bulunan birileri mutlaka olacaktır. Peki, neye göre iyi? İşte bu noktada tam olarak şu soruları yanıtlayarak kendinizce en önemli sertifikalar listenizi oluşturabilirsiniz.
- Amacım kişisel gelişim mi mesleki gelişim?
- Hangi sektörde, hangi alanda çalışmayı planlıyorum?
- Çalışmayı düşündüğüm iş alanlarındaki iş gücü hangi eğitimleri almış?
- Sahip olacağım sertifika kamuda işe yarayan sertifikalar arasında mı?
- Alacağım eğitimin iş dünyasında bana kazandıracağı bir unvan var mı?
- Eğitim sonrasında hangi mesleki nitelikler ile uyumlu becerilere sahip olacağım?
- Sertifikanın çalışma imkânı sağlayacağı iş alanları geniş mi?
- Sertifikadan yararlanabileceğim alanda işsizlik oranı nasıl?
- Tek bir sertifika ile iş imkânı olur mu?
- Katılacağım eğitim programı ile edineceğim bilgileri yurt dışında kullanacak mıyım?
Yukarıda paylaştığımız sorularda sertifikanın iş hayatınıza ne kadar katkı sağlayabileceğine odaklandık. Nitekim kişisel gelişim ve hobi amaçlı kurslarda eğitim sonunda genellikle katılımcı belgesi verilir. Dikkat edilmesi gereken nokta sertifikanın üzerinde üniversite ya da MEB’in onayının bulunmasıdır. Meslek edindirme veya mesleki becerileri geliştirme sertifikanın sağlayabileceği en önemli iki avantajdır. Aşağıdaki tabloda sertifika programlarını, popülerliğine amacına ve alandaki işlevselliğine göre sıraladık:
İş Bulmayı Kolaylaştıran Sertifikalar (meslek sertifikaları) | Emlakçılık , aile danışmanlığı, eczane yardımcılığı, tıbbi sekreterlik , Çocuk gelişimi, Arıcılık Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, İş güvenliği uzmanlığ, Fotoğrafçılık, Aşçılık, Barista ,Bermenlik, Hasta ve yaşlı bakım, Güzellik uzmanlığı, Doğum koçluğu Emzirme koçluğu, Yaşam koçluğu, Öğrenci koçluğu, Video kurgu, AutoCAD, Phosotsop, Bilgisayar İşletmenlik, Grafik tasarım, Dijital pazarlama, İnsan kaynakları Hasta kabul |
Bankacılıkla İlgili Sertifika Programları | İleri Excel BEAS (Bireysel Emeklilik Aracıları) CISA (Certified Information Systems Auditor/ Sertifikalı Bilgi Sistemleri Denetçisi) CFA (Yetkili Finansal Analist) Banka personeli temel eğitimi |
Yazılım Sertifika Programları | Yazılım uzmanlığı, STEM Bilgisayar programcılığı, Python Penetrasyon test, Bilgi güvenliği, Beyaz şapkalı hacker, WordPress |
Muhasebe Finans Sertifika Programları | Ön muhasebe, Finansal okuryazarlık, Bilgisayarlı muhasebe |
Grafik Tasarım Sertifika Programları | Photoshop, UI UX Design, Bütünleşik grafik tasarım, Temel HTLM, After effect, InDesign, Dijital Pazarlama |
Mimarlık Sertifika Programları | Matlab Metraj keşif Temel bina akustiği Bilirkişilik |
Sağlık Bakanlığı Sertifika Programları | İlk yardım, Eczane yardımcılığı, Fitoterapi |
Eğitici Eğitimleri | Hızlı okuma, STEM ve robotik kodlama, İşaret dili, Montessori Oyun terapi uygulayıcı, Değerler eğitimi, Proje yazma ve hazırlama,Zeka oyunları |
iş Garantili Güvenlik Kursları | Silahlı ve silahsız özel güvenlik |
Yukarıdaki tabloda sıraladığımız eğitimler arasında en çok talep gösterilen ve kesin olarak bu kursta iş var diyebileceğimiz sertifikalar ise şöyledir:
- Bilgisayarlı muhasebe sertifikası
- Bilgisayar işletmenlik sertifikası
- Tıbbi sekreterlik sertifikası
- İnsan kaynakları sertifikası
- Aile danışmanlığı sertifikası
- Emlak danışmanlığı sertifikası (emlakçılık belgesi)
- Eczane yardımcılığı sertifikası
CV’ De Olması Gereken Sertifikalar
İşverenler ilana çıktıklarında yüzlerce hatta binlerce iş başvurusu ile karşılaşırlar. Bu durumda yüz yüze ön görüşme yapabilecekleri kişileri en aza indirgeyerek zaman kazanmak isterler. Bunun için özgeçmişleri deneyim ve eğitim bazında değerlendirerek eleme yöntemini tercih ederler. İşte bu noktada sertifika bilgisi devreye girer.
İşe ilişkin eğitimlerin alınmış olması ve sertifika ile eğitimlerin belgelenmesi, CV’nin “güçlü” olarak değerlendirilerek yöneticinin masasındaki yerini almasını sağlar. Bu da adayın kendisini daha iyi anlatabilmesi, özgeçmişinde olmayan detaylara da değinebilmesi için fırsat oluşturur. Üstelik CV’de belirtilen sertifika maaş üzerinde de belirleyici olabilir ve özlük dosyasında kendine yer bulabilir.
CV hazırlama aşamasında sertifika bilgisinin başvurulan pozisyonun gerektirdiği nitelikler ile uyumlu olması önemlidir. Örneğin, bir tıp merkezine tıbbi sekreter pozisyonuna başvuran bir kişinin tıbbi sekreter sertifikasına ek olarak diksiyon sertifikasına sahip olması fayda sağlar. İnsan kaynakları pozisyonuna başvuran bir kişinin, insan kaynakları sertifikasına ek olarak liderlik eğitimi almış olması işe alım açısından avantajlı olur. Genel olarak CV’ye katkı sağlaması ve temel becerileri kanıtlaması bakımından en çok işe yarayan sertifikalar şunlardır:
- Office 365 Programları Sertifikası
Sektör ve pozisyon fark etmeksizin en önemli beklenti Office 365 programlarının kullanılmasıdır. Tüm Office 365 programları hakkında bilgi edinmek için en iyi yol Office 365 eğitimi almaktır. Bu eğitime katılmanız halinde sürecin sonunda tablo hazırlayabilir, grafik ve analiz çıkartarak raporlama yapabilirsiniz.
- Diksiyon
Diksiyon ve güzel konuşma etkili iletişimin anahtarıdır. Bu nedenle sektörlerin tamamı için hangi pozisyon olduğu fark etmeksizin diksiyon eğitimi almak avantajlı olur. Diksiyon eğitiminde yazı ve konuşma dili arasındaki farklar, ses tonunu doğru kullanma ve beden dili gibi konular üzerinde durulur.
- Bilgisayar İşletmenlik
Bilgisayar işletmenlik sertifikası, kamu kurumları için yapılan atamalarda da istenen bir sertifikadır. Sertifika programında temel bilgisayar kullanımı için gerekli olan tüm bilgiler aktarılır. Bu eğitime katılarak bilgisayarda temel ayarları yapma, internete girme ve programları kullanma yeterliliğine sahip olabilirsiniz. Kamu personeli atamalarında 6225 nitelik kodu ile açılan kadrolara başvurabilirsiniz.
- Etkili Sunum Becerileri
Etkili sunum becerileri iş hayatında en kritik becerilerden biridir. Özellikle de satış pazarlama işlerinde çalışan kişilerin bu beceriye sahip olması gerekir. Eğitim sürecinde öğreneceğiniz konular sunum dili ve tekniklerinin nasıl kullanılacağı yönündedir.
- Muhasebe Sertifikaları
Muhasebe işletmelerdeki en kritik birimdir. Bu birimde çalışacak kişilerin üniversite eğitimine ek olarak muhasebe eğitimleri almış olmaları gerekir. Muhasebe alanında çalışmak istiyorsanız bilgisayarlı muhasebe eğitimi almanızı öneririz. Ön muhasebe işlerinden de sorumlu sekreter veya yönetici asistanı olarak çalışmak istiyorsanız ön muhasebe eğitimi almanızı öneririz.
Sertifika Hakkında SSS
Onaylı sertifikalar e-devlet üzerinden de sorgulanabilir. Sertifikada Milli Eğitim Bakanlığının onayının bulunmasının ekstra avantajı, iş yeri açarken alanda yetkin olduğunuzu ispat etmenizi sağlamasıdır. Bu bilgiler ışığında içerik ve iş imkanından bağımsız olarak en iyi sertifika resmi olarak onayı bulunan sertifikadır diyebiliriz.
Kurs ve sertifikaları CV’ye eklemek istihdamda öncelik kazanmak açısından oldukça önemlidir. Aldığınız eğitimleri ve sahip olduğunuz sertifikaları iş deneyimi veya eğitim bölümüne dahil edebilir ya da sertifikalar başlıklı yeni bir bölüm açabilirsiniz. Bazı eğitimlerde süreyi özellikle belirtmeniz faydalı olur (örn. 936 saat çocuk gelişimi sertifikası)
Kişisel gelişim ya da kariyer için alınması gereken sertifikalar yalnızca yüz yüze eğitim ile verilmez. İki eğitim modelinin de avantajları ve dezavantajları olabilir. Asıl önemli olan eğitim aldığınız kurumun güvenilir olması, eğitim saati ve içeriği konusunda sizi yanıltmaması ve üniversite veya MEB onaylı sertifika vermesidir.
Özetle;
Türkiye’nin eğitim haber portalı olarak eğitim ve kalkınma ilişkisi, sürekli eğitim ve mesleki gelişimin sağladığı faydalar üzerine çok fazla şey söyleyebiliriz elbette. Bu yazımızda kısaca eğitim sürecinde kritik rol oynayan sertifikalar üzerinde durduk ve en çok işe yarayan sertifikalar derlemesi yaptık. Bu sayede kişisel gelişim için alınması gereken sertifikalar neler, iş bulmak için hangi kursa gitmeliyim gibi soruların yanıt bulduğunu umuyoruz. Maddi imkanlarınız kısıtlıysa MEB Onaylı Ücretsiz Sertifika Programları ile Tanışın yazımızı okumanızı öneririz.