Eylül ayı geldiğinde, çocuklar dış dünyaya tam anlamıyla açılıp yeni arkadaşlar edinmenin heyecanını; aileler ise her şeyi gerektiği gibi yapmanın telaşını yaşıyor. Siz de minik meleğini okula hazırlayan bir ebeveynseniz 1.sınıf okul çantası nasıl olmalı konusunu ele aldığımız bu yazımızı dikkate almalısınız.
İlkokul Çantası Ölçüleri
Okul çantasının nasıl olması gerektiğini teknik açıdan da ele almalıyız. Nitekim çanta seçiminde yanlış yapmak çocuğun omurga sağlığını olumsuz etkiler ve duruş bozukluklarına sebebiyet verir. Peki, omurga sağlığı açısından okul çantası seçimi yaparken neye dikkat etmek gerekir?
Her yaş grubu için alınan çantaların kaliteli olması beklenir. Bu durum ilkokul çantaları için ekstra hassasiyet taşır. Çocukların kullanım alışkanlıkları bir yetişkinde olduğu gibi değildir. Çocuklar okul çantalarını yeri geldiğinde sürükleyebilirler. Bu nedenle çantanın dayanıklı olması önem taşır.
Malzeme bakımından kanvas, naylon ve polyester içeriklerini tercih etmenizi öneririz. Çocuğun defterlerinin ve ödev notlarının ıslanmaması için çantanın su geçirmez malzemeden üretilmiş olması gerekir. Çantanın içindeki kitaplar çocuğunuzun minik bedeni için ‘çok sert’ bir cisimdir. Bu nedenle çantanın sırt kısmında destek pedi bulunması faydalı olur. Konforlu taşıma kolu veya çek çek mekanizması da avantaj sağlar.
Okula yeni başlayanların kullanacağı çantanın seçiminde çantanın ağırlığına dikkat etmek en kritik noktadır diyebiliriz. Çantanın ağırlığının, vücut ağırlığının %10’undan az olması önem taşır. Gelelim bir okul çantası kaç cm olmalı sorusunun yanıtına. Çocuğun beline fazla ağırlık yüklenmemesi için çantanın bel hizasının 5 santim yukarısına gelmesine dikkat etmelisiniz.
Okul Çantasında Olması Gerekenler
Okul sırt çantası içeriği elbette kaçıncı sınıfta okunduğuna göre değişkenlik gösterir. Esasında 1.sınıf okul çantası nasıl olmalı sorusunun en doğru yanıtı öğretmendedir. Yeni düzenlemeye göre birçok okulda öğrenciler kendilerine ait dolaba kitaplarını yerleştirebilir. Çocuğunuzun çantasında şu malzemelerin olmasını sağlamalısınız:
- Defter (1 adet küçük boy çizgili ,1 adet küçük boy kareli, küçük boy kılavuz çizgili defter, not defteri)
- Kurşun kalem
- Kırmızı kalem
- Kalem kutusu
- Kalemtıraş
- Silgi
- Kuru boya seti
- Pastel boya
- Belenme çantası ve matara (okulun talimatına uygun şekilde atıştırmalık)
İlkokul öğrencileri eşyalarına sahip çıkamayabilirler. Eşyaların kaybolma olasılığına karşı malzemelerden birden fazla almak faydalı olur. İlkokul çocukları halen küçük eşyaları ağzına alma eğiliminde olabilirler. Bu nedenle kalemlerin üst kısımlarında küçük süslü kapaklar bulunmamasına ve silginin çok küçük olmamasına dikkat etmelisiniz.
Kırtasiye malzemelerinin yaralanma ve batma gibi durumlara yol açması olasıdır. Bu olasılığı ortadan kaldırabilmek için malzemelerin yumuşak kıvrımlı olduğundan emin olun. Özellikle de boya kalemlerinde ‘EN 71 standardına uygundur‘ ibaresinin bulunup bulunmadığına bakmanızı öneririz. Birinci sınıf öğrencilerinin çantalarında bulunması gereken her bir kırtasiye ürünü ve nasıl olması gerektiğini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.
Malzeme | Nasıl olmalı? |
Kalem | Kalın ve yuvarlak uçlu |
Kalem kutusu | Birden fazla bölmeli |
Silgi | Renksiz ve kokusuz |
Defter | Çizgiler belirgin kareler büyük, derslere göre farklı renkte kaplanmış, isim etiketli, spiralli |
Suluk | BPA içermez ibaresi, hafif metal |
Kalemtıraş | Haznesi olmalı, kalem girişinin olduğu bölmede kapak olmalı |
Masa örtüsü | Tek renk, desensiz |
Beslenme çantası | Çocuğun sevdiği tasarımda, bölmeli, termoslu, ergonomik tasarımlı |
Okulun İlk Günü Çantada Olması Gerekenler
İlkokul 1. sınıf öğrencileri için okul tarafından verilen kayıt formunun yanı sıra aşı kartı, biyometrik fotoğraf (4 adet) ve hem öğrencinin hem de anne babanın nüfus cüzdanının fotokopisi bulunması faydalı olur.
Okul Çantası Nasıl Hazırlanır?
Okul çantasının nasıl hazırlanması gerektiği üzerinde durmaya gerek olmayan basit bir konu gibi gelebilir; fakat çocuğun sağlığı için bu konu oldukça önemli. Okul çantası hazırlarken şunlara dikkat etmelisiniz:
- 1.sınıf okul çantası hazırlarken kitapların dik durmasını sağlayın. Bu sayede diğer eşyaları da çantaya rahatlıkla sığdırabilirsiniz.
- En ağır (çocuğa göre düşünün) kitap ve defterleri sırta en yakın kısma koyun. Bu sayede ağırlık hissi azalacaktır.
- Kalem kutusu, kâğıt veya dosyaları çantanın ön tarafına yerleştirin.
- Çocuğunuz okula başlamış olsa da henüz çok küçük olduğu için yanında sevdiği bir oyuncağının olmasını isteyebilir. Onu iyi hissettireceğini bildiğiniz, sizi anımsatan bir oyuncağı koyabilirsiniz. Bununla birlikte anaokulu döneminin sona erdiğini ve oyuncakla evde oynayabileceğini anımsatmanız en doğrusudur.
Okul Beslenme Çantası Nasıl Hazırlanır?
Beslenme çantası hazırlarken öğretmenin istek ve tavsiyelerine uymanız gerekir. Çocuğunuzun severek tüketebileceği besin değeri yüksek alternatifleri değerlendirmelisiniz. Termoslu beslenme çantaları le beslenme çantasının içindekilerin uygun sıcaklıkta kalmalarını sağlayabilirsiniz. Sevdiği çizgi film kahramanının resmini içeren saklama kabı, beslenme çantası veya peçete kullanmanız beslenme çantasının eve aynı şekilde gelmesini önleyecektir. Kullanışlı bir beslenme çantası seçtikten sonra şunlara dikkat etmenizde fayda var:
- Beslenme çantasına meyve ve sebze, yani çiğ gıda koyarken peçete ya da streç filme sarın.
- Süt, et ve meyve grubuna beslenme çantasında yer verin.
- Dışarıda satılan şekerli gıdaları beslenme çantasına dahil etmeyin. Bunların yerine ev yapımı kek veya krep tercih etmeniz faydalı olur.
- Mümkün olabildiğince organik ürünler seçin.
- Taze sıkılmış meyve suyu veya süt koyun.
- Sütün meyveli, ballı veya kakaolu değil, sade olmasına özen gösterin. Mümkünse organik günlük süt tercih edin.
- Muhallebili veya şerbetli tatlı yerine kuruyemiş (ortalama 20 adet) koyun.
- Yiyecekleri eğlenceli hale dönüştürün. (Zeytinden gözler ve salatalıklardan gülen yüz gibi)
Okul çantası nasıl yıkanır merak edenler için de dipnot olarak belirtelim. Okul çantasını yıkarken deterjan ve çamaşır suyu yerine sabun tozu kullanmalısınız. Ilık su ve sabun tozu ile çantayı yıkarken bulaşık süngeri kullanabilirsiniz.
Özetle;
Çocuğu ilkokula başlayacak aileler okul yaşamına ilişkin birçok konuyu merak ediyor. Bunlardan biri de 1.sınıf okul çantası nasıl olmalı? Biz de konuya açıklık getirdik ve okul çantası hazırlamaya ilişkin ipuçları paylaştık. Blog sayfamızı takipte kalarak eğitim dünyasına dair birçok konudaki merakınızı giderebilirsiniz.