E-Ticaret Ne Demek?
E- ticaret kavramı, açılımı itibariyle elektronik ticaret demektir. Bugün ticaretin önemli bir bölümü de internete taşınmış durumdadır. Büyük veya küçük fark etmeksizin çoğu marka, ürünlerini ve hizmetlerini e-ticaret sahasına yerleştirerek tanıtma ve satış faaliyetleri yürütür. Bilgi ve iletişim teknolojisinin hız kazanmasıyla herkese ulaşabilen E-ticaret, meslek edinmek ve bu alanda bilgi sahibi olarak ilerlemek için de en kârlı alanlardan biridir. E-ticaret eğitimi ile uygulanabilir bilgiler aktaran programları, e-ticaret uzmanı olmanın da eğitimsel yolunu açar.
E-Ticaret Kursu Nedir?
E-ticaret kursları, dijitalleşen bir dünyanın tanıtım ve satış faaliyetleri için seçtiği dijital ticaret platformlarını ve yöntemlerini aktaran bir program sunar. Eğitim sürecinde, ticaret sektöründe değişen dengeler ve unsurlar ele alınarak e-ticaret sahasının nasıl geliştiği konu ediniyor. Eğitimlerde genel olarak Amazon, Hepsiburada, Alibaba ve Trendyol gibi e-ticaret şirketlerinin nasıl geliştiğine dair de bilgi veriliyor. Dijitalleşme kavramı çerçevesinde de dijital pazarlama ve içerik yönetiminin e-ticaretteki yeri konu ediniyor.
Ders içeriklerinde, e-ticaretin tarihsel aşamalarını ve bugünkü konumunu görmek de mümkündür. E-ticaret alanında bilgi edinmek ve bu alanda çalışmak isteyenler, kurs aracılığıyla bilgilerini geliştirebilir ve sektörde nelerin uygulandığını öğrenebilirler. Ayrıca kurs sürecinde başarılı olan kursiyerlere verilecek e-ticaret kurs bitirme sertifikasıyla da bilgileri kanıtlamanın yolu açılır.
Kurs, ders içerikleri aracılığıyla çok yönlü bir kullanıma sahip olan e-ticaret sektörünün işlerini tanıma fırsatı yaratır. Farklı iş alanlarını barındıran e-ticaret, bu iş alanları dahilinde kullanılan yöntem ve aşamaları barındırır. E ticaret eğitimi de internet üzerinde ticaret yapmanın detaylarını aktaran ders içerikleriyle fayda sağlar.
E-ticaret kursu genel ders içerikleri şöyledir:
- E-ticaret Nedir? E-Ticaretin Temelleri,
- E-ticaretin Gelişimi,
- E-ticaret sektörünün bugüne ve geleceği,
- E-Ticaretin Sisteminin Özellikleri,
- E-Ticaret Yazılımları,
- E-ticaret Sektöründe Mağaza Açmak,
- E-ticaret Platformlarına Ürün Eklemek,
- E-ticarette İçerik ve Ürün Yönetimi,
- E-ticaret Ödeme Yöntemleri,
- E-ticaret Sektöründe Kargo Yönetimi,
- E-Ticaret Pazarlamasında Kullanılan Yöntemler,
- E-Ticarette Ölçüm ve Analiz Kullanma,
- E-ticaret Pazar Yerleri.
Farklı konu başlıklarını ve e-ticaret pazarlama yöntemlerini aktaran E-ticaret kursları, yüz yüze ve online ortamda verilir. Online E-ticaret kursu da kursiyerlerin mesleki bilgi edinmelerinin önünü açar. Her iki kurs seçeneği de kursiyerlere katılım belgesi veya e-ticaret sertifikası sunarak bilgi kazanımı elde ettiklerini belgelemiş olur. Alınan sertifika, kursun verildiği merkeze göre üniversite veya kurum onaylı olabilir.
E-Ticaret Eğitimine Kimler Katılabilir?
E-ticaret eğitimi, genel olarak orta seviye bilgisayar bilgisine sahip herkese açıktır. Bununla birlikte kursa katılarak kendi e-ticaret mağazasını yapılandırmak isteyenler, e-ticaret alanında kariyer hedefleyenler, dijital pazarlama çalışanları ve işletme sahipleri, kursun asıl hedef kitlesidir. E-ticaret eğitiminden bilgi edinerek kendi mesleki gelişimlerine katkı sunan iş alanları ise şöyledir:
- İşletme Yöneticileri,
- Pazarlama-Satış Yöneticileri,
- Dijital Pazarlama Uzmanları,
- Bilişim Sektörü Çalışanları,
- Dış Ticaret Çalışanları,
- İthalat-İhracat Çalışanları,
- Girişimciler,
- İçerik Uzmanları.
E-Ticaret Sertifikası Ne İşe Yarar?
Kurs bitiminde verilen e-ticaret sertifikası, kursiyerin e-ticaret alanının gerekli aşamalarına ve uygulamalarına aşina olunduğunu gösterir. E-ticaret sertifikası almak için ise kurs merkezinin belirlediği sertifika sınav puanını elde etmek gerekir.
Kursiyerin aldığı e-ticaret sertifikası, bizzat e-ticaret ve e-ticaret alanı ile ilgili alanlarda çalışma yetkinliği kazanıldığı belgeler. Kursiyer, e-ticaret eğitimi alarak kendi işletmesinin e-ticaret mağazasını da yönetebilecek bilgiler kazanır. Kursiyer ayrıca temel kavramlara ve kullanımlara aşina olarak e-ticaret ile ilgili işlerde öne çıkma fırsatı yakalar. Sertifikasını; cv, ön yazı ve mülakat aşamasında belirterek de e-ticaret alanında geçerli olan iş pozisyonları için yeterli olduğunu gösterebilir.
E-Ticaret Eğitimi Kazanımları
Eğitim sonunda kursiyerler;
- E-ticaret kavramının tarihsel gelişimini bilirler,
- E-ticaret ile ilişkili temel kavramlarına vâkıf olurlar.
- E-ticaret alanında kullanılması önerilen pazarlama taktiklerini öğrenirler,
- Dijital pazarlama stratejilerini öğrenirler,
- E-ticarette kullanılan yazılımlara aşina olurlar,
- E-ticaret alanında pazar rekabetinin nasıl gerçekleştiğini anlarlar,
- Günümüzün en büyük e-ticaret şirketlerinin nasıl kâra geçtiğini öğrenmiş olurlar,
- E-ticarette ölçüm ve analizin nasıl yapılması gerektiğini doğru kaynaklardan öğrenirler,
- E-ticaretin hukuksal ve pazarlama unsurlarının nasıl planlamasını gerektiğine hakim olurlar.
- E-ticarette iş planının nasıl oluşturacağına vâkıf olurlar.
- E-ticaret alanında operasyonel süreçlerin adım adım nasıl uygulanacağını bilirler.
- E-ticaret sektöründe içerik yönetiminin doğru aşamalarla nasıl yapılacağını öğrenirler.
Kursiyerler genel olarak e-ticareti kullanan bir işletmenin gündeminde olan adımları öğrenirler. Öğrendikleri bilgileri de kendi hedefleri için uygulayabilirler.
E-Ticaret Uzmanı Ne İş Yapar?
E-ticaret eğitimlerinden başarıyla ayrılan kursiyerlerin, hedefledikleri mesleklerden biri de e-ticaret uzmanlığıdır. Doğrudan e-ticaret faaliyetlerinden görev alan uzman, operasyonel süreçlerin en yetkili ismidir. E-ticaret alanında uygulanması gereken adımları ve stratejileri belirleyen e-ticaret uzmanı, ilgili departmanı da yönetir. E-ticaret uzmanları, genellikle ticaret, dijital pazarlama veya doğrudan e-ticaret departmanına bağlı olarak görev alırlar. E-ticaret uzmanının başlıca görevleri şunlardır:
- Ticarete konu alan web sitesi veya ürünler özelinde çeşitli pazarlama ve satış faaliyetlerini yönetir,
- E-ticareti gerektiren ürün ve hizmetlerin operasyonel adımlarını yönetir,
- E-ticaret yönetim paneli işlemlerini stratejilere uygun olarak yerine getirir,
- E-ticaret kampanyalarını ve ürün yönetimi adımlarını yönetir.
- Pazar ve rakip analizi yaparak kendi iş alanının gerekli yöntemlerini ve stratejilerini belirler.
E-Ticaret Uzmanı Nasıl Olunur?
E-ticaret uzmanı olma hedefi, e-ticaret ile ilgili aşamalara aşina olmayı gerektirir. Mesleğe e-ticaret stajyeri olarak başlanacağı gibi e-ticaret yöneticisi mesleğinden terfi alarak da geçiş yapılabilir. E-ticaret eğitimi ile beraber pazarlama, müşteri yönetimi, dijital pazarlama ve sosyal medya eğitimleri de e-ticaret uzmanı olmayı destekler. Bununla beraber e-ticaret uzmanlarını çoğunlukla İngilizce ve bir başka yabancı dil yetkinliğine de sahiptirler. Yine analiz yetkinliği, ofis programlarını kullanabilme ve ileri seviye bilgisayar bilgisi de e-ticaret uzmanı olmak için gerekli niteliklerdendir. Meslekte yer almak için alanda stajyerlik veya dijital pazarlama alan deneyimi, öne çıkarıcı bir diğer özelliktir.