Duygusal Zeka Ne Demek?
EQ olarak da ifade edilen duygusal zekâ, kişinin duygu yönetimini kullanarak algılama ve yönlendirme becerilerini kullanmasıdır. EQ, iş hayatı ile beraber kişisel ve sosyal hayatta da kişinin gelişimine etki eden bir zeka türüdür. Duygusal zekayı geliştirmek her yaşta mümkün olduğu için kişi farkındalığını çeşitli yollarla artırabilir. Özellikle iletişim becerileri, stres yönetimi, kendini ifade etme ve duygularının farkında olarak karar verme konularında gelişmek için duygusal zeka yetkinliklerinden yararlanılır. Duygusal zekaya dair bilinmesi gerekenleri aktaran duygusal zeka eğitimleri ise kişiye geliştirebileceği yeni bir bakış açısı sunar.
Duygusal Zeka Eğitimi Nedir?
Duygusal zeka eğitimi, hem kişisel gelişim hem de kurumsal eğitimlerden biridir. Kimi şirket ve markalar; iş hayatında başarı, hedef odaklı çalışma, motivasyon ve stres yönetimi için duygusal zeka seminerleri ve eğitimleri düzenler. Bununla birlikte kursiyer adayları tek başına da eğitime katılabilirler.
Duygusal zeka eğitiminde, EQ’nun tanımı yapılır ve kapsamı genişletilir. Bu zeka türünün, IQ ile olan farkları ve ikisinin nasıl uyum içinde çalıştıkları konu edinir. Aynı zamanda ,kişinin kendi duygularının farkında olması ve duygularını bulunduğu ortamlarda yönetilmesine de değinilir. Yine duygusal zekanın nasıl geliştirebileceğine yönelik ders içerikleri de mevcuttur. İlgili ders içeriklerinde, öz saygı, özgüven, iletişim becerileri, kendini ifade etme ve dürtü kontrolü gibi konulara yer verilir. Buradan hareketle duygusal zekânın etki ettiği beceriler ve yetkinlikler aktarılır.
Duygusal zeka eğitimi genel ders içerikleri şöyledir:
- Duygusal Zeka Neyi İfade Eder?
- Çoklu Zeka Kuramı
- Duygusal Zeka Özellikleri Nelerdir?
- Duygusal Zeka Becerileri
- Duygusal Farkındalığını Geliştirme
- Duyguların Sınıflandırılması
- Duygusal Zekayı Geliştirme Yolları
- Öz Saygı ve Kendini İfade Etme
- Empati
- İş Yaşamında Duygusal Zeka Kullanımı
- Problem Çözme Becerileri
- Duygusal Zeka ile İletişim
- Duygusal Zekada Stres Yönetimi
Kurs sürecinde, stres ve dürtülerin kontrolsüzlüğü ile başa çıkma yollarını içeren dersler de yer alır. Kurs bitiminde ise kursiyerin bu konuda eğitim aldığını gösteren katılım belgesi sunulur.
Duygusal Zeka Eğitimine Kimler Katılabilir?
Duygusal zeka eğitimi, IQ ile beraber EQ’nun da farkında olan herkese açıktır. Eğitim, iş yaşamında başarılı bir süreç yönetimi hedefleyen işletme yöneticileri ve çalışanlarına uygun bir içeriğe sahiptir. Bununla birlikte duygusal zeka hakkında bilgi almak isteyenler ve kendini duygu yönetimi konusunda yetersiz hissedenler de eğitime başvurabilirler.
Online Duygusal Zeka Eğitimi Var mı?
Duygusal zeka eğitimi çoğunlukla online aracılığıyla gerçekleşir. Online duygusal zeka eğitimi, PDF içerikler ile beraber video içerikler de sunar. Online duygusal zeka kursu, kursiyere duygusal zekanın kapsamını aktarmayı amaçlar. Buna yönelik de duygusal zeka ne demek sorusundan hareket ederek duygusal zeka yetkinlikleri konu edinir.
Duygusal Zeka Eğitimi Ne İşe Yarar?
Duygusal zeka eğitiminin başlıca faydası, kursiyerlere EQ’nun kapsamını aktarmasıdır. Eğitimde yer alan ders içerikleri kursiyere duygusal zekayı tanıtıcı bir nitelik taşır. Ayrıca kursiyerin kendisinde de mevcut olan duygusal zeka becerilerini nasıl geliştirebileceğini açıklar. Eğitim süreci, çoklu zeka kapsamında duygusal zekanın neden önemli olduğunu ve hangi kavramları içerdiğini konu edinir.
Duygusal Zeka Eğitimi Kazanımları
Duygusal zeka eğitim programının sonunda kursiyerler;
- Duygusal zekanın tanımını,
- Çoklu zeka kuramının detaylarını,
- EQ ile IQ arasındaki farkları,
- EQ’nun özelliklerini,
- Duygusal farkındalığa dair bilinmesi gerekenleri,
- İş yaşamında EQ’nun kullanımını,
- EQ’yu geliştirmek için gerekenleri,
- EQ aracılığıyla kendini ifade etmenin ne anlama geldiğini,
- İş yaşamında duygusal zekanın neden önemsendiğini,
- İş yaşamında hedef, başarı ve motivasyon gibi unsurların duygusal zeka ile olan ilişkisini,
- Duygu yönetiminde dikkat edilmesi gerekenleri,
- Dürtü ve öfke kontrolü için neler yapılabileceğini,
- Kişisel ve iş yaşamında stresi yönetme yollarını öğrenmiş olurlar.
Duygusal Zeka Neden Önemlidir?
Kursiyerler, öğrendikleri bilgiler eşliğinde duyguları yönetme konusunda farkındalıklarını artırırlar. Duygusal farkındalığını artıran bir kişi, karşısındaki kişileri de daha doğru anlayıp kendini daha iyi ifade eder. Yine öz farkındalığını geliştirerek kendisi hakkında daha doğru gözlemler yapabilir ve sonuçlara varabilir. Tüm bu özellikler, duygusal zekanın kullanımı ile ilişkidir. Özellikle iş hayatında başarının ve çalışma verimliğinin önemli bir kısmı kendini ifade etme, ani duyguları yönetebilme ve stresi yönetme ile ilişkilidir. Söz konusu nitelikleri geliştiren kişi, kişisel yaşamından başlayarak iş hayatında da kendini gerçekleştirmeyi ve kendilik bilincini yansıtır.