Dövme Ne Demek?
Dövme, insan derisinin üzerine yapılan işaret ve desenler için kullanılan bir kavramıdır. Kozmetik amaçlı üretilmiş olan boya ve katkı maddeleri ile yapılır. Dövmenin dövme eğitimi almış bir dövmeci tarafından yapılması gereklidir. Kökeni antik Mısır’a dayanan dövme kültürü bir sanattır. Dövme yapan kişiler de dövme sanatçısı olarak adlandırılırlar.
Dövme Kursu Nedir?
Dövme kursu, dövme sanatını icra edecek kişiler yetiştirme amacına yönelik olarak dövmenin inceliklerini öğreten bir eğitim programıdır. Dövme kursunda amaç kursiyerlerin sağlık koşullarına uygun ve güvenlik yöntemlerini doğru uygulayarak dövme yapabilecek duruma gelmelerini sağlamaktır.
Dövme eğitimi spesifik bir eğitim olarak dövme sanatçıları tarafından verilir. Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde hizmet veren eğitim kurumları da dövme eğitimi sertifika programları düzenleyebilir. Meslek kurslarından biri olan MEB dövme kursu sonunda sertifika alınabilir. Dövme kursu Türkiye’de bir ilk olarak Beykent Üniversitesi iş birliğiyle de verilmeye başlanmıştır.
Dövme kurs programları dövme uygulayıcısı kursu olarak da ifade edilir. Kursiyerlerin sağlık ve güvenlik kurallarına uygun biçimde dövme yapmasına olanak tanıyan bu kurslarda verilen dövme dersleri şu içeriklerden oluşur:
- Dövme Uygulama Süreçlerinde ve Çalışma Alanlarında İş Sağlığı Ve Güvenliği
- Dövme Uygulamaları
- Dövme Uygulama Malzemeleri
- Dövme Uygulamada Pozisyonlar
- Dövme Bakımı
- Sterilizasyon
- Grip ve Uçlar
- Set-Up Hazırlığı
- Takı piercing
Yüz yüze verilen dövme eğitimi kurs sürecinde suni deri üzerinde hem de insan derisi üzerinde çalışmalar yapılır. Bu sayede kursiyerlerin;
- İğnenin incelikleri ve kullanılabilecekleri bölgeler,
- Dövme uygulamaları makineleri,
- Tasarım programları kullanarak dövme tasarlama konularındaki teorik bilgileri pratiğe aktarılmış olur.
Dövme Kursuna Kimler Katılabilir?
Dövme kursu okuryazar herkesin katılabileceği bir eğitimdir. Dövme kursu bir meslek kursu olduğu bir kişisel gelişim kursu niteliği de taşır. Dolayısıyla kursa katılmak için özel bir koşul yoktur; fakat kursiyerlerin çizime, resme yeteneklerinin olması önem taşır.
Online Dövme Eğitimi Var Mı?
Teknolojideki gelişmelerin eğitim sektörüne yansımasıyla pek çok eğitim uzaktan eğitime uyarlanmıştır. Dövme eğitimi de online eğitim programlarına dahil olan eğitimlerden biridir. Yeterli katılımcı sayısı olması durumunda dövme sanatçılarının özel olarak düzenlediği online dövme eğitimlerine katılmak mümkündür. Bilgisayara ve internet bağlantısına sahip olan herkes online dövme kursu eğitim programına katılım sağlayabilir.
Online Dövme Kursu Faydalı Mıdır?
Online eğitim örgün eğitime göre ekstra bazı avantajlara sahiptir. Belirli zamanda belirli yerde eğitim alma zorunluluğu olmadığı gibi eğitim içeriklerine eğitim sürecinin sonunda da ulaşmak mümkündür. İçeriğin dijital ortamda olması çıktı, ulaşım gibi ek masrafları oradan kaldırır.
Dövme Kursu Kazanımları
Dövme sanatçılarını eğitmen olarak görebilmenin mümkün olduğu bu kurslarda kursiyerlerin sağlık ve güvenlik kurallarına uygun olarak dövme yapabilmeleri amaçlanır. Bu amaca yönelik olarak verilen eğitim sayesinde şu sorular yanıt bulmuş olur:
- Dövme makineleri nasıl özelliklere sahiptir?
- Dövme için gerekli cihaz ve malzemeler nelerdir?
- Dövme yaratma için en önemli adım nedir?
- Dövme uygulamalarında hijyen ve bulaşıcı hastalıklara karşı nasıl önlem alınır?
- Dövme uygulamalarında kullanılan teknikler nelerdir?
- Dövme uygulamalarının öncesinde şablon(transfer) nasıl yapıştırılır?
- Dövme model tasarımı nasıl yapılır?
- Gölgelendirme ve ton ayarlama teknikleri nelerdir?
- Dövme yaptıracak kişi üzerinde güven oluşturmak için nasıl iletişim kurmak gereklidir?
- Dövme uygulamalarında renk teorisi nedir?
- Dövmeyi dış etmenlerden korumak için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Dövmeci Olmak İçin Gerekenler
Mesleki faaliyetlerin yerine getirilmesi mesleki ve teknik eğitim alınmasını gerektirir. Profesyonel dövme sanatçısı olmak için de mesleki eğitim alındığını ispat eden sertifikaya sahip olmak gereklidir. Mesleği icra etmek için meslekle uyumlu kişisel özelliklere sahip olmak da avantaj sağlar. Dövme uygulayıcı olarak çalışacak kişilerin çizim yapma becerisine sahip olmaları ve resim yapmaya ilgi duymaları önem taşır.
Dövmeci İş Olanakları
Dövmeci unvanıyla çalışılabilecek tek yer dövme stüdyoları değildir. Dövmecilerin; makyaj stüdyolarında, sağlık kuruluşlarının güzellik ve bakım birimlerinde, otellerin cilt sağlığı ve vücut bakımı bölümlerinde çalışmaları da mümkündür. Dövme sanatçıları tecrübeleri doğrultusunda dövme uygulayıcısı eğitimi veren kurumlarda eğitmenlik de yapabilirler. Dövme ustalık belgesi olan kişiler dövme dükkânı açabilirler.
Dövme Sertifikası Nasıl Alınır?
Sertifika kurs bitirme belgesi niteliği taşıyan yasal bir evraktır. Sertifika sahibi olmak için dövme kursu eğitim programını başarıyla tamamlamak gerekir. Teorik sınavda önceden belirlenmiş olan geçerli puanı alan kursiyerler sertifika almaya hak kazanmış olurlar. Sınavlardan başarılı olmak için belirlenmiş olan geçerlilik puanı 100 puan üzerinden en az 50 olarak belirlenmiştir.
Dövmeci Sertifika Ne İşe Yarar?
Kurs programının sonunda alınan kurs bitirme belgesi, belge sahibinin mesleğin gereklerini yerine getirebileceğinin göstergesidir. Sertifika dövme alanında detaylı bilgiye sahip olunduğunu ve dövme uygulamaları yapabilecek yetiye sahip olunduğunu gösterir. Sertifikaya sahip olanlar dövme yaptıracak kişiler için daha güvenilirdir.
Dövme Sertifikası Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Milli Eğitim Temel Kanunu, iş yerleri için sertifika kabul etme zorunluluğu getirmiştir. Sertifikanın yasal nitelik kazanıp geçerli olmasını sağlayan üzerinde Millî Eğitim Bakanlığının veya herhangi bir üniversitenin onayı bulunmasıdır. MEB dövme kursu eğitim sürecinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilir.