Gemoloji Ne Demektir?
Gemoloji, bir bilim dalı olup kıymetli taşların ve süs taşlarının tanımlanması ve sınıflandırılmasını inceler. Mücevher sektörü için önem taşıyan bu bilim dalında uzmanlaşan kişiler gemolog olarak adlandırılır. Gemologlar, süs taşlarını tanımlanın yanı sıra sentetik ve imitasyon taş ile gerçek doğal taşı ayırma, taşı özelliklerine göre işleme konusunda yönlendirme konusunda da uzmandır. Gemoloji alanında uzman kişiler şu işleri yapmakla sorumlu olurlar:
- İşlenebilir süs taşlarını tanımlamak, tanıtmak ve bu taşların değerlendirilmesini sağlamak,
- Süs taşlarını tanımlamak için gerekli olan araçları temin etmek ya da bu araçların ithalatını yapmak,
- Değerli taşların yataklarının envanterini çıkarmak,
- Değerli taşlar ile ilişkili sergiler açmak,
- Bilimsel kurumlarla iş birliği yapmak üzere iletişim halinde olmak,
- Talep halinde taşlara diploma vermek.
Doğal Taş İşleme Kursu Süresi
Doğal taşları işleme kursu eğitim programının süresi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından toplam 267 ders saati (en az) olarak belirlenmiştir.
Doğal Taş İşleme Kursu Nedir?
Doğal taş işleme kursu, el sanatları teknolojisinin kullanıldığı alanlarda çalışmaya olanak tanıyan bir eğitim programıdır. Eğitim, MEB bünyesinde sertifikalı eğitim veren kurslar tarafından düzenlendiği gibi IGSL laboratuvarları ve Gemoloji dernekleri tarafından da verilir. Yüz yüze yapılan eğitimlerde laboratuvar seansları ile uygulamalı eğitim verilmesi mümkündür.
Doğal taşları işleme kurs programının amacı, kursiyerlerin gemoloji terminolojisi ve taşların uluslararası standartlara göre tanımlanması konusunda kapsamlı bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Bu amaca ulaşmayı sağlayan müfredat içeriği şöyledir:
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Yüzey Düzenleme
- Taş Tasarımında Temel İlkeler
- Temel Gemoloji Kavramları
- Doku Yorumlama
- Model Tasarlama ve Desen Çizme
- Kuyumculukta Kullanılan Taşlar
- Lüle Taşı, Kehribar ve Oltu Taşı Çalışmaları
- Doğal Taşların Bakımı ve Korunması
Doğal Taş İşleme Kursuna Kimler Katılabilir?
Doğal taş işleme kursu okuryazar herkesin katılabileceği bir eğitimdir. Alana ilgi duyan ve konuya ilişkin detaylı bilgiye sahip olmak isteyen herkes kursa katılabilir. Kursun katılımcı profili genellikle sosyal medya ve e-ticaret üzerinden el işleme takı ve süs eşyası satışı yapmak isteyen girişimci kadınlar ve taş işleme atölyelerinde çalışmak isteyen gençlerdir.
Online Doğal Taş İşleme Kursu Var Mı?
Teknolojideki gelişmelerin eğitim sektörüne yansımasıyla pek çok eğitim uzaktan eğitime uyarlanmıştır. Doğal taş işleme eğitimi de online eğitim programlarına dahil olan eğitimlerden biridir. Bilgisayara ve internet bağlantısına sahip olan herkes online eğitime katılabilir. Online eğitim programında ise renkli taşların genel özellikleri ve gemolojide temel kavramlar üzerinde durulur.
Online Doğal Taş İşleme Kursu Faydalı Mıdır?
Online eğitim örgün eğitime göre ekstra bazı avantajlara sahiptir. Belirli zamanda belirli yerde eğitim alma zorunluluğu olmadığı gibi eğitim içeriklerine eğitim sürecinin sonunda da ulaşmak mümkündür. İçeriğin dijital ortamda olması çıktı, ulaşım gibi ek masrafları oradan kaldırır.
Gemoloji Kursu Kazanımları
Gemoloji kursu sayesinde kursiyerler, gemolojik cihazların neler olduğunu, renkli taşların coğrafik kökenleri ve iç kapanımlar, hasar görmüş taşların tespiti ve nadir bulunan mücevher taşları konularında kapsamlı bilgi edinmiş olurlar. Kursiyerlerin bu alanda uzmanlaşmasını sağlamak üzere eğitim sürecinde yanıtlanan sorular şöyledir:
- Geometrik form ve nokta, çizgi elemanları ile düzenleme nasıl yapılır?
- Renkli yüzey düzenlemeleri neye göre, nasıl yapılır?
- Dokulu obje etütleri doğal taş işlemede neden önemlidir?
- Model tasarlayıp desen çizerken neleri göz önünde bulundurmak gereklidir?
- Lüle taşı, kehribar taşı ve oltu taşı nasıl işlenip süslenir?
- Hangi taş türü nasıl süslenir?
- Değerli taşlarda hasar tespiti nasıl yapılır?
- Değerli taşlar nasıl korunur?
- Değerli taşlarda bakım nasıl yapılır?
- Renkli taşların coğrafik kökenleri nedir?
- Renkli taşlar hangi cihazlar kullanılarak tanımlanır?
- Nadir bulunan renkli mücevher taşları hangileridir?
- Kuyumculuk alanında hangi taşlar kullanılabilir?
- Taşın kalitesinin düşmemesi açısından dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Doğal taş işleme sürecinde iş sağlığı ve güvenliği açısından dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Doğal Taş İşleme Elemanı Olmak İçin Gerekenler
Gemoloji alanında çalışan bir eleman olmak için öncelikli olarak doğal taşları işleme eğitimi almak ve gemoloji kursu tarafından verilen sertifikaya sahip olmak gerekir. Taş işleme alanında çalışacak kişilerin el göz koordinasyonlarının yüksek olması, ele becerilerine sahip olmaları da önemlidir.
Doğal Taş İşleme Sertifikası Nasıl Alınır?
Sertifika kurs bitirme belgesi niteliği taşıyan yasal bir evraktır. Sertifika sahibi olmak için doğal taş işleme sertifikası eğitim programını başarıyla tamamlamak gerekir. Sertifika sınavında, önceden belirlenmiş olan geçerli puanı alan kursiyerler sertifika almaya hak kazanmış olurlar. Sertifika sınavı geçerlilik puanı 100 puan üzerinden en az 45 puan olarak belirlenmiştir.
Doğal Taş İşleme Belgesi Ne İşe Yarar?
Kurs programının sonunda alınan kurs bitirme belgesi, belge sahibinin mesleğin gereklerini yerine getirebileceğinin göstergesidir. Doğal taş işleme sertifikası, bireyin meslek elemanı olarak çalışabileceğini gösterir. Tüm sektörlerde mesleki eğitim alan bireyler öncelikli olarak istihdam edilir. Sertifikası olanlar sektörde istihdam edilme fırsatına sahip olurlar.
Doğal Taş İşleme Sertifikası Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Milli Eğitim Temel Kanunu, iş yerleri için sertifika kabul etme zorunluluğu getirmiştir. Sertifikanın yasal nitelik kazanıp geçerli olmasını sağlayan üzerinde Millî Eğitim Bakanlığının veya herhangi bir üniversitenin onayı bulunmasıdır. Üniversite veya MEB onaylı doğal taş işleme sertifikası e devlet üzerinden sorgulanabilir. Sertifika ömür boyu geçerlidir.